Oldalak

2012. március 28.

Gyömbéres-mandulagrillázsos töltetlen csokitojás



... avagy ideje elkezdeni készülni Húsvétra! Nekem biztos, hogy szerepelni fog a húsvéti csokikínálatban néhány fajta üreges csokitojás. Egyszerű elkészíteni, és semmi másra nincs szükség hozzá, mint hobbiboltokban párszáz forintért megvásárolható műanyag tojásformára! Azonban már a mentás töltetlen csoki készítésénél elkezdtem agyalni, milyen ízesített csokit lehetne még készíteni Curley szuper technikájával. Az egyik első ötletem a rendkívül karakteres gyömbér volt: 60%-os étcsokoládéval nagyon jól érvényesül az íze! Aztán jött az újabb ötlet, hogy még egy kis mandulagrillázzsal is meg kellene fejelni a csokit... Az eredmény ultrabrutál jó lett: finom étcsoki a gyömbér ízével, ami ropog a mandulagrillázstól... Jöhetnek a locsolkodók :D



Hozzávalók 20 dkg gyömbéres-mandulagrillázsos csokihoz:
(ebből kb. 6 közepes méretű tojást lehet készíteni)
- 12 gramm kakaóvaj (Bioboltokban, az Ázsia Bt.-ben, netes oldalakon - pl. Amazon - kapható kakaóvaj pasztillás formában. Én ilyet használtam, de gondolom, a porított változat is jó hozzá.)
- kb. másfél centinyi friss gyömbér
- 20 dkg étcsokoládé (nálam 60%)
- 2 dkg blansírozott mandula
- 2,5 dkg cukor

Ha mintákat is szeretnénk a tojásokra "festeni":
- 3 dkg rózsaszín csokoládé
- 3 dkg zöld csokoládé (matcha porral színezett fehér csokoládé)
Természetesen használhatunk tetszőleges más színeket, vagy csak fehér csokit, de akár el is hagyhatjuk a díszítést!



A kakaóvajat alacsony lángon vagy vízfürdő felett felolvasztom és egy lezárható, kicsi műanyag edénybe öntöm. Beledobálom a lereszelt gyömbért, és jól belenyomkodom egy kiskanál segítségével. A dobozt lezárom, és egy éjszakán (kb. 10 óra) keresztül hagyom, hogy a kakaóvaj átvegye a gyömbér ízét.
Elkészítem a mandulagrillázst. A mandulát 180 fokos sütőben pár perc alatt megpirítom. Lábasba teszem, rászórom a cukrot, és addig kevergetem, míg a cukor karamellizálódik. A karamellizált mandulát sütőpapírra öntöm ki, és hűlni hagyom. Mikor kihűlt, aprítógépben összeaprítom egészen finomra.

Másnap alacsony lángon elkezdem kiolvasztani a megszilárdult kakaóvajas-gyömbéres "pogácsát." Amikor a kakaóvaj felolvadt, szűrőn átpasszírozom a kakaóvajat, a gyömbérreszeléket egy kiskanál hátával alaposan kinyomkodom. 20 dkg csokihoz 8 grammnyi gyömbéres kakaóvajra van szükség, ezt kimérem. (A maradékot lezárt dobozban lehet tárolni, és később felhasználni).
Az étcsokoládét megolvasztom és ugyanúgy temperálom, mintha porított kakaóvajjal dolgoznék: amikor 35 fokra hűlt az étcsoki, hozzákeverem a gyömbéres kakaóvajat, majd a mandulagrillázsból is két púpos teáskanálnyit a csokihoz keverek. Lehűtöm 32 fokosra a csokit. (A maradék mandulagrillázst tárolhatjuk későbbi felhasználásig lezárt műanyagdobozban.)
A műanyag tojásformák egyik felét jó kétharmadig töltöm a gyömbéres-grillázsos csokival, majd gyorsan rápattintom a másik felüket, és a két kezembe egy-egy teli tojásformát fogva felváltva rázogatom-forgatom, hogy a csoki egyenletesen terüljön a formákban. Kb. 10-15 másodpercig rázok-forgatok 2 tojást, aztán jön a következő kettő, és így tovább. Ezt folytatom olyan 5-10 percig, majd hűtőbe teszem a formákat, és 2-3 percenként megforgatom fél órán keresztül. Kb. egy óra múlva (mikor már látszik, hogy a csoki elengedte a formát) óvatosan széthúzom a tojásfeleket, és kesztyűs kézzel kiemelem a formákat.





Ha mintákat is szeretnénk készíteni, akkor először a mintákat kell felvinni a formákra, aztán öntjük ki a gyömbéres temperált csokoládéval. A színes/fehér csokoládét megolvasztom és temperálom, majd zacskóba töltöm, pici lyukat vágok a zacskón, és tetszőleges mintákat rajzolok vele (nekem a nonfiguratív minták álltak kézre :)) Ha másik színnel is szeretnénk dolgozni, akkor ugyanúgy megolvasztjuk és temperáljuk a másik színes csokit, zacskóba tesszük, rá lyuk, és megrajzoljuk a mintákat. Csak ezután kezdjük el temperálni az étcsokit a gyömbéres kakaóvajjal a fent leírt módon.




Bővebb leírás üreges csokifigurák készítéséhez itt található.

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon klassz! Azt hiszem el kell látogatnom a hobbi boltba:) A gyerekek imádnák :)

    VálaszTörlés
  2. De szépek! Na jó döntöttem, a családomat meg kell lepnem ilyenekkel :))

    VálaszTörlés
  3. Deszépek!
    Mostanában egy csomó ilyet csináltam a cukiban. Csak ott baromi drága formákban csináljuk...nagyon örülök h leírtad mert én is gondolkoztam hogy ilyeneket csinálnék. POntosan hol találtad a formát?

    VálaszTörlés
  4. Vikvi, biztos, hogy tetszene nekik!

    Jucus, köszi! Majd mutasd meg, milyenek lettek! :)

    Orsi, hát már nem emlékeszem pontosan, még egyszer mentem egy kört több bevásárlóközpontban, és szinte mindegyikben van nagyobb hobbibolt (pl. az Árkádban, allee-ban, Kökiben), és azokban lehet kapni ilyen üreges, két félből álló műanyag formákat, ált. szív, gömb, csillag a készlet, de ilyenkor van húsvéti tojás is, sőt, már repülőt is kifogtam meg mikulást :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ez annyira jól néz ki, hogy holnap hazafelé muszáj lesz beszereznem egy ilyen formát. Nem terveztem ilyet húsvétra, de mindenképp ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés