Oldalak

2011. március 23.

Málna - csokimousse praliné



Az úgy kezdődött, hogy a párom rákattant a csokimousse-szal töltött Lindt csokikra. Nekem persze eszembe jutott, hogy ezt bonbon-formátumban remekül lehetne reprodukálni; úgyis régen ki akartam próbálni a mousse-t. A remek tojásmentes mousse-receptet (brrr, nyers tojást soha!) és a mousse bonbonba bújtatásának az alapötletét Gesztenyétől vettem, köszönöm neki! Persze azért nem bírtam ki, és vittem egy kis csavart a dologba: a málnapálinkával felturbózott, kesernyés étcsoki-mousse-t málnapürével házasítottam össze - itt az ötletadó ismét csak a Lindt volt, amelynek van egy mousse és valamilyen gyümölcsréteg sorozata is. És a végeredmény? Habkönnyű mousse, élénkpiros, üde málnaíz... ez most a kedvencem!

Hozzávalók 15 darabhoz:
Étcsokimousse:
- 6db marshmallow cukor
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)
- fél vaníliarúd
- 1 ek. málnapálinka
Málnapüré:
- egy marék málna (nálam fagyasztott volt)
- 1 tk. méz
- pár csepp frissen csavart citromlé
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 70%-os)



Először a mousse-t készítem el. Fél deci tejszínt a vaníliarúd magjaival felforralok, lehúzom a tűzhelyről, majd beledobom a marshmallow cukrokat és az összedarabolt étcsokit. Addig kavarom, míg a csoki és a pillecukor teljesen elolvad, és egynemű masszát kapok. Ekkor hozzákverem a málnapálinkát. Ezután kemény habbá verem a maradék (jól behűtött) 2 dl tejszínt, és a csokis masszába forgatom óvatosan. A mousse-t kihűtöm. (Ebből a mennyiségből kb. két bögrényi adag lesz, persze ennyi nem kell a bonbonokba, de biztos vagyok benne, hogy magában is gyorsan elkopik.)
A málnapüréhez a málnát összetöröm villával vagy botmixerrel, ha a magok zavaróak (nekem nem), akkor át lehet törni szitán. A málnapépet a mézzel és a citromlével kb. 10 percig alacsony lángon forralom, hogy jól besűrűsödjön. Ha kész, kihűtöm.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy mélyebb szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki visszaszilárdul.
A csokihüvelyek aljába habzsák segítségével töltök egy keveset a málnapüréből. A málnapüré tetejére mousse-t adagolok, de hagyni kell helyet a lezáráshoz is. A bonbonformát rövid időre hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kifordítom a bonbonokat.



Lehetetlen ellenállni...


Az előző posztban már emlegetett díjat közben Citromhabtól is megkaptam, nagyon szépen köszönöm neki itt is, hogy gondolt rám! Most is szeretettel ajánlom minden kedves bloggertársnak és olvasónak!

23 megjegyzés:

  1. Ez a csúcs! Ennyi finomságot összehozni egy ilyen pici bonbonba! Gyönyörű, és biztos isteni is.
    Ügyes voltál megint nagyon. :)

    VálaszTörlés
  2. Drága Erinacea!!

    Tőlem is fogadd nagyon sok szerettel azt a díjat:)))
    Nagyon szeretek nálad csemegézni!!

    VálaszTörlés
  3. Nem lehet betelni ezekkel a málnás finomságokkal. Szuperül néz ki, és a mousse...!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek! Érzem a málna ízét a számba! :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj ne, ez igazi merénylet. Málnapüré!! Csokimousse!! A legjobb párosítás, ami létezik:) Mikor kóstolható?

    VálaszTörlés
  6. Majdnem elfelejtettem megemlékezni a félbevágott darabról:( Hát az valami gyönyörűséges:)))) Köszönet érte, még csak így "látványilag" is:D

    VálaszTörlés
  7. Istenem... Mélyről jövő, hosszan elnyújtott sóhaj :-)

    Ez a kombó valami csoda! Szívesen lennék egy tesztkóstoló csapat tagja :-DD

    VálaszTörlés
  8. Szuper lett, nagyon jó párosítás:-)
    Nagyon szép a félbevágott bonbon:-))

    VálaszTörlés
  9. Málnás!Maradt még egy kicsi?:-)Későn jöttem szerintem!
    Honnan jut eszedbe ennyi ötlet?

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű mint mindig,a fotók csodásak,a bonbonokat nagyon megenném:-)

    VálaszTörlés
  11. Tatin, nagyon szépen köszönöm!

    Ceffa, itt is köszönöm, hogy gondoltál rám, örülök, hogy szeretsz itt csemegézni :)

    Erika, hát igen, ez most a kedvencem :)

    Mary, köszönöm! :)

    Anditanti, Húsvétkor kóstolhatod :)

    Chef Viki, köszönöm! Ez a kombó engem is levett a lábamról! Akkor üdv a tesztcsapatban :)

    Gesztenye, köszi, meg a szuper mousse-receptet is! Magában is jól elfogyott a maradék :)

    Kinga, érdemes kipróbálni! :)

    Nelli, egy darab árválkodik még, az akkor a tied :) Hát látod, fenn leírtam, a Lindt csokit koppintottam, bár annak pont nem volt málnás-mousse-os.

    Ditta, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Fantasztikus! :) Nagyon ízlene,azt hiszem :)

    VálaszTörlés
  13. Az utolsó kép nagyon gyilkos:)

    VálaszTörlés
  14. Ami, köszönöm! Tutira ízlene, próbáld ki!

    Bianka, :D Szívesen cserélnék egy kis kacsamájra nálad!

    VálaszTörlés
  15. ÓÓÓÓ ÚÚÚÚÚÚÚ ---- csak ennyi jött ki a torkomon:) na meg az, hogy húúúúú de jó lenne. Én még mindig nem mertem hozzáfogni a formák megtöltéséhez, igaz, hogy arra várok: legyen egy szabad napom, amikor senki sem zavar.

    S amiért még jöttem: hoztam Neked "
    EGY JÓ SZó"-t, s hogy miért is ? Elsősorban azért mert nagyon megérdemled még akkor is, ha naponta sok-sok jó szót kapsz, másodsorban pedig imádok itt Nálad "nyalakodni"

    S hogy tudd miről is van szó, kérlek kövesd ezt a linket.

    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  16. Viki, nagyon kedves vagy, egy-egy jó szó mindig jólesik, különösen Tőled, akitől olyan sokat tanulok! A formától meg nem kell félni, csak 1-2 szabad órácska, és kezdj bele a kísérletezésbe! Megyek, nézem a linket is!

    VálaszTörlés
  17. Szenzációsan néz ki.
    Megpróbálom megcsinálni, bár nem sok reményt fűzök hozzá, hogy sikerül. :)

    VálaszTörlés
  18. Raindrop, köszi!Én meg biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog! Majd írd meg, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  19. :)hihetetlen mennyire egyre jár az agyunk:) így a távolból is...
    Nagyon jó lett!!
    engem is nagyon elkapott anno, mikor Gesztenyénél láttam, azóta mozog bennem, a hétvégén remélem végre időm is lesz megalkotni. Ezzel jövök majd játszani Hozzád:)

    VálaszTörlés
  20. Vianne, hát igen, ez már tényleg hihetetlen :) Ez nagy kedvencem most! Azóta csavartam egyet a mousse-on, majd jön az is, de sok tervem van még vele! Várom a te alkotásod is!

    VálaszTörlés
  21. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy ez működik a sima bolti pillecukorral is? Ami ilyen rózsaszín-fehér?

    VálaszTörlés
  22. Edit, persze, én eddig mindig bolti pillecukrot használtam mousse-hoz (házit nagyon ritkán csinálok, de akkor ízesítettet, a mousse-hoz jobb a semlegesebb ízű).

    VálaszTörlés