Oldalak

2010. december 12.

Epres - pezsgős praliné


Hát igen, beleszerettem a borzas dizájnba, semmi kétség! Mentségemre legyen mondva, hogy nagyon praktikus a becsokizott marcipángömböket apróra tört mandulába forgatni: a ropogóssága jól kiegészíti az édes marcipángolyó puhaságát... no és nem utolsó sorban jótékonyan elfedi a csokizás esetleges hibáit-egyenetlenségeit is! Ezzel a fajta pralinéval bárki bátran próbálkozhat, tuti siker lesz!
Mi került most a marcipánmasszába? Édes pezsgőbe áztatott aszalt eper-falatkák... ezután a praliné után biztos vagyok benne, hogy a pezsgő és az eper házassága a mennyekben köttetett.

Hozzávalók:
- 20 dkg marcipánmassza
- 15 dkg fehércsokoládé
- 4-5 szem aszalt eper
- kb. 1 dl édes pezsgő
- 15 dkg durvára tört mandula

Az aszalt epret pici falatokra vágom, majd annyi pezsgőt öntök rá, amennyi ellepi. Vigyázat, az aszalt epret nem szabad a pezsgőben sokáig áztatni, mert túlságosan felpuhul, és a színéből is veszít! Épp elég, ha egy, maximum két órát ázik. (Ezt az okosságot én sem tudtam, de még jó, hogy lefekvés előtt ránéztem a beáztatott eperre, ami akkor két órája ázott. Így esett, hogy ez a bonbon hajnali egykor készült, nehogy az eper szétázzon.)
A marcipánmasszából kis falatokat tépkedek, és mindhez gyúrok bőven pezsgős eperdarabokat, majd kis golyóbisokat formázok. Nem kell nagyokat, mert a mandularéteg is ad még a méretéhez. Ezután a gömböket hűtőbe teszem.
A durvára tört mandulát egy zsiradékmentes teflonserpenyőben megpirítom. A fehércsokoládét vízgőz felett felolvasztom. Majd fogok egy-egy marcipángömböt, és megmártom a fehércsokiban, majd meghempergetem a mandulában. A kész golyóbisokat sütőpapírra ültetve hűtőbe teszem, míg a csokiréteg visszaszilárdul.

Ebből a mennyiségből kb. 18-20 praliné lesz.


 Ne feledjétek:
Hétfő éjfélig még kommentelhettek a szaloncukor-csomagolókért és az ehető csillámporért itt!

12 megjegyzés:

 1. egy-két-há és!
  nyálelválasztás indult....

  VálaszTörlés
 2. Jézusisten!

  Nyálcsurgatás nálam is beindult :-DD

  VálaszTörlés
 3. 4Gyerek, Chef Viki!
  :D Sajna már nekem is csak az emlékeimben él, elajándékoztam mind az utolsó szálig Gabriella napra!

  VálaszTörlés
 4. mint mindegyik ez is mesés :)

  VálaszTörlés
 5. Ez is fantasztikus!
  A héten nekiállok a szaloncukor gyártásnak, és ez sem fog kimaradni!

  VálaszTörlés
 6. Bianka, köszönöm szépen!

  Tatin, majd számolj be, hogy ízlett!

  VálaszTörlés
 7. Nem bírtam magammal, már reggel beáztattam egy adag epret, annyira kíváncsi voltam az eredményre. Nagyon finom lett!
  Egy kicsit változtattam rajta. Étcsokival vontam be, mert mi nem szeretjük a fehéret. És kimaradt a mandulás hempergetés is, egyszerűbb volt így, csak csokiba mártva.

  VálaszTörlés
 8. Jaj, Tatin, úgy örülök, hogy ízlett! Igen, a bonbonokban az a jó, hogy mindenki a saját ízlésére alakíthatja. Az is eszembe jutott, hogy a pezsgős-marcipános bonbont lehetne legközelebb abból a pezsgőből, amiben az eper ázott, tuti nem rontaná el :)

  VálaszTörlés
 9. Hát én azt a finomságot a gyártás közben megittam. :)

  VálaszTörlés
 10. Tatin, én is :D És csak aztán gondolkoztam, hogy jó lett volna a másik pezsgőshöz, no de majd legközelebb :)

  VálaszTörlés