Nem először ihlet meg panyizsuzsi ékszereinek a világa: a kedvenc gyűrűmből kiindulva már készítettem egy panyizsuzsi pralinét étcsoki ganache-sal és feketeáfonyával. Ezúttal a bonbon külseje lett panyizsuzsis: a csokihüvelyt rózsaszín pontok pettyezik, amelyeknek fontos szerepük van a panyizsuzsi-látványvilágban.
A töltelék sem elhanyagolható: meggy és marcipán egy kis Amarettóval megbolondítva.
A pralinét Panyi Zsuzsinak vittem kóstolóba a vasárnapi WAMP-ra, és legnagyobb örömömre átment a teszten :)
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 81% Arriba Superieur)
- 30 dkg meggy (magozva)
- kb. 10 dkg marcipán
- 2 tk. Amaretto
- 1 tk. fahéjkivonat vagy csipetnyi őrölt fahéj
- 1 ek. méz
- 2 tk. frissen facsart citromlé
- 2-3 dkg rózsaszínű csokoládé
Először a tölteléket készítem el. A magozott meggyet leturmixolom, majd szitán áttöröm. Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kb. a felére beforralom (ez kb. negyed óra). Ezután hozzáadom a fahéjat, az Amarettót és a marcipánt lereszelve, és addig keverem, míg a marcipán elolvad. Ha túl hígnak tűnik a krém, reszelhetünk még hozzá marcipánt, ha túl sűrűnek, akkor adhatunk hozzá meggylét vagy Amarettót pluszba. A krémet hagyom kihűlni. (A krémhez a hozzávalókat bőven adtam meg, nekem viszonylag kicsi volt a formám. De ha marad ki, egy kis üvegben eláll legalább egy hétig, és annyi idő alatt biztos elkopik :D)
A csokihüvelyt a rózsaszín pettyekkel kezdem. A rózsaszín csokit megolvasztom és temperálom, majd gyorsan habzsákba töltöm, és pettyeket nyomok a formában lévő mélyedések falára. A formát ekkor nem teszem hűtőbe, szobahőmérsékleten marad. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. A formát hűtőbe teszem, míg a csokihüvely megszilárdul.
A krémet habzsákból a mélyedésekbe adagolom vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Hűtés következik, majd óvatosan kifordítom a bonbonokat a formából.
18 megjegyzés :
Ez valami hasonló finomság lehet, mint a konyakmeggyes! :))
Ki fogom próbálni, de lehet, hogy inkább meggylikőrrel az Amaretto helyett.
Kívül nagyon csini, belül meg biztos nagyon fini.
Nagyon klassz bonbont alkottál megint!
Kérdésem az lenne, hogy nem sok az a 30 dkg meggy a 15 bonbonhoz?
Vagy ez a forma elég nagy és belefér?
Zsuzsa, szerintem úgy is nagyon finom lehet!
Éva, köszönöm szépen!
Gesztenye, köszönöm! Igazad van, maradt ki valamennyi (tegnap még kb. 10 bonbonba beletöltöttem a maradékot). Csak nehéz kiszámolni, hogy mennyibe is elég, mert attól is függ, mennyire van beforralva a meggy, meg persze attól is függ, hogy mekkora a forma. Pl. a Te brutálnagy csigáidba tuti belemenne :) A 30 dkg meggy félrevezető kicsit, mert az még átpasszírozás meg beforralás előtt annyi. De mindjárt beírom a receptbe is, köszi!
Egyből összefutott a nyál a számban:-)Fantasztikus!
Köszi!
Bocs, hogy akadékoskodtam:-)
Én sem tudom mindig kiszámítani, nekem is szokott kimaradni a krémből.
Ditta, nagyon köszönöm! Ez most a kedvencem :)
Gesztenye, dehogy akadékoskodtál! Egy tök praktikus kérdés volt :) Ált. mindig picit ráhagyással írom a krémet, szerintem bosszantóbb, ha nincs elég krém az összes csokihüvelybe, mint ha egy-két kanálnyit el kell nyalakodni a végén magában :)
Ott a rózsaszin csoki és Nemsokára nekem is lesz!:-)Nagyon jól néz ki félbevágva is!
Esedezem egy-két darabért!:-)
Nagyon szépségesek lettek
Nekem is volt szerencsém megkóstolni. 10/10!!! :) Én se tudom sose a töltelék mennyiségét pontosan eltalálni, de nálam is mindig marad ki valamennyi. :)
Vanocska, bizony, a csoki úton van!
Nelli, neked simán menne! Olyan remek kókuszos bonbont csináltál már!
Bianka, köszönöm!
Emőke, ez gyors volt :D Bencének nem is maradt?!
Hű, de klassz! Zsuzsi biztosan nagyon örült neki! :)
Szia,
Nézz majd be hozzám légyszíke:))
Orsi, köszi! Igen, örült nagyon, rögtön le is tesztelte :)
Gabi, megyek :)
Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)
Ez a bonbon nekem nagyon bejönne! Van is itthon minden hozzávalóm csak bonbonkészítő formám nincs.
Marisz, ez égi jel, hogy ideje egy formát beszerezni :)
Megjegyzés küldése