Oldalak

2014. július 1.

Meggyes fehércsokimousse torta



Két barátnőm van, akikkel a barátságunk már vagy húsz éve tart; az egyikükkel, Gabival már egy óvodába is jártunk, arról pedig a blogon is írtam, amikor Gabi esküvőjére bonbonokat készítettünk Edittel. Edit kerek születésnapjára készült a torta, úgyhogy jó sokat gondolkoztam rajta, milyen is legyen. Végül kicsit "feketeerdősre" vettem az ízvilágot: a málnás tortánál már bevált kakaóbabtöretes kakaós vajas lapok közé fahéjas fehércsokimousse került vörösborban sült, konyakos meggyel jó bőven megpakolva, a tetejére meggyzselét készítettem, az oldalát pedig mintás csokilapokkal raktam körbe. Most pedig van még kb. fél évem kitalálni egy másik tortát Gabi kerek szülinapjára :)

Hozzávalók 20 cm-es tortakarikához:
Vajas lapok (Desszert.Neked receptje alapján):
- 160 g szobahőmérsékletű vaj
- 160 g porcukor
- 160 g tojás (kb. 3 nagyobb tojás)
- 125 g liszt
- 35 g kakaópor
- 3 tk. kakaóbabtöret
Mousse:
- 130 g tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk. őrölt fahéj
- 2 lap zselatin
- 200 g fehér csokoládé
- 200 g habtejszín
- kb. 6-8 ek. vörösborban sült konyakos meggy*
- 3-4 ek. a vörösborban sült konyakos meggy levéből
Meggyzselé:
- 130 g meggypüré (kb. 300 g meggyből)
- 25 g cukor
- 3 g pektin
Díszítés:
- 100 g étcsokoládé
- 2 csík transzferfólia (nálam 5,5 cm magas)
- színes szalag
- pár szem meggy szárastul

*A vörösborban sült konyakos meggy nagyjából Gesztenye leírása alapján készült előre: én valamivel csökkentettem a cukor mennyiségét, nádcukrot használtam, egy kis reszelt tonkababbal fűszereztem, és a végén rum helyett konyakkal öntöttem fel.



Először a vajas lapokat készítem el. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral egy kézi mixer segítségével kihabosítom. Ezután fokozatosan hozzáadagolom a tojásokat, végül pedig a lisztet és a kakaóport. A masszát három egyenlő részre osztom. Sütőpapírra 20 cm átmérőjű köröket rajzolok, és erre kenem ki a három lapot. Mindegyiket megszórom egy-egy teáskanálnyi kakaóbabtörettel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm. Mivel a massza minimálisan terül sütés közben, a tortakarikát ráteszem mindegyik lapra és körbevágom. Hagyom kihűlni.

A mousse-hoz a tojássárgákat kikeverem a fahéjjal, majd hozzáadom a tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor már határozottan bevonja a fakanál hátát. Ekkor feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat, majd beledobom az apróra vágott fehér csokoládét és egyneművé keverem. A habtejszínt habbá verem (nem kell teljesen keményre, de legyen tartása), és két részletben a csokis alaphoz forgatom.

Jöhet az összeállítás. Az alsó vajas lap nem kakaóbabtöretes felét kicsit beirdalom, majd meglocsolom a vörösborban sült konyakos meggy levével. Beleteszem a tortakarika aljába, majd ráterítem a mousse felét. A mousse-t jó bőven megszórom a vörösborban sült konyakos meggyel, amit előzőleg kicsit lecsepegtettem. Erre óvatosan ráteszem a második vajas lapot, amelyet előtte szintén bevagdostam és meglocsoltam a vörösborban sült konyakos meggy levével. Ráterítem a maradék mousse-t, majd ezt a mousse-réteget is alaposan megszórom vörösborban sült konyakos meggyel. Erre óvatosan ráhelyezem a harmadik vajas lapot, amit szintén meglocsoltam a meggy szirupos levével. Egy éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap elkészítem a meggyzselét. Ehhez a meggyet kimagozom, kicsit összerottyantom, hogy elkezdjen levet ereszteni. Ekkor leturmixolom és szitán átpasszírozom, majd kimérem belőle a 130 grammot. A cukrot a pektinnel alaposan elkeverem. A meggypürét csípősre melegítem (már gőzöljön, de még ne forrjon), és folyamatos keverés mellett hozzáadom a cukros pektint. Ezután egy percig forralom, majd elterítem a torta tetején. Mikor a zselé megdermedt, hajszárítóval körbemelegítem a tortakarikát, és óvatosan lehúzom a tortáról.

A csokilapokhoz mintás transzferfóliát használtam. A fóliából két, kb. 40 cm hosszú és 5,5 cm magas csíkot vágtam ki, ezeket sütőpapírra fektetem. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkenem a két fóliacsíkon. Amikor már kezd behúzni a csokoládé, tehát már nem folyik, óvatosan átemelem a csíkokat egy tiszta sütőpapírra, és késsel kb. 3 cm széles téglalapokra bevagdosom. Tálcán hűtőbe teszem a fóliacsíkokat jó félórára, majd a bevagdosások mentén szépen leválasztom a téglalapokat a fóliáról. Ezekkel rakom körbe  a tortát, majd egy selyemszalaggal rögzítem. Végül pár szem száras meggyet teszek a torta tetejére.


4 megjegyzés:

  1. Kívül-belül csodálatos a tortád!
    Isten éltesse sokáig a szülinapost!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsi!
    Elkészítettem a csokilapokat, a hátuk selyemfényű, a mintás felük szép fényes, de nagyon vékonyak lettek. Kézben fogva azonban nagyon hamar olvadni kezdenek - ez a vékonyságuk miatt normális, vagy rosszul temperáltam őket? 95+25 g étcsokoládéval dolgoztam (59,5%-os goodwilles belga), az elején sajnos 56 fokig melegedtek. Megvártam, hogy 44-ig hűljenek, ekkor kezdtem a beoltást, részletekben hozzáadva a külön válogatott csokilencsét. Utána 31-32 fokos csokival kentem ki a fóliát.
    Válaszod (és természetesen a fantasztikus recepteket is!) előre köszönöm :)
    Helga

    VálaszTörlés
  3. Helga, ezt látatlanban sajnos nem tudom megmondani neked. Olvadhatnak könnyen azért is, mert vékonyak és már nyári meleg van vagy vmilyen temperálási hiba miatt is. De ha a mintás felük szép, akkor szerintem kár aggódnod, kesztyűvel gyorsan a tortára lehet tenni a csokilapokat, és akkor nem lesz velük semmi probléma.

    VálaszTörlés