2013. június 19.

Sárgabarackos-gyömbéres jégkrém



Jó kis fűszeres jégkrém lett ez: készült egy főzött fagyialap gyömbérrel, amibe balzsamecetes sült sárgabarack került. A csokiburokhoz pedig vaníliát és egy pici kardamomot kevertem. Imádtam!

Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 1 tojássárgája
- 1 dl habtejszín
- fél dl tej
- 1 ek. cukor
- kb. fél centi vastag karika gyömbér
Sárgabarackos rész:
- 3 db sárgabarack
- 1 ek. cukor
- 1 tk. balzsamecet
Csokiburok:
- 100 gr fehér csokoládé
- 20 gr kakaóvaj
- fél rúd vanília
- késhegynyi kardamom (őrölt)


A barackokat pár percre forró vízbe teszem, majd lehúzom a héjukat. Felkockázom, és sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítem. Megszórom a cukorral és meglocsolom a balzsamecettel, majd 150 fokon kb. fél órát sütöm, utána leturmixolom - nem teljesen simára, picit darabosabbra hagyom.
A fagyialaphoz a tojássárgát kikeverem a cukorral, majd hozzákeverem a tejet és a tejszínt, belereszelem a gyömbért, és folyamatos keverés közben alacsony lángon besűrítem: maghőmérőn mérve 82 fokig melegítem, illetve addig, míg a massza jól láthatóan bevonja a fakanál hátát. Mikor kész, hozzákeverem a sárgabarackos részt, és teljesen kihűtöm. Majd jégkrémformákba öntöm, és kifagyasztom.
A csokiburokhoz a fehér csokit a kakaóvajjal összeolvasztom, hozzákeverem a vaníliamagokat és a kardamomot. Ezt egy bögrébe töltöm, és megmártom benne egyenként a jégkrémeket. Ha kell, kiskanállal segítek, ahol hiányos marad a csokiburok. A csoki kb. rögtön ráfagy a jégkrémre, úgyhogy ehetjük is!

Tipp: Ha a melegben nem akarjuk bekapcsolni a sütőt, mehet a sült sárgabarack helyett pár evőkanálnyi sárgabaracklekvár is pici balzsamecettel megbolondítva!

1 megjegyzés :

Erika írta...

Nyami, de jó lenne, ha itt lenne!:)