A blog Facebook-oldalán már jeleztem, hogy nagy-nagy örömömre márciusban két alkalommal ismét tartok csokis kurzust a Konyha-szigetek Gasztroműhelyben, Szentendrén. A három szuper hangulatú decemberi kurzus - karamellás, karácsonyi gasztroajándékos és szaloncukros - után két új témával készültem: az egyik alkalommal megtanuljuk a bonbonkészítés technikáját polikarbonát formában, a másik alkalommal pedig már Húsvétra fogunk készülni. Íme egy kis kedvcsináló a két kurzusról! Jelentkezni pedig itt tudtok a kurzusokra!
Március 14., 17-21 óra: Bonbonkészítés polikarbonát formában
A polikarbonát formás bonbonkészítést érdekes kettősség jellemi - legalábbis nekem úgy tűnt a tőletek kapott levelek alapján: sokan félnek belevágni, tartanak a kudarcélménytől, hogy nem potyognak ki elsőre a bonbonok, de ha egyszer rászánja magát az ember, a technika könnyen elsajátítható, és utána már sok-sok örömünk és sikerélményünk lesz benne! A formákban ugyanis egyszerűbb szép, szabályos, egyforma bonbonokat gyártanuk, míg pl. a mártott bonbonok talán több gyakorlást igényelnek. Ha te is tartottál eddig a polikarbonát forma használatától, akkor ez a kurzus neked való, ugyanis itt lépésről-lépésre fogjuk megtanulni!
- Lesz szó bőségesen a csokoládé temperálásáról.
- Megtanuljuk, hogyan kell a hajszálvékony, roppanós csokihüvelyt elkészíteni a formában, milyen csokoládék a legalkalmasabbak erre.
- Háromféle tölteléket fogunk együtt elkészíteni: egy ízesített csokoládéganache-t, egy karamellásat és egy gyümölcsös marcipánkrémet. Ezzel nemcsak három "induló" receptet kapnak a kurzus résztvevői, hanem jól variálható alaprecepteket, amelyeket aztán otthon tovább lehet gondolni.
- A csokihüvelyek betöltése után megtanuljuk, hogyan kell a bonbonok talpát elkészíteni.
- És ami az én kedvencem: kipróbálunk különféle technikákat a bonbonok díszítésére csokoládéval, színezett kakaóvajjal, lüszterrel és természetes színezőanyagokkal (liofilizált gyümölcsök, matcha stb.)
Március 22., 17-21 óra: Készüljünk a Húsvétra csokikkal!
Ezen a kurzuson három különböző technikával fogunk megismerkedni: üreges csokoládéfigurák öntése, csokicsésze-készítés és betöltés, illetve trüffelkészítés. Elsősorban húsvéti témájú lesz a csokizás, de a technikák, alapreceptek természetesen nem csak Húsvétkor fognak jól jönni! Miket is készítünk majd pontosan?
- Öntünk üreges csokitojásokat. Megmutatom, hogyan lehet díszíteni a tojásokat, hogy minél színesebbek, dekoratívabbak legyenek. Azt is megtanuljuk, hogyan dobhatjuk fel a sima üreges csokoládét. Készítünk például mentás, After Eight-ízű töltetlen csokitojást, de akár narancsos vagy citromos is lehet!
- Készítünk tojáslikőrös trüffeleket, amelyeket mandulagrillázsba fogunk hempergetni - így a lágy trüffelbelső szuper kontrasztot alkot majd a ropogós grillázsos külsővel.
- Papírkapszlik segítségével készítünk csokicsészéket, amelyeket friss, tavaszias ízű töltelékkel fogunk majd megtölteni.
Természetesen jó adag csokival fog mindenki hazamenni a két kurzus után! :)
Jelentkezni itt tudtok a kurzusokra.
És kedvcsinálónak mutatok még néhány képet a decemberi kurzusokról:
Citromos-gyömbéres karamella fehércsokival |
"Csokiszendvics": praliné marcipánkorongok között |
Szorgos kezek töltik be a chilis-narancsos ganache-t |
Mindenki maga festett transzferfóliát a csokinyalókáihoz |
Kész bonbon alukapszliban |
Csokifürdő :) |
Készülnek a szaloncukrok |
Ilyen szép a temperált csoki fénye! |
Ezeket a csomagokat vitték haza a résztvevők |
Én pedig ilyen lelkesen várok mindenkit sok csokival! Gyertek! :)
Kedves Zsuzsi!
VálaszTörlésElőször is - utólag - boldog névnapot kívánok!
Nagyon szeretem a blogodat, sokat tanulok belőle.
Kérdésem: lehetne, hogy egyszer Pesten is tartasz ilyen kurzust? Mivel a kedves párom még csak kivinne Szentendrére, de hogy végig üljön 3-4 órát, arra már nem kapható, vagy még vissza is kellene értem jönnie, szóval bonyolult. Viszont itt Pesten magam is tudnék közlekedni (esetleg a Kifőztük mühelyében, oda járok, remek kurzusok vannak, jöhetnél vendég mesternek!!)
Gabi, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blog! :) Sajnos nem hiszem, hogy mostanában Pesten hasonló kurzust tartanék. Viszont nagyon örülnék, ha Szentendrén is találkozhatnánk! Ha odafele kijössz HÉV-vel (nem nagyobb út, mint mondjuk Zuglóból Újpestre elutazni), akkor csak elég visszafele megkérni a párod, hogy hozzon el. Vagy ha ő is kijön, a főzőiskola az Erm's Burgerbistro fölött van pont, ahol addig szuperül meg lehet vacsorázni is akár :)
VálaszTörlésén is HÉVvel fogok utazni a kurzusra.. A kocsi hiánya senkinek ne legyen kifogás:) Illetve (szeritem) ha vki kocsival jön és van nála szabad hely biztosan meg lehet vele beszélni a visszautat... Annamari
VálaszTörlésAnnamari, én is hévezni szoktam odafele, csokimelegítővel együtt :D De visszafele még sose kellett, mindig voltak szerencsére, akik szívesen bevittek Pestre a kurzus után!
VálaszTörlésAkkor itt is jelzem, hogy én megyek, kocsival, Újpestről és lehet csatlakozni odafelé vagy visszafelé vagy odavisszafelé is! :) Hazafele pedig Lőrinc felé visz majd az utam..
VálaszTörlésKisribizli, de jó, milyen kedves tőled! Én odafele mindig korábban megyek (előkészíteni a terepet), de visszafele szívesen csatlakozok! :)
VálaszTörlésoké!:)
VálaszTörlésAlig várom a holnapot! :)
VálaszTörlés