Oldalak

2011. június 19.

Aszalás - hogy legyen mit tenni a bonbonokba!
Már javában benne jártunk az eperszezonban, amikor hirtelen bevillant, hogy hoppá, van egy aszalógépem! Hála a szuper nagynénémnek és nagybátyámnak, akik - látva az elhatalmasodó bonbon-őrületet rajtam - ezzel leptek meg Karácsonyra, hogy tudjak bonbonbavalókat aszalni. Úgyhogy a múlt hétvégén be is üzemeltem az új konyhai kütyümet. A gép egy egyszerű, öttálcás aszaló, csak egy ON/OFF gomb van rajta, tehát még egy bölcsész (azaz én :D) is elbánik vele.Az első körben kétféle gyümölcsöt aszaltam: epret és meggyet. Egy kiló epret megtisztítottam, lecsumáztam, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágtam. A szeleteket először nedves papírtörlőre terítettem, hogy a felesleges nedvesség távozhasson. A meggyet (kb. fél kiló) kimagoztam, és feleztem a kimagozott szemeket. Ezeket szintén papírtörlőre tettem. Ezután a gyümölcsöket az aszalógép tálcáira pakoltam jó szorosan egymás mellé.


Ilyen volt...

... ilyen lett!

Indult az aszalás. A tálcákat óránként 90 fokkal elfordítottam, illetve a legalsót mindig legfölülre tettem. Az eper nagy része kb. 5-6 óra alatt aszalódott meg. A tálcákon azok a gyümölcsök aszalódtak meg először, amelyek kívül voltak, hiszen a gép kifelé, a tálcák külső szélei felé áramoltatja a meleg levegőt. Viszont a belül lévők alig haladtak valamit, így ezeket kívülre pakoltam, amint lett hely a tálcákon.

A meggy persze sokkal lassabban haladt. Az első napon kb. 15 órát aszaltam. Másnap már pár szemet késznek ítéltem a meggyből, de a legtöbbnek még kellett 3-4 óra az aszalógépben: akkor ítéltem jónak, amikor már nem fogtak a szemek.


Ilyen volt...

... ilyen lett!

A kész aszalt gyümölcsöket egy éjszakán kersztül hagytam hűlni, majd csavaros befőttesüvegben tettem el ezeket. Az eperből még egy kilót aszaltam (egy kilónyi gyümölcsből kb. egy kis befőttesüvegnyi aszalvány lesz csak...), itt már több helyem volt, így rutinosan csak kívülre pakoltam a szeleteket a tálcákon. Most pedig reménykedhetek, hogy jól csináltam mindent, és szépen megvárják az aszalványaim, hogy bonbonba kerülhessenek!

12 megjegyzés:

 1. Én is kacérkodok évek óta, egy aszaló géppel, nem is tudom miért nem vettünk még.

  Nagyon ügyes voltál! Az eper fantasztikusan néz ki. A meggy is, de hát az nem annyira fotogén. :))

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tetszik nekem is,hogy ilyen finomságokat lehet készíteni,na majd írok a Jézuskának én is:-)

  VálaszTörlés
 3. de okos rokonaid vannak. és figyelmesek.
  bár sajna nincs aszaló masinkám (gyúrtam rá, de még álom szinten van), azért érdeklődve olvastam a kis írott tanfolyamod.
  oké, mindent értek, minden logikus, de miért is a 90 fokonkénti forgatás? ez új, pedig olvastam már pár hasonló használat utáni "élménybeszámolót". érdekel, mert ki tudja...egyszeris hasznosíthatom.

  VálaszTörlés
 4. Andi, érdemes! Én még paradicsomot (azt nem bonbonba :D), meg körtét biztos szeretnék aszalni!

  Ditta, igen-igen, jó kis ötlet a kívánságlistára!

  4Gyerek, beza, nagyon jófej rokonok! Hát, gondoltam biztos, ami biztos, nem tudom, mennyire egyenletesen áramoltatja a meleg levegőt. Vagy csak vudu-varázslat? :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szépek lettek az aszalt gyümölcsök. Én is eltudnák képzelni egy aszalót de ahhoz már lakás kéne cserélnünk.:D

  VálaszTörlés
 6. Ügyes vagy, szépek lettek! Én éppen 15 órája cseresznyét aszalok, de még kell nekik egy kis idő. Szerintem nem kell forgatni a tálcákat, mert elvileg egyenletesen áramoltatja a levegőt.

  VálaszTörlés
 7. Az eper aszaltan is nagyon szépséges marad

  VálaszTörlés
 8. Mary, hát igen, sajna elég nagy helyet foglal :(

  Anditanti, én valahol a neten olvastam a forgatást, így gondoltam, biztos, ami biztos, forgatom, baj nem lehet belőle :)

  Bianka, igen, az nekem is nagyon tetszik, és milyen finom!

  VálaszTörlés
 9. Mary, nekem 3 nm :) Cselesen anyáéknál állomásoztatom, úgyis náluk vannak a friss saját gyümik :)

  VálaszTörlés
 10. hogy ez nekem nem jutott eszembe... ott figyel az ugyanilyen kütyö a kamrában... gyanítom nemsokáig:)

  VálaszTörlés
 11. Andicsek, én is így jártam :))) De időben kaptunk észbe, itt a nyár, itt a sok friss gyümölcs, zöldség!

  VálaszTörlés