2011. szeptember 8.

A főzött diókrém dicsérete: diókrémes - fehércsokis praliné



Egy Facebook-csoportban olvastam a főzött diókrém vázlatos receptjét (sajnos nem emlékszem, ki írta be, de ha szól, szívesen ideírom), ami nagyon egyszerűnek tűnt, így mindjárt ki is próbáltam egy bonbonban. A főzött diókrém szuper találmánynak bizonyult: a vaj, illetve tejszín adagolásával tudjuk szabályozni a krém sűrűségét, így lehet folyósabb-krémesebb állagút is készíteni egy formában készült bonbonba, de lehet egészen szilárd állagút is készíteni, amivel kézzel formázható bonbonokat gyárthatunk. Nekem - ahogy a képen is látható - első nekifutásra egy szilárdabb állagú krém készült. Ezt az alapkrémet sokféleképp ízesíthetjük is: vaníliarúd magjaival, rummal, fahéjjal, diólikőrrel stb. Még sok bonbontervem van ezzel a szuper diókrémmel!



Hozzávalók 15 darabhoz:
Főzött diókrém (beírtam az Alapreceptekhez is):
- 1 nagy marék dió
- 1-2 ek. cukor ízlés szerint
- habtejszín (nekem kb. fél deci ment bele)
- vaj (kb. 2 teáskanálnyi)
Vaníliás fehércsokikrém:
- 1 ek. tejszín
- 5 dkg fehércsoki
- fél vaníliarúd magjai
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé

Először elkészítem a főzött diókrémet. A diót a cukorral együtt aprítógépben összeaprítom, majd egy teflonserpenyőben minden zsiradék nélkül pár percig pirítom, a cukor pedig közben karamellizálódik.  Ekkor adok hozzá egy löttyintésnyi tejszínt és egy csík vajat, és kevergetve főzöm pár percig. A tejszín és a vaj adagolását addig folytatom, míg a kívánt sűrűségű krémet nem kapom. Figyelembe kell venni, hogy hűléskor még valamennyire tovább sűrűsödik a diókrém!
A vaníliás fehércsokikrémhez a tejszínt a vaníliamagokkal megmelegítem, majd beletördelem és felolvasztom benne a fehércsokit. Hűlni hagyom.
A csokihüvelyhez az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki visszadermed.
A kész csokihüvelybe először diókrémet töltök, majd vaníliás fehércsokikrémet, de hagyok helyet a lezáráshoz is. A formát ismét hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.


10 megjegyzés :

Erika írta...

De imádom: dió, fehércsoki...!:)
Nagyon jó!

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszönöm szépen!

Bianka írta...

IMÁDOM a diósat

Culinaria Ungaria írta...

Szia!
Csendes, de rendszeres olvasóként szeretnék valamit adni Neked. Ha van kedved/idöd, nézz be hozzám kérlek.
A legújabb bonbonod is csodás, mint mindegyik!! Nyami!!!!!
Üdv:Krisz! :-D

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, én is :D

Krisz, köszönöm a kedves szavaid! Megyek és nézem!

Mary írta...

Nagyon finom lehet és megint szépek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm szépen, Mary! Finom volt, főleg a pörkölt diótól, amit imádok!

Unknown írta...

Köszönöm, nagyon jól sikerült, a krém a tojásba! :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1271820822835216&set=ms.c.eJwzNDI3NDezsDQxMzQ3BkI9Q6CAhZGBhZGRhbGpkaEZAHK9Brg~-.bps.a.104931649524145.10449.100000219314045&type=3&theater

Unknown írta...

a bonbonokba! :)https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1271768946173737&set=ms.c.eJwzNDI3NDezsDQxMzQ3BkI9Q6CAhZGBhZGRhbGpkaEZAHK9Brg~-.bps.a.104931649524145.10449.100000219314045&type=3&theater

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szívesen! :)