Most nem klasszikus értelemben vett töltött praliné következik, hanem kis csokifalatkák izgalmas feltétekkel. Valahol talán átmenet a táblás csoki és a praliné között: pici, egy-két falatnyi csokik, mint a praliné, viszont nem töltöttek, hanem különböző feltétekkel vannak megszórva, mint a táblás csokik. Nagyon-nagyon hálás kreációk, mert az ember szabadjára engedheti a fantáziáját, kipróbálhat különféle izgalmas feltét-kombinációkat.
Nálam egy nagyon különleges feltét játszotta a főszerepet: liofilizált gyümölcsök. És akkor egy kis kémia (vagyis vegyész tesóm szerint egész pontosan fizikai kémia :)): "A liofilezés, más néven liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulálat a jégkristályból. A vízmolekulák eltávolítása hővesztéssel jár, ezért hőt közölnek a rendszerrel. A víz közvetlenül a szilárd fázisból a gáz fázisba szublimál." (Wikipédia) Az így kezelt gyümölcsök csont szárazak lesznek, de hihetetlenül intenzíven koncentrálódik a friss gyümölcs íze, össze sem lehet hasonlítani például az aszalt változattal. Magyarországon még sosem láttam bolti forgalomban, viszont Bécsben nagy meglepetésemre egy sima Sparban találtam, potom másfél eurós áron. Volt málna, eper, ananász, kékszőlő és goji bogyó. Én málnát, epret és ananászt vettem.
Liofilizált málnaszemek |
Liofilizált eperszeletek |
Hagyományos értelemben vett recept most nem lesz, csupán ötleteket szeretnék adni - a feltétek száma, kombinációik végtelen, és ki-ki tetszőleges csokialapra szórhatja ezeket.
A csokifalatok kiöntésénél három különböző formát használtam. A képen látható barna forma a Silikomart cég csokitábla alakú bonbonkészítő formája. A szívecske és a téglalap alakú műanyag formák még a Karácsony előtt vett Chocolatiere csokiolvasztó gépemhez jártak ajándékba.
Az öntőformák |
Ezen kívül lehet még például szilikon muffinsütő formát is használni, és ebben tetszőleges magasságú csokikorongokat önteni. Vagy egyszerűen szilikon lapra is önthetjük a megolvasztott csokit, amit aztán szétterítünk rajta, majd szilárdulás után darabokra törünk.
A csokifalatok készítéséhez a szükséges csokimennyiséget megolvasztjuk és temperáljuk, majd valamilyen formába öntjük. Rápakoljuk a feltéteket, és miután megszilárdult a csoki, óvatosan kipattintjuk a formából. Könnyen szállítható, akár postán is elküldhetjük.
És most lássuk, milyen csokik készültek nálam!
- Mákos - aszalt meggyes fehércsoki
- Vaníliás - málnás fehércsoki. A vaníliarúdból kikapart szemeket az olvasztott fehércsokihoz kevertem, a liofilizált málnaszemeket pedig kézzel összemorzsoltam.
- Vaníliás - epres fehércsoki
- Vaníliás - borsos - ananászos fehércsoki. A vaníliás fehércsokira frissen őrölt feketeborsot szórtam, majd liofilizált ananász-darabok következtek. Az ananász és a bors párosítása hihetetlenül szuper!
- Pekándiós - mogyorókrokantos tejcsoki
- Pekándiós - mogyorókrokantos "bocicsoki." A formákba adagoltam olvasztott fehércsokit és tejcsokit, majd egy ecsettel összekevertem a két színt, így lett "bocifoltos."
- Mogyorókrokanttal és kakaóbabtörettel szórt "bocicsoki"
- Málnával és kakaóbabtörettel szórt étcsoki. Ez a másik kedvencem. Érdemes hozzá jó minőségű étcsokit használni, nálam a Lidlben kapható 81%-os Arriba Superieur csokiból készült az alap.
További szuper feltétes csokivariációk Krisztinél, az A 'la carte Kulinária blogban. Jó ötleteket találhatunk a chocoMe honlapján böngészve is!
Csak csorgatom a nyálam itt, nem csak finomnak néznek ki, de szépek is a csokik.
VálaszTörlésCsodálatosak! Lidlbe lehet kapni egy nagyon finom gabonapehelyt piros gyümölcsökkel, málna, eper, meggy.
VálaszTörlésŐk vannak fagyasztva szárítva. Nagyon finom intenzív ízük van !:)
MEG SEM TUDOK SZÓLALNI...
VálaszTörlésFANTASZTIKUSAK!!!!!! :)
Egyik szebb, mint a másik, így jöhet mind:)
VálaszTörlésDe jó hogy ülök, mert tuti seggre estem volna, már bocsánat.Ennyi gyönyörűséget egy helyen! Micsoda exkluzív felhozatal! Pekándió, kakaóbabtöret,liofilizált eper...Hú, de klassz minden
VálaszTörlésUgyanúgy voltam vele mint a Kati,igazi nyálcsorgatók,az összes jöhet válogatás nélkül:-)
VálaszTörlésBibibíííí...most tessék rám irígykedni. Mert ugye én is épp a csokitáblás formával lettem gazdagabb Erinacea játékának szerencsés győzteseként. Amit épp ma avattam fel (ha el nem alszom, még ma meg is jelentetem), s itt kapaszkodjatok meg: ráadásként érkeztek ilyen finomságos csokifalatkák is. Lányok, élőben kellene látni (legtöbbjét még nem is kóstoltuk, egyszerűen előbb kigyönyörködöm magam).
VálaszTörlésErinacea kedves, itt is még egyszer nagyon köszönök mindent.
Kati, köszönöm szépen!
VálaszTörlésMary, igen, ezek is olyanok, csak a csokival megdobva talán még ütősebbek :)
Edith, köszönöm! Bár az igazán fantasztikus az lenne, ha vegyész tesóm tudna ilyet csinálni :)
Családi tűzhely, nyisd az ablakot, küldöm :)
Tatin, beleadtam apait-anyait, meg mindenféle Bécsben talált csudákat, mert ebből lettek Valentin-napi ajándékok is!
Ditta, köszönöm neked is!
4Gyerek, :D Azért tessék megkóstolni is majd! Kíváncsi vagyok, Te mit alkottál!
Ezek a falatkák a legjobb ötletek, mert akkor mindegyikből lehet kóstolni, nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon guszták!
Jaj nem is tudom mit írjak!Gyönyörűek!
VálaszTörlésMa megjött a csokifondüm!:-)Most már semmi nem tarthat vissza!:-)
Éppen sárgára váltott a színem. Ezek a liofilizált dolgok... A málnát hajtom hetek óta...
VálaszTörlésCsoda csokikat alkottál megint!!!
Nagyon guszták lettek! És jók a kombók. Nagyon szeretek én is táblás csokikat gyártani, díszítgetni őket. Bécsbe viszont most már tényleg ki kell ugranom!! Köszi az ötletet!
VálaszTörlésNézz be hozzám, félbevágtam Neked egy bonbont :)
Na, szégyenszemre nem jöttem rá az aszalt meggy ízére. Szal ezt elbuktam.
VálaszTörlésDe a pekándiós az...az....valami CSODA. Most megyek, s lefekszem a pasim mellé, elmúlt a Valentin nap.
Egyik fenségesebb mint a másik
VálaszTörlésPedig én ide tegnap írtam, aztán lehet nem küldtem el? :-))
VálaszTörlésNagyon klassz dolgokat alkottál megint:-)
Fantasztikus! Itt ájuldozok...
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésÓ, én is arra a pekándiósra kattanék rá... :)
VálaszTörlésAz ananász-bors páros tényleg különleges. Jó értelemben különleges.
VálaszTörlésMost nagyot sóhajtok, s visszatérek a valóságba.
Ellenben azokat a műanyag formákat megmutiznád egyszer? Meg írnál róluk? Persze ha megtetted, akkor csak koppints az orromra, hogy ne aludjak, olvassak vissza (na persze akkor útmutatót lécci-lécci mellékelni hol keressem).
Asszem nekem is van 2 műanyag formám, csak nem tudom ilyen célra használhatók-e. Jól jönne majd egy közelgő gyerekbulin (Középsőm nyári gyerek, névnapja is tanításon kívülre esik, valamikor csak kell egy bulit rendezni neki amire elhívhatja az iskolás pajtásait is)
Erika, nekem is ezért tetszettek!
VálaszTörlésNelli, várom a bonbonos posztjaid! :)
Tücsök Bogár, köszönöm! Hát igen, az a kár, hogy ilyen csuda alapanyagokért muszáj Bécsig menni :(
Vianne, Bécs kötelező :) A félbevágott bonbont megnéztem, gyönyörű!
Bianka, köszi!
Gesztenye, én is járok így néha :) Köszönöm, kedves vagy!
Eszter, köszönöm szépen :)
Zsiri, köszönöm a dicséretet! Szerintem a sok pirostól olyan szépek :)
Elif, én úgy natúran is rendesen rákattantam a pekándióra :)
4Gyerek, ezek nagyon kis egyszerű műanyag formák, a csokiolvasztó géphez adták még, remélem, a formás fotón látszanak valamennyire itt a posztban, mert az átlátszókat nehéz volt fotózni :( Szóval kiötnöm a formákat csokival, rá a feltét, aztán hűtő, és kiszedés előtt 5-10 perc mélyhűtő, valahogy picit "összemegy" a csoki, és könnyen kiugrik a formákból, ha megfordítom.
Ó, de nagyon szívesen végigkóstolnám az összeset:(
VálaszTörlésértem. végülis mit vesztek? pár gramm csoki bánja. de ha nyerek? akkor tudom mire használni a formáim.
VálaszTörlésamúgy az egyik ilyen:
https://www.silikomart.net/_portal/naviga/index_silikomart_net_en.php?f_codpag=prodotti_moduloInserimento&ctrl_upagina=prodotti_marty_4_party&f_codlingua=EN&ctrl_descr=9015332&ctrl_record_da=1&ctrl_codlin=L07
(vért izzadva felhasználtam a Kiffiam keresztelői tortájához a tavaly)
Esküszöm, hogy ide belépni: életveszélyes. Úgy vágyom ilyen formákra, de mindhiába van, vagy lesz szép forma, ha az alapanyag (a jó alapanyag) messze van.
VálaszTörlésCsodaszép és sok-sok finomságot sorakoztattál fel.
Mézeskalács, :( Sajna már elfogyott, pedig jókora adag készült!
VálaszTörlés4Gyerek, próba cseresznye :)
Viki, azért nem ilyen reménytelen a dolog :) A fomrát könnyen be lehet szerezni (pl. gasztroshop), alapanyagnak meg itthon jó kis aszalt gyümiket simán lehet kapni!
VálaszTörlésErinacea!
VálaszTörlésMost off téma:
Kérlek, terjeszd az UNICEF kampányának hírét a csecsemőkori tetanusz ellen. Most anyagi áldozatok nélkül is hozzájárulhatunk a kampány sikeréhez. Részletek:
http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2011/02/unicef.html
Vianne, felraktam a linked a blogom facebook-oldalára, ha már úgyis lájkolni kell a jó ügyért!
VálaszTörlés