Oldalak

2011. március 21.

Áfonyazselés - marcipános tallér



Még a múlt hétvégén nagyon belelendültem a tallérkészítésbe, így nemcsak a már posztolt mézes - szilvás tallér készült a Praliné Paradicsomban, hanem áfonyazselés tallér is. A zselés réteget a Pilóta piskótatallér ihlette, de piskóta helyett egy réteg marcipánnal került tallérformába. A csokiburok ezúttal fehércsokiból készült, ami nekem jól passzolt az áfonyazselés réteghez.


Hozzávalók 6 tallérhoz:
- 8 dkg fehércsokoládé
- kb. fél deci feketeáfonya-püré (befőttből vagy fagyasztottból villával összetörve)
- fél Dr. Oetker zselatinlap
- kb. 3 dkg marcipánmassza


A fehércsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy ecset segítségével egy szilikon muffinsütő alját és az oldalát kb. fél centis magasságig. Akkor kentük ki jól a formát, ha a csokiréteg alatt nem látszik ki a muffinsütő (általában élénk) színe. A formát ekkor hűtőbe teszem, hogy a csoki visszaszilárduljon.
A zselatinlapot beáztatom hideg vízbe. A feketeáfonya-pürét kb. egy percig forralom, majd feloldom benne  a zselatinlapot. A zselét állni hagyom.
Ha a zselé szobahőmérsékletűre hűlt, megkenem vele a tallérok alját, de a tallérok szélénél néhány milliméternyit kihagyok, hogy a tallér tetejét képező csokiréteg jól zárjon majd. A marcipánmasszát vékonyra nyújtom, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy üdítős kupakkal (a muffinforma aljának méretétől függően) 12 darab lapocskát szaggatok úgy, hogy ezek is néhány milliméterrel kisebbek legyenek, mint a muffinforma alja. A lapocskákat a zselére fektetem, és óvatosan rányomom.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, és lezárom vele a tallérokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a tallérokat a muffinformából.



Az elmúlt napokban rengeteg kedves bloggertársamtól kaptam díjat: a Balhétterem szerzőitől, Dittától, Edótól, Ottistól, Nellitől és Latsiától. Köszönöm szépen mindegyikőjüknek! A díjat pedig  - mivel már jól körbejárt ez a díj is :) - ajánlom szeretettel minden bloggertársamnak és olvasóimnak!



22 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis párositás az áfonya- marcipán-fehércsoki. És újfent gyönyörü az áfonya lilája a csoki fehérségével!

    VálaszTörlés
  2. vajon miért kívánatos ez is?
    meg miért nem bírt kigurulni az autópályáig ha múlt hét végén készültek a tallérkák?

    (múltkor a fekete lyuk elnyelte a hozzászólásom, nekem meg nem volt erőm 2 szót sem újraírni)

    VálaszTörlés
  3. ÚÚÚ, de nagyon jó! Eszméletlen szuper ötlet ez a muffinsütős megoldás!!! Ez az ízpárosítás pedig nagyon szívemből való!:)))

    VálaszTörlés
  4. Eri, ez egyszerűen gyönyörű és az ízkombináció is tökéletes!!

    VálaszTörlés
  5. Anthon Berg cuccok jutnak eszembe... a kedvencem...

    VálaszTörlés
  6. Tatin, nekem is nagyon tetszik :) Az meg csak véletlen volt, hogy egy picit átütött a zselé az egyik talléron, így az sokkal fotogénebb lett :)

    4Gyerek, remélem, már jobban vagy, örülök, hogy itt vagy!!!

    Mary, köszönöm szépen!

    Mézeskalács, köszi! Mondjuk a muffinsütő kreatív használatának ötletét Narancslekvár Verától csórtam :)

    Egycsipet, az volt :)

    Citromhab, köszönöm szépen!

    Anditanti, bizony :D

    Piszke, annyit mondogatjátok, már komolyan megkóstolom :)

    VálaszTörlés
  7. Erinacea! Ez a talléros megoldás nagyon tetszik! Jó kis kalóriabomba lehet, mert jó nagy :D áfonyásan bármi jöhet! :)

    VálaszTörlés
  8. Most lecsúszna egy két tallér!:-)Annyira szépek!

    VálaszTörlés
  9. Eri, kérlek nézz be hozzám:-)
    http://citromhab.blogspot.com/2011/03/dijozon.html

    VálaszTörlés
  10. Ditta, köszönöm szépen!

    Colors, próbáld ki, jó kis móka a tallérozás! Ja, és igaz, hogy széles, de vééékony, szóval neeem is hízlal :)

    Bianka, köszi Neked is!

    Nelli, köszönöm szépen, majd gurítok feléd :)

    Citromhab, megyek!

    VálaszTörlés
  11. Erinacea, itt mindig annyi finomság van, hogy csak nagyokat nyelek! :-)
    Ezer szerencsém, hogy nem vagyok ilyen ügyes és türelmes, mert már több mázsa lennék...

    VálaszTörlés
  12. Nagyon klassz lett ez is.
    Kérdésem az lenne, hogy amikor kifordítod nem pattan el?

    VálaszTörlés
  13. mariam, nagyon köszönöm! Az az igazság, hogy én már a félbevágott példányokkal jól eltelek, így a többit a család kénytelen bevállalni :)

    Gesztenye, köszi neked is! Nem, egy sem pattant még el. A félbevágott képen látszik, hogy milyen vastagon van kicsokizva. De nagyon könnyen kijön, alig kell nyomni a formát. Csak figyelni kell, hogy pl. muffinsütés után ne maradjon zsíros a forma.

    VálaszTörlés
  14. Elkészítettem, szőlő-áfonya lekvárral..
    Nem tudom a marcipánt hogyan lehet rendesen kinyújtani ,nekem egy idő után nagyon ragadt.
    Kicsit töménynek éreztem, gondolom a fehér csoki miatt.
    De ez a szilikonos muffin forma nagyon jó!:)

    VálaszTörlés
  15. Gabi, én a marcipánt két lap szilikonos sütőpapír között nyújtom, úgy nem ragad. Igen, ez édesszájúaknak van, illetve nálam az áfonyás rész csak lájtosan volt édesítve, az picit ellensúlyozta.

    VálaszTörlés
  16. Szilikonos sütőpapír? Nem is hallottam még róla, de szétnézek :)
    Ez a szőlő-áfonya lekvár házi készítésű, ez sem annyira édes, de valószínűleg vastagon csokiztam..Mindenesetre jó ajándék lett:)

    VálaszTörlés
  17. Csak sima tapadásmentes sütőpapírra gondoltam :) Máshol olvastam, hogy plusz porcukorral szórva nyújtják a marcipánt, de az nekem nem jön be, elég édes az magában is, nem kell hozzá plusz porcukor :)

    VálaszTörlés