Oldalak

2011. április 9.

Heidelberg: bonbonok és egyéb élmények



Emlegetettem már korábban is a bonbonos posztjaimban, hogy a márciust Heidelbergben töltöttem. A város nagyon a szívemhez nőtt, így gondoltam, hogy talán ti sem bánjátok, ha szentelek neki egy posztot, és mutatok néhány fényképet.


Alte Brücke

Heidelberg a Neckar folyó két partján fekszik, mintegy három kilométer hosszan. A két partot több híd is összeköti, de a leghangulatosabb talán az Alte Brücke az óvárosban (Altstadt), amelyen csak gyalogosok közlekedhetnek. A város körül hangulatos dombok emelkednek, szinte bármelyik irányba nézve ezeket láthatjuk.


A háttérben a kastély

A város fő látványossága a kastély, amely a XVI. században épült. Ma részben ép, részben lerombolt épületekből áll. Itt található az óriás hordó, amely 7 m átmérőjű és 10 m hosszú, lépcsőn kell felmenni annak, aki az egész hordót meg szeretné nézni.


Az óriás hordó

Heidelberg híres egyetemi város, az egyetemet az alapítójáról, Karl Rupprechtről nevezték el, aki 1386-ban alapította a párizsi egyetem mintájára.


Az egyetemi könyvtár

A város legnagyobb sétálóutcája a Hauptstrasse, amely a közlekedési csomópontként szolgáló Bismarck tértől indulva az Óváros felé vezet. A Hauptsrassén végigsétálva lépten-nyomon csokiboltokba botlunk, ahol a kirakatokba már megérkeztek a húsvéti nyulak.


Hauptstrasse



Csokibolt a Hauptstrassén



Újabb csokibolt mintegy 100 méterrel odébb



Csábító kirakat

Az egyik legnagyobb kézműves csokibolt a Schafheutle Confiserie (Hauptsrasse 94.), ami egyben kávéház is. Itt a pultokban csak kézzel készült trüffelek vannak, nem is kapható formában készült bonbon. A Húsvét közeledtével a trüffelek a hagyományos golyóbison kívül tojás alakjában is megvásárolhatók. Itt magam is vettem egy kisebb kóstoló adagot: trüffelt Calvados, málnapálinka és meggypálinka ízesítéssel, illetve egy marcipánszívet. A trüffelek sajnos csalódást okoztak: igazából a kóstolásnál azt sem tudtuk megállapítani, hogy melyik trüffel melyik ízesítésű, mindnél csak azt lehetett érezni, hogy valamiféle alkoholt hozzáadtak a ganache-hoz. A marcipánszív sokkal jobban eltalált volt.



Schafheutle Confiserie


Trüffelek várakoznak a pultban


Tesztalanyok kóstolás előtt


A Hauptstrasséról nyílik a L'Epicerie (Hauptstrasse 35.), amely két picike üzletből áll. Az egyik üzletben különleges fűszerek, fűszerkeverékek, lekvárok, mézek, mustárok, ecetek, olajok kaphatók. A másik üzlet pedig csokoládébolt, ahol nagyon neves csokoládékat árulnak (Michel Cluizel, Valrhona, Amedei, Zotter stb.). Itt vettem a húsvéti játkon megnyerhető színes Valrhona csokikat is. A csokikon kívül még számos, a bonbonkészítéshez is felhasználható különlegességet találhatunk itt: kandírozott rózsát, ibolyát és levendulát, virágszirupokat, ízesített curkokat, magvakkal dúsított nugátot stb.


Innen nyílik a L'Epicerie

A másik kedvenc lelőhelyem pedig az Alte Brennerei nevű üzlet (Hauptsrasse 159.), ahol különleges likőröket, pálinkákat és eceteket árulnak főleg. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy milyen likőrt vagy pálinkát is válasszunk a sok különlegesség közül, akkor lehetőség van ezeket megkóstolni. Ha viszünk üveget, akkor kimérve is vásárolhatunk az amúgy borsos árú italkülönlegességekből. Én most málnaecetet, málnalikőrt, mogyorópálinkát és epres-rebarbarás likőrt zsákmányoltam, de legszívesebben minden ízből hoztam volna egy keveset. Van likőr homoktövisből, fekete berkenyéből, vörösáfonyából, csak hogy a különlegesebbeket említsem. De szezonális ízek is kaphatók, ilyen a tojáslikőr, stílszerűen húsvéti nyúl alakú üvegben.


Alte Brennerei

Nyuszilikőrök csatasorban (tojáslikőr és fekete berkenye likőr)


Az üzlet belülről


Itt Heidelbergben találkoztam először a hólabda (Schneeball) nevű édességgel. Több kirakatban, csábító ízekben kínálták magukat. Mi végül egy nugátos mellett döntöttünk, de nagy csalódás volt: hihetelenül száraz tészta, és szinte semmi töltelék. Bár már akkor gyanakodni kellett volna, amikor azt olvastuk, hogy 6-8 hét az eltarthatósági ideje...


Hólabdák

A fagyik viszont isteniek: hatalmas adagokat lehet kapni, remek minőségben. A legjobb talán a Hauptsrassén található GelaTo go (Hauptstrasse 100.) biofagyi-választéka, amit becsületesen végigkóstoltam az ebédszünetekben.




12 megjegyzés:

  1. hmmm... remek kis poszt lett Béé. Bár, jobban örülnek, hogyha a blogbejegyzés gyártás helyett inkább a whiskey-s bonbon utánpótláson ügyködnél... :D az a cucc benne van a top3-ban, mondhatni odab*sz!

    VálaszTörlés
  2. Csodás helyen jártál! Tetszik nagyon!
    :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen, hogy betekintést nyerhettünk általad Heidelbergbe!:-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves testvérem, Medv! Ígérem, holnapra kész az új adag bonbon :)

    Tatin, Mary, Nelli! Örülök, hogy tetszett a beszámolóm :)

    VálaszTörlés
  5. Picit irigykedem, hogy ennyi bonbonos helyen jártál:-))
    Nagyon jó kis beszámoló:-)

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük a beszámolót, nagyon élvezetes volt:)

    VálaszTörlés
  7. Gesztenye, köszi! Úgy látszik, vonzom a bonbonos helyeket :))

    Anditanti, örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  8. Apai Nagyapám itt született, sajnos én még nem voltam, csodálatos városka, köszi!

    VálaszTörlés
  9. Bianka, örülök, hogy tetszik!

    Márti, nekem nagyon tetszett, megéri elmenni!!!

    VálaszTörlés