Oldalak

2013. november 25.

Mini gesztenyebombák




Még a nyáron a gesztenyebomba jégkrém íze idézte fel bennem a régi gyerekkori kedvencet, a gesztenyebombát: tejszínes-rumos gesztenyekrém, meggy és babapiskóta vajas csokimázban. Na nem tudtam kiverni a fejemből ezt az ízkombót, úgyhogy megadtam magam, és elkészült a felturbózott verzió: a menő mini gesztenyebombák! Babapiskóta helyett azonban valami sokkal-sokkal ütősebb került a mini bombákba: lisztmentes csokis piskóta - csak vaj, tojás, csoki és cukor, semmi liszt vagy magliszt, úgyhogy hihetetlenül szaftos-csokis lesz a végeredmény, szinte egybe olvad a rumos-meggyes gesztenyekrémmel! A tükörfényes glazúr meg igazán jól áll a mini bombáknak, és a bevonás sem ördöngösség :)



Hozzávalók 6 darabhoz:
Csokis tészta:
- 90 g étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
- 60 g porcukor
- 60 g vaj
- 3 tojássárgája (60 g)
- 2 nagyobb tojás fehérje (70 g)
- 30 g kristálycukor
Gesztenyekrém:
- 250 g gesztenyemassza (ha nem édesített a massza, akkor plusz cukor/tetszőleges édesítő kell még hozzá)
- 90 ml habtejszín
- 10 ml rum
- 2-3 ek. rumban eltett bontott meggy (vagy magozott meggy 3-4 napra rumba áztatva)
Glazúr:
- 130 ml habtejszín
- 20 g cukor
- 20 g akácméz
- 125 g étcsokoládé

+ 20 g étcsokoládé és ehető csillámpor a díszítéshez



A lisztmentes csokoládés tésztával kezdem. Az étcsokoládét, a vajat és a porcukrot összeolvasztom, majd szobahőmérsékletűre hűtöm, és egyenként hozzákeverem a tojássárgákat. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verem, majd két részletben óvatosan hozzáforgatom a csokis masszához. A masszát egy akkora tepsiben vagy tortakarikában kell kisütni, hogy kb. egy cm vastagságúra terüljön el. Én egy kb. 24 cm átmérőjű tortakarikát béleltem ki sütőpapírral, és ebbe öntöttem. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöm: akkor jó, amikor a teteje már érezhetően megszilárdul-megkeményedik, de a belseje még ragacsos. Ha megsült, kihűtöm, és 6 cm átmérőjű kiszúróval hat kört szaggatok ki belőle. A kimaradt csokis tészta meg villámgyorsan "elpárolog" közben.

A gesztenyés krém rém egyszerű: a gesztenyemasszát simára keverem egy botmixer segítségével a rummal és a tejszínnel, majd beleforgatom óvatosan a lecsöpögtetett rumos meggyet. A masszát beleadagolom egy hat darabos félgömb szilikonformában (az én formámnál a félgömbök 7 cm átmérőjűek - majdnem ilyen a formám, csak abban 6 darab, eggyel kisebb méretű félgömb készíthető), hagyva helyet a csokis tészta korongoknak. A gesztenyés krémre ráteszem mindegyik félgömb alakú mélyedésben a csokis tésztakorongokat, és óvatosan belenyomom a krémbe, hogy oldalról körülvegye a tésztakorongokat. A formát alufóliával letakarom, és három órára a fagyasztóba teszem.

A kifagyott mini bombákat kifordítom a szilikonformából, és egy tálcára sorakoztatom. Hűtőbe teszem kb. egy órára, hogy kiengedjenek. Közben elkészítem a glazúrt. A habtejszínt, a cukrot és az akácmézet forrásig melegítem, majd beledobom a felaprított étcsokoládét, és kézi habverővel egyneművé keverem. Langyosra hűtöm. A mini bombák glazúrral való áthúzásához nekem az vált be, hogy egy tányérra tettem egy kerek sütirácsot, és erre sorakoztattam a mini bombákat. Kanál segítségével meglocsoltam a bombákat egyenként a glazúrral, míg mindenhol be nem vonta. Hagytam kicsit dermedni a rácson a kész bombákat, majd óvatosan, késsel alányúlva áttettem egy tálcára. A bevonás közben lecsurgott glazúrt pedig egy kanállal össze tudtam szedni a tányérból. (A receptben megadott mennyiségből több glazúr lesz, mint amennyi a hat mini bomba bevonásához kell, de így lehet kényelmesen bevonni. A kimaradt glazúrt elrakhatjuk későbbre.)

A csokidíszek készítéséhez a csokit megolvasztom és temperálom, majd egy nejlonzacskóba töltöm, amin picike lyukat vágok, és egy darab sütőpapírra tetszőleges mintákat rajzolok (minimális kézügyességemmel én csak béna kettőskereszt-szerűségekre vállalkoztam). Amint a csoki megszilárdul, egy ecset segítségével csillámporral átkenem, majd tálaláskor a mini bombákba szúrom.



A lisztmentes csokis piskóta forrása (apróbb változtatásokkal):
Magyar Konyha, 37. évfolyam 7-8. szám, 2013. július-augusztus, 62-63 oldal, Auguszt Olga receptje.

7 megjegyzés:

  1. hát ez ismét valami isteni lehet.

    VálaszTörlés
  2. De szép fénye lett a glazúrnak! Nagyon fincsi lehet így együtt. :) A bevonás technikán jót mosolyogtam, kitaláltad, hogyan lehet miniben megcsinálni azt, ami bent nagyban megy, tök jó. :)

    VálaszTörlés
  3. Katuci, köszi, az volt :))

    Dina, köszi! Hát, máshogy nem nagyon sikerült szépen áthúzni :))

    VálaszTörlés
  4. Auguszt Olgáról jut eszembe, hogy mostanában Augusztéknál is kapható ilyesmi, csak abban nem rumos meggy található a gesztenyekrémben, hanem csokiganache, tallér alakban. Szívesen összekóstolnám a kettőt. :)

    VálaszTörlés
  5. Hapci, azt nem kóstoltam még sajnos. Nevezz be a sok kicsis felajánlásomra, ott minitorta is szerepel, ezt is lehet választani az összekóstoláshoz :)))

    VálaszTörlés
  6. Húú Zsuzsi!
    Annyi recelteddel szemeztem, de ezt most idén karácsonyra meg is csinálom ��

    VálaszTörlés