A név nem teljes, csak nem fért volna ki egy sorba: praliné főzött karamellkrémmel és tonkababos tejcsokiganache-sal, közepén egy szem pörkölt mogyoróval... jól hangzik, ugye?
A tonkabab az új szerelem: a heidelbergi karácsonyi vásárban van egy szuper üzlet (vagyis fabódéféle), ahol kiváló minőségű teákat, kávékat és fűszereket lehet kapni.
Itt bukkantam a tonkababra is egy kis üvegcsében. Mivel már több blogban is olvastam tonkababos édességekről és bonbonokról, rögtön le is csaptam egy üvegcsére. Már az illatába beleszerettem: vanília, mandula, ánizs egyvelege, de mégis meghatározhatatlanul egyedi és különleges. Itt lehet róla olvasni bővebben, illetve a felhasználási lehetőségeiről.
Itt bukkantam a tonkababra is egy kis üvegcsében. Mivel már több blogban is olvastam tonkababos édességekről és bonbonokról, rögtön le is csaptam egy üvegcsére. Már az illatába beleszerettem: vanília, mandula, ánizs egyvelege, de mégis meghatározhatatlanul egyedi és különleges. Itt lehet róla olvasni bővebben, illetve a felhasználási lehetőségeiről.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Tonkababos tejcsokiganache:
- 1 szem tonkabab
- 0,4 dl tejszín
- 6 dkg tejcsoki
- fél adag főzött karamellkrém
- 20 db törökmogyoró
- 25 dkg étcsokoládé
A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd kb. 8-10 perc alatt megpirítom benne a törökmogyorót. A barna héját azon melegében ledörzsölöm róla egy konyharuha segítségével.
Elkészítem a karamellkrémet az itt leírtak szerint.
A tejcsokiganache-hoz a tejszínbe belereszelem finom reszelőn a tonkababot, majd megmelegítem. Beledobom az összetört tejcsokit, és addig kavarom, míg egynemű masszát nem kapok. Hagyon hűlni.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul. A csokihüvelyek harmadáig karamellkrémet töltök, ebbe egy-egy szem mogyorót ültetek.
Erre jön a tonkababos tejcsokiganache, de hagyok helyet a lezáráshoz is. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.
Egyszerűen gyönyörűek!:-)
VálaszTörlésCsatlakozom Nellihez ! Nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésHogy lehet az, hogy a csoki a lezárásnál nem nyomja ki a karamellt? Én tegnap a karamellkrémes bonbonodat próbáltam ki, és ahogy lezárogattam őket oldalt kibuggyant a karamell, mert a csoki nehezebb volt :( Hiába törölgettem le, kifordításnál ledobták az aljukat :(
VálaszTörlésUHh, ez szuperjól néz ki :) Várom a csomagot, addig beszerzem a többi hozzávalót ;) (a karamellkrémhez nem akartál linket rakni?)
VálaszTörléshű, ez úgy hangzik mint....mint....szóval nagyon is állat
VálaszTörlésEz nagyon tuti, és tökéletes, már csak a kóstolás hiányzik....!:)
VálaszTörlésNelli, köszönöm szépen!
VálaszTörlésMary, igen, nagyon finom volt, már kellett ismételnem :)
Luca, már én is jártam így. Ez olyankor van, ha nem főzöm elég ideig a karamellkrémet, és nem lesz elég sűrű, túl folyós marad, és a talpazásnál a csoki kinyomja. Ha nem elég sűrű a karamellkrém, két megoldás van: kicsit visszatenni, és utánfőzni, vagy ilyenkor rétegezem: alulra karamellkrém, fölé pl. csokimousse (ami habkönnyű, nem nyomja ki a karamellt, és azon megáll a talp).
Judyt, de igen, köszi! Pótolom is a linket!
4Gyerek, köszönöm!
Erika, neked meg se fog kottyanni összedobni, aztán lehet kóstolni :)
Hujj!! Ez iszonyat finom lehet!!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!! Nagyon megkívántam :)
VálaszTörlésChriesi, köszönöm!
VálaszTörlésHarangocska, elhiszem, én is sajnálom, hogy már nincs készleten :)
Engem akármikor le lehet venni a lábamról tonkababbal. Milyen jó ötlettel karamellel párosítani!
VálaszTörlésKatuci, nekem a te whiskys párosításod is tetszett nagyon :)
VálaszTörlésHááát azt hiszem, neki kell állnom újra bonbonozni. :)
VálaszTörlésTonkababot még nem kóstoltam, legközelebb tényleg elmegyek érte a Culinarisba! :)
Su
Su, mindenképp próbáld ki, nagyon finom!!!
VálaszTörlés