Oldalak

2012. május 7.

Szeder & Guinness trüffel



A szeder & Guinness bonbonnál nagyon bejött ez az ízkombináció, amit még William Curley feketeribizli & Guinness párosa ihletett, így most kipróbáltam trüffel formájában is. Semmi túlbonyolítás, csak egy kis szederpüré, Guinness és aromás étcsokoládé egy kis liofilizált áfonyaporban meghempergetve, ami tökéletesen illeszkedik a trüffel ízvilágához.
A Guinness kesernyés aromái és a kétféle lilás bogyós gyümölcs íze a trüffelben tökéletesen illeszkedne akár egy csésze különleges, gyümölcsös aromájú kávéhoz is!



Hozzávalók kb. 15 trüffelhez:
Ganache:
- 3 ek. Guinness
- 1 ek. habtejszín
- 1 jó marék szeder (fagyasztott is lehet)
- 2 tk. vaj
- 8 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalommal)

- 7-8 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalommal)
- 3-4 ek. liofilizált áfonyapor (ha ez nincs, helyette mehet kakaópor)



A szedret leturmixolom, szitán átpasszírozom, majd sűrűbbre beforralom. A Guinness-t és a tejszínt annyi szederpürével egészítem ki, hogy összesen 0,6 dl folyadékot kapjak. Ezt megmelegítem, majd az apróra tört étcsokira öntöm, és egynemű masszává keverem. Végül hozzáadom a vajat, és a masszát kb. 2 órára hűtőbe teszem. Ezután habzsákba adagolom, és kis kupacokat nyomok belőle sütőpapírra bélelt tálcára. Újra egy órára hűtőbe teszem a kupacokat, majd kézzel gömbölyítem, és visszateszem ismét a hűtőbe.
A 7-8 deka étcsokit megolvasztom és temperálom, majd gumikesztyűt húzok, és az egyik kezembe egy kevés csokit teszek, abban megforgatok egy golyót, majd a becsokizott golyót a liofilizált áfonyaporban meghempergetem. Érdemes egy kis befőttestálba tenni az áfonyaport, így a tányér mozgatásával szép egyenletesen be tudjuk vonni a golyót, nem deformálódik el. Minden golyót így csokizok és hempergetek, majd a frissen bevont golyókat sütőpapírra ültetve kb. egy órára még hűtőbe teszem, hogy a bevonat megszilárduljon.


8 megjegyzés:

  1. Zuszis!
    Ez valami mennyei lehet, nagyon ott van:-))

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ízkombináció ;-)

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye, köszi :)

    Anazar, naggyon javaslom kipróbálni ;)

    VálaszTörlés
  4. Én a Guinness-t csak tisztán fogyasztom ;-)))))

    VálaszTörlés
  5. Anazar, hát azt is meg tudom érteni :D

    VálaszTörlés
  6. Hallo, ich kann nicht ungarisch kommentieren, aber ein wenig lesen. Ein besonderes Rezept, nagyon finom ;-)
    Liebe Grüsse aus dem Nachbarland

    VálaszTörlés
  7. Erre eddig miért nem küldtem egy jó kis megjegyzést?!
    Szóval nagyon-nagyon megkóstolnám...!:)

    VálaszTörlés