Oldalak

2013. április 24.

Kókusz-lime bonbon



Igazi nyárias ízvilágú, koktélokat idéző lett ez a bonbon: a kókusz és a fehér rum nyerő párosát a lime teszi üdévé. A roppanós étcsoki-burok jól kiegyensúlyozza a töltelékben a fehércsoki-alapú ganache-t. A lime színe pedig szépen visszaköszön a zöld mintás transzferfólián.



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Ganache:
- 70 gr kókusztej
- 3 cm vaníliarúd
- 1 lime héja
- 1 tk. méz
- 3 tk. limelé
- 100 gr fehér csokoládé
- 1 tk. fehér rum
- 2 tk. puha vaj
- 2 ek. kókuszreszelék
Burok:
- 300 gr étcsokoládé



Először a kókusztejhez hozzáadom a kikapart vaníliamagokat, a mézet és a lime héját, majd forrásig melegítem. Lefedem, és két órán keresztül állni hagyom, hogy az ízek kioldódhassanak. 
A csokiburokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Én mágneses polikarbonát formát használtam, így készültek a zöld transzferfóliás minták.) A formát hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
A ganache-hoz a kókusztejet leszűröm, és kimérek belőle 50 grammot. Ezt 3-4 részletben hozzákeverem a megolvasztott fehér csokoládéhoz, míg szép fényes, sima ganache-t nem kapok. Ehhez hozzáadom a 3 tk. limelét, majd hozzákeverem a puha vajat, a fehér rumot és a kókuszreszeléket is. Ha már szobahőmérsékletű a töltelék, habzsákba töltöm, és beleadagolom a tölteléket a kicsokizott mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát ismét hűtőbe teszem, míg a ganache kicsit bebőrösödik.
Ekkor az étcsokoládé maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtöm a formát jó fél órán keresztül, majd óvatosan kifordítom a kész bonbonokat a formából.


8 megjegyzés:

  1. A fehér rum, feltétlenül kell? a kókusztej a tejszínt váltja ki? meddig lehet ezt a bonbit tárolni? Ezzel az eljárással tudok akkor tejcsokis ganache-ot készíteni lime, és pici csilivel megbolondítva? A lime levére hogy reagál a kókusztej? Bocsánat hogy csak kérdezek, de csinálnom kell olyan bonbonokat, amik 2-hétnél tovább is eltarthatók, vagyis legalább 1 hónap. Válaszokat előre is köszönöm, és
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  2. Neduddgi, íme a válaszaim:
    - Fehér rum nem kell feltétlenül, én ehhez a "koktélos" ízvilágú bonbonhoz jónak találtam. Viszont valamilyen ízben passzoló alkoholt szerencsés használni bonbonokhoz, az tudja növelni valamelyest az eltarthatóságukat.
    - Igen, a kókusztej a tejszínt váltja ki,mert itt passzol az ízvilághoz. (Ha nincs kókusztejünk, ehhez a bonbonhoz először felforralnám a tejszínt a kókuszreszelékkel, és hagynám benne állni 1-2 órát.)
    - Ha abban a sorrendben készíted a ganache-t, ahogy írtam a receptben, akkor nem ugrik össze a lime levétől. Eleve egyből a kókusztejhez nem adnám.
    - Ha invertcukrot/glükózszirupot/akácmézet használsz a bonbonnál + kis alkohol is megy bele, az tudja javítani az eltarthatóságot.
    - Ha tejcsoki-alapú ganachetölteléket szeretnél csinálni, akkor talán egyszerűbb egy tejcsokis receptet átalakítani, mondjuk ezt: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/kaves-konyakos-bonbon-deluxe-valtozat.html. A kávét, tonkababot stb. elhagyod, és csak az alap-arányokat tartod meg. Egyébként ezt a linkelt posztot mindenképp nézd meg, itt írok infót az eltarthatóságáról is!

    VálaszTörlés
  3. Alkoholt nem rakhatok bele, mert a harcművészek nem igazán szeretik az alkoholt. Az 5 ízt csináltam meg, ha mézet adnék hozzá elvinné az édes irányba, de megpróbálom, mert só csili tejcsoki lime és a burok együtt adja az 5 ízt, csak még kicsit az arányokon kell javítanom, hogy jobban simuljanak egymásba. A csili a legvégén csak a torokban érződik, mintegy lezárva az ízek felvonulását. Köszönöm a tanácsot, átalakítom a kókusztej kiváltja a tejszínt, kiváncsi leszek rá.
    Maradok 10-telettel NEDUDDGI

    VálaszTörlés
  4. Mennyiségileg 1 tk.-nyi méz/golden syrup/glükózszirup nem viszi el nagyon más irányba, szerintem ne hagyd ki, ha egy hónapot kell bírnia a bonbonnak. Ja, ha mézet használsz, az akácméz legyen, annak semlegesebb az íze.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem zseniális, imádom a kókuszlikőrös édességeket, amit általában csak otthon készítek és eszem! Ismét nagyon tuti kis receptet hoztál!:)

    VálaszTörlés
  6. Bocsi, szóval én továbbgondoltam és lehet, hogy azzal fogom (mármint kókuszlikőr) kipróbálni!:)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Kaptam szülinapomra remek transzferfóliákat, szeretném ilyen sima, kocka alakú mágneses polikarbonát formában is kipróbálni. Megkérdezhetem hol vetted? Köszi, Réka

    VálaszTörlés
  8. Erika, az is nagyon jól hangzik! :)

    Réka, én az enyémet Németországban vettem, ebből a webshopból: http://www.pati-versand.de/Hohlkoerper/Magnetformen:::2_194.html. Mágneses polikarbonát formákat lehet kapni a Food-Pack Kft.-nél vagy a Goodwillnál is, csak sajnos ennél jóval drágábban.

    VálaszTörlés