A két csokis könyv mellett (könyvajánlók itt és itt) egy aprósüteményes könyvet is kaptam még az Alexandra Kiadótól, illetve a Kiadó cégcsoportjába tartozó Art Nouveau Kiadótól. A gyűjtemény nem is jöhetne jobbkor, hiszen - az üzletek kínálatából és a dekorációból ítélve legalábbis - hamarosan itt a Karácsony, ideje elgondolkozni az aprósüti-felhozatalon is! Tavaly adventkor itt Németországban figyeltem meg, hogy itt a top adventi-karácsonyi sütitípus az aprósüti (Weihnachtsplätzchen): az összes újság, Karácsony környékén megjelenő receptkönyv ezzel van tele, sőt, még egy karácsonyi aprósütisütő kurzuson is részt vettem itt tavaly, ahol sok finomságot tanultunk némi forralt bor kortyolgatása mellett.
![]() |
Kép innen. |
Az Aprósütemények. Haladóknak és ínyenceknek című gyűjtemény (Pécs, 2009, Art Nouveau Kiadó; ford. Gadácsi Veronika) - akárcsak a nemrég bemutatott csokis receptkártyák - nem könyv formátumú, hanem ötven darab receptkártyát találunk csinos fémdobozban. A receptek ismét öt csoportba vannak osztva. Az első csoport "egyszerűen finom" aprósütiket mutat be, igen ám, de ez a kategórianév kicsit megtévesztő, nem csak szimpla kekszeket találunk itt, hanem olyan finomságokat, mint a tojáslikőrös krémmel töltött karika, szezámos tallér vagy csokoládés-gyömbéres szív. Az alap ezeknél a kekszeknél általában egy édes omlós tészta, ami valamilyen fűszerezést, bevonatot vagy tölteléket kap. A következő kategória gyümölcsös recepteket foglal magában: itt találunk zselékockákat, gyümölcslekváros aprósütiket, omlós tekercseket. Igazi klasszikusok is helyet kapnak a gyűjteményben: a fűszeres-illatos spekulatius, biberle pisztáciás töltelékkel, vaníliás kifli (Vanillekipferl), fahéjas csillagok (Zimtsterne), az osztrák brabanbzerl. A következő egységben könnyű és egyszerű recepteket találunk: itt többféle csók van, kókuszos, mandulás, egérke formájú habcsók, csokoládés - csak győzzünk választani! Végül pedig diós-mogyorós receptek zárják a gyűjteményt: nugátos csók, izgalmas formázású mogyorós-karamellás süveg, mogyorós tekercs és diós tallér például.
Sok-sok receptkártya! |
A gyűjtemény szerintem nagyon jól használható, sokféle ízléshez, alkalomhoz ad ötleteket. Keksz- és rágcsarajongóknak pedig egyenesen kötelező vétel! :) A receptkártyák az alexandra.hu oldalon, itt most 15% kedvezménnyel vásárolhatók meg (eredeti ár: 1699 Ft).
***
Az első recept, amit a gyűjteményből kipróbáltam, a mogyorónugátos puszedli volt: abszolút a meglátni és megszeretni esete! Édes omlós tészta lágy mogyorónugáttal töltve, csokival csurgatva... isteni!
Én fél adagot készítettem, ebből kb. 12-13 db puszedli lesz. Ha nincs nugátunk, lehet tölteni házi mogyorópasztás csokival, vagy akár egy sűrűbb lekvárral, aszalt gyümölccsel is!
Hozzávalók:
Tészta:
- 65 gr vaj
- 50 gr cukor (nálam 40 gr xilit)
- 1 tojás sárgája + egy kevés a fehérjéből
- 125 gr liszt
- 1 kk. sütőpor
Töltelék:
- 100 gr mogyorónugát
- 1 kk. fahéj
Díszítés:
- 30-40 gr étcsokoládé (lehet tejcsokoládé is)
Először összeállítom a tésztát. A lisztet, cukrot/xilitet és a sütőport a vajjal elmorzsolom, majd összeállítom a tojássárgájával. Ha nem állna össze, egy keveset még adok a tésztához a fehérjéből. A kész tésztagombócot fóliába csomagolom, és a hűtőben pihentetem fél órán keresztül.
A mogyorónugátot az eredeti recept szerint szobahőmérsékleten kicsit hagyom megpuhulni, majd a fahéjjal összekeverem. Ezután én kis időre hűtőbe tenném, hogy könnyebb legyen majd adagolni-tölteni. Na ehhez a lépéshez én éppen lusta voltam, így a fahéjat elhagytam :) A tésztából diónál kicsit nagyobb darabokat csippentek, a tenyereim között ellapítom, majd egy kávéskanálnyi mogyorónugátot csomagolok bele a korongba. Először gombóccá, majd hosszúkás, kicsit lapított puszedliformájúvá alakítom a kezemmel.
A töltött tésztákat fél órára ismét hűtőbe teszem, majd 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütöm. Rácsra teszem, és kihűtöm a puszedliket.
A csokoládét megolvasztom (én temperáltam is), egy nejlonzsákba töltöm, aminek a végén pici lyukat vágok, és becsíkozom a csokival. Ha extra élvezetekre vágyunk, a frissen csokizott puszedliket még megszórhatjuk durvára vágott, pirított mogyoróval vagy mogyorókrokanttal.
Nagyon guszta, jó karácsonyi aprósütemény! A könyv is vonzó. A múltkoriban a bonbonos könyv amit ajánlottál nagyon felkeltette az érdeklődésemet amit a lányaimnak tolmácsoltam és örömömre megkaptam szülinapi ajándéknak! Ezek után készíthetek karácsonyra bonbont ajándékba, lehet hogy ezért vették is meg a könyvet ?:-))
VálaszTörlésHmm, ismét egy csoda született és ismét nekem is meg kell alkotnom! :-)
VálaszTörlésErre a receptre várakozhat szerintem a mogyorónugát a kamrában :-)))
VálaszTörlésZauzsi, köszönöm a receptet - szuper! Karácsonyi receptek közé felvételt nyert!
VálaszTörlésÉva, de örülök, remélem, tetszik a bonbonos könyv! Szerintem nyugodtan vedd célzásnak, lehet csinálni a bonbonokat karácsonyra most már :))
VálaszTörlésMarka, próbáld ki mindenképp, jó kis recept! :)
Viki, szerintem is ;)
Muskátli Büfé, de jó, nincs mit! :)
Nagyon jól néz ki :-) nyamm-nyamm, ezt el kell készíteni, úgyis elfogyott itthon a keksz :-)
VálaszTörlésA megadott hozzávaló mennyisége az fél adagra vonatkozik vagy az egész adag?
Janka, örülök, hogy tetszik! Ez a fél adag receptje a blogon, amiből 12-13 keksz lett nekem, nyugodtan duplázd!
VálaszTörlésJaj de jól néz ki! Én is akarok ilyet, most! :D
VálaszTörlésLáttam én is ezeket a receptkártyákat a boltban, gondolkoztam is, hogy megvegyem-e... Érdemes? Jó receptek vannak benne?
Jingling Apricot, köszi :) Szerintem ár-érték arányban nagyon jó kis receptgyűjtemény, van benne sok alaprecept is, de picit különlegesebben is (legalábbis amikkel eddig én még nem találkoztam :))
VálaszTörlésMa elkészítettem, normál adagot :-)
VálaszTörlésFinom lett a tésztája, tölteléknek a házi mogyorópasztádat csináltam. ilyen mogyorós csokit most csináltam először, de én édesnek tartom önmagában, és picit a sütiben is. De ez ugyebár ízlések és pofonok dolga... :)
Illetve nem tudott eléggé ledermedni a csokis mogyoró, így kicsit folyós állapotban, de valahogy csak beügyeskedtem a tésztakorongokba :D
Egy szóval jó lett, legközelebb kevesebb cukorral csinálom a mogyorós-csokis tölteléket.
Janka, örülök, hogy sikerült! A mogyorópasztás csokit mennyit hűtötted? Mert pár óra hűtés után teljesen szilárd, vágható lesz. Igen, a cukor ízlés kérdése, nekem ez a puszedli elbírta az édesebb tölteléket, mert a tészta viszont nem volt túl édes. Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat!
VálaszTörlésZsuzsi, igen, tudom, hogy keveset volt a mogyorós csoki a hűtőben (fél-1 órát). Csak össze akartam állítani, hogy még vacsi előtt kisüljön :-) (meg vacsihoz is használtam a sütőt, így előbb gyorsan letudtam a süti sütését...)
VálaszTörlésHa már így írok, akkor este férjemtől is jött a dícséret. Mikor hazaért azzal kezdte, hogy mit sütöttem, mert hogy érezni az illatokat még a lakásban. Mondtam neki, hogy csokis-mogyorós kekszet, ott van a dobozban. Aztán jött vissza később, hogy "hááát azt nem mondtad, hogy ilyen isteni finomat sütöttél" :D.
Én még langyosan kóstoltam tegnap, ma már kihűlve az édesség egy picit elment, de nem kell félteni, szerintem pár nap alatt elfogynak (ha nem figyelek, akkor 2 kajálásra megenné a párom, de azért próbál ő is mértéket tartani :D)
Igen, a fél-egy óra hűtés nem elég sajnos, inkább 2-3 óra kell neki, és akkor tényleg vágható, mint a posztban a fotón látszik :)
VálaszTörlésDe örülök, hogy ízlett, nálunk is így párolgott a dobozából :))