Biztos írtam már, hogy imádok mindent, ami kávés, elég csak a profilképemre nézni, ahol egy csésze capuccinót kortyolgatok a bécsi Café Hawelkában. Így a kávés bonbonok különösen közel állnak a szívemhez. Ezek a golyóbisok nagyon gazdag ízűek lettek: belül egy pici gömb mogyorónugát van mogyorókrokant-darabokkal gazdagítva, ezt pedig egy kávés csokiganache veszi körül. Egyszerűen nem lehet abbahagyni! Remélem, Dolce Vitának is tetszeni fog!
Hozzávalók:
- 10 dkg tejcsokoládé
- 6 dkg + 20 dkg étcsokoládé
- 1 tk. vaj
- 0,75 dl tejszín
- 1 púpos tk. instant kávé
- 10 dkg mogyorónugát
- 3-4 ek. mogyorókrokant + a díszítéshez
Először a kávés csokiganache-t készítem el. A tejszínt megmelegítem, és először feloldom benne az instant kávét. Utána beledobom az apróra tört-vágott tejcsokit és 6 dkg étcsokit, majd simára keverem a vajjal. A kész ganache-t hűtőbe teszem.
Jöhetnek a pici nugátgömbök, amelyek a golyóbisok belsejét adják majd. A nugáttömböt (jó, ha hűtött) kockákra vágom, a kockákat meghempergetem a krokantban, majd a kezemmel pici golyókat formálok, miközben a krokantdarabokat is belegyúrom a nugátba. Így néznek ki:
A krokantos nugátgömböcskék |
A krokantos nugátgömböket visszateszem a hűtőbe kicsit dermedni.
A megszilárdul ganache-ból egy-egy diónyit kiveszek, golyóbissá alakítom, majd a tenyeremmel kilapítom: ennek a közepére ültetek egy nugátgömböcskét, és becsomagolom a ganache-sal, majd végül gömb formára igazítom. Gyorsan kell dolgozni, mert a ganache a kézmelegtől olvad. Nem baj, ha először kicsit csálé gömböket kapunk, ezeket visszatesszük a hűtőbe kicsit visszadermedni, majd ismét meggömbölyítjük.
A 20 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a gömböket. Kétféleképp díszítettem. A gömbök egyik részét csokizás után krokantba forgattam. A másik részüket csokizás után glitterrácsra tettem, és jól meghengergettem rajta, így borzas dizájnt kaptak.
Nekem ebből a mennyiségből 22 db golyó lett.
15 megjegyzés :
Ó... csodásak!
Gyönyörűek!:)
Nagyon-nagyon-nagyon finomak lehetnek!!!
Oh!Kellett nekem ily korán reggel erre tévednem!:-)Nagyon finomak lehetnek!:-)
kávé nekem sajna csak reggel 1 jöhet, másképp éccaka nem alszióom (attól az 1-től is éjfél magasságig símán ébren vagyok). de a kávé íze a számban....na az jöhetne napi többször is. s mert presszóból nem bírnék 1 kortynál megállni, ezért volna jobb az ízvilág kedvéért kávés nasi.
egy szó mint száz, ilyent el bírnék most szopogatni.
(magamnak meg lusta dög vagyok elkészíteni, Oldalborda nem kávézik, gyerekeknek meg nem engedélyezett)
Remélem neked kedvez a szerencse, és te nyered majd a kávéfőzőt! Ennyi kávés finomság után igazán megérdemled!
Jó ég... Szinte érzem a számban az ízorgiát...
Olyan ügyes vagy nagyon finom lehet
Ez az egyik gyengém! Mogyoró mogyoróval, na és persze jöhet egy kis kávé is:) Gratulálok, nagyon jó házasítás!!
Elif, Mary, Edith, Nelli, köszönöm szépen!
4Gyerek, ez remek kávé helyett vagy mellé is, én a helyedben azért meggondolnám a kipróbálást :)
Tatin, köszönöm, szívemből szóltál :D
Chef Viki, aztán meg vigyázni kell, mert tényleg nem lehet abbahagyni :)
Bianka, köszi, kedves vagy!
Anditanti, nekem is ez volt a gyengém :)
Nagy érdeklődéssel figyelem a blogodat, egyik bonbont a másik után. Úgy látom ötlettárad kimeríthetetlen, igényességed törhetetlen. Csak így tovább!!!
Hmmm, nagyon guszta!
Finom lehetett. Én is szeretem a nugátos dolgokat.
Anzsu, köszönöm, igyekszem :)
Gesztenye, no igen, a nugátot jó sokféleképp lehet variálni!
Nagyon szépek és tuti finomak is! :)
Colors in the Kitchen, köszönöm, kedves vagy!
Megjegyzés küldése