Oldalak

2011. február 17.

Sós mogyoróvajas - karamellkrémes praliné



Ez valami zseniális lett. Tényleg. Muszáj mindenkinek kipróbálni! Jó kis harapható parliné, a leginkább a Snickers csokihoz tudnám hasonlítani!
A dolog úgy kezdődött, hogy még egy januári posztomnál megígértem egy kommentben Raindropnak, hogy készíteni fogok sós mogyorókrémes pralinét. Ez ugrott be, amikor a hétvégén a Lidlben vásárolva vettem darabos mogyoróvajat. Viszont ekkor valahogy meglódult a fantáziám, és beugrott, hogy a sós mogyoróvajhoz milyen jól passzolna a nyúlós, sós karamellkrém. Meg kell mondjam, ez a bonbon valami egészen fantasztikus! Remélem, Raindrop, Te is kipróbálod!

A sün is ezt választja!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- kb. 2 ek. darabos (crunchy) sós mogyoróvaj (házilag is előállítható, leírás pl. itt - a sima mogyoróvajhoz tegyünk az aprítás korábbi fázisából félretett durvábbra aprított mogyorót is)
- sós karamellkrém: leírása megtalálható a karamellkrémes pralinénál (az itt leírt adag fele bőven elég)
- 15 dkg étcsokoládé
- opcionálisan ehető cukorgyöngyök a díszítéshez

Először elkészítem a karamellkrémet, majd hűlni hagyom. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon forma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A csokihüvelyek aljába egy-egy kis adag mogyoróvajat adagolok ügyelve arra, hogy a karamellnek is maradjon hely. A mogyoróvajra pedig a karamellkrémből teszek egy-egy kis adagot, hagyva helyet a lezásáshoz is. Rövid időre ismét hűtőbe teszem a formát.
A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A formát kb. egy órára hűtőbe teszem, majd óvatosan kifordítom belőle a bonbonokat. Cukorgyönggyel díszítem.

26 megjegyzés:

  1. Naaaagyon szeretem a mogyoróvajat! Különleges párosítás a karamellel!

    VálaszTörlés
  2. Légyszíves ne csináld ezt velem! Gyönyörű és elképzeltem az ízét! Egy doboznyit megbírnék belőle enni. :)

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy az a Lidl, ami nálunk van kisebb, mint a Tiétek, én ott még soha nem láttam mogyoróvajat?! Elárulnád melyik részlegen találtad, mert lehet, hogy csak én voltam bamba:) Nagyon tetszik ez a bonbon!!!

    VálaszTörlés
  4. autumn, nagyon finom együtt!!!

    Tatin, ki kell próbálni :)

    Tücsök Bogár, azt elhiszem! Ez az egyik legnépszerűbb bonbon most a családnál!

    Mézeskalács, ez nem állandó termék, a múlt héten voltak amerikai hetek, csak olyankor van, de utána még a maradékot lehet venni, míg el nem fogy. A piros tetejű a darabos, de otthon is könnyen elkészíthető!

    VálaszTörlés
  5. Mindent elmond az, ha ennyit írok: legesleg a Snickers volt egyetemista koromban. De még azóta is az élmezőnyben van.

    Bizisten el kéne küldjem a gyerekeket 1-2 napra nagyszülőkhöz, s akkor nyugiban a fél blogod receptjeit elkészíteném.

    VálaszTörlés
  6. ja,és az a sünííííííííí

    VálaszTörlés
  7. Na ne, ez már túlzás:D Fantáziád határtalan, de ez a mi szerencsénk:) Gratulálok ehhez a bonbonodhoz is, nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon klassz lett!
    Én is tegnap jártam az aldiban, de én nem a darabosat vettem, hanem a másikat:-))

    VálaszTörlés
  9. 4Gyerek, akkor ezt ki KELL próbálnod!!! És sün forevör!

    Anditanti, az volt, a család közelharcot vívott érte :)

    Gesztenye, köszönöm szépen! Én mindkettőt vettem, a simát kekszbe szeretem. A darabosra meg sajna úgy magában rájárok :)

    VálaszTörlés
  10. Azt hiszem lemaradtam!A többiek már semmit nem hagytak nekem!:-(

    VálaszTörlés
  11. Hát ezért kitalálok neked valami meglepit! :D
    Köszönöm szépen, ez az ízvilág a kedvencem! Imádom!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Csodaszép lett! Kíváncsi lennék az izére.

    VálaszTörlés
  13. Hihi, most látom, mi lettünk belinkelve (a házilag készíthető mogyivajhoz) Köszi! - mi már tényleg csak így csináljuk. Én még csak sima mogyivajas bonbont készítettem, de tetszik ez a karamellás ötlet!

    VálaszTörlés
  14. Annak a süninek igencsak kifinomult ízlése van.:)
    Ha esetleg olyanra adod a fejed, hogy egyszerre elkészíted az itt fellelhető finomságokat, jelentkezem tesztalanynak, szigorúan tudományos alapon.:P

    VálaszTörlés
  15. Nagyon csinos darab lett :)

    Melyik íz dominál, a sós vagy az édes?

    VálaszTörlés
  16. Isteni lehet az íze ,kinézete gyönyörű!,azt hittem elkészítetted a süni tortát:-)

    VálaszTörlés
  17. Mond az neked valamit, hogy ma vettem mogyorót? Azt nem merem elmondani mekkora kiszerelésben, mert jujj, naaaaaagyon nagyban.
    Egy adag már forgolódott a késes aprítóban. Hát a gyengébbik masinám nem bírta, elő kellett vegyem a konyhai robotom.
    De megérte, még egyszer kössz a linket, annak ellenére, hogy már olvastam, akkor nem kapott meg.
    No de Snickersbe, házilag....
    amúgy Oldalborda ma azt mondta veszélyes dolog ez a gasztroblogozás. Már csak ha nézi is hízlal. Fogyózni meg ki van zárva (mert nincs vasakaratunk).
    Duma vége, beszéltem. Uff.

    VálaszTörlés
  18. éééésss jelentek meg új bonbonformák a gasztroshopon.

    VálaszTörlés
  19. Nelli, a főkóstolónak félreraktam :)

    Raindrop, nagyon örülök, hogy tetszik, és köszönet az alapötletért!

    Mary, szerintem nagyon finom lett :)

    Benc-E-moke, bizony, jó kis leírás! Ezt a verziót meg ki kell próbálnotok :)

    Ms. Poppy, az én türelmemből egyszerre 4-féle bonbonra futja, Karácsony előtt 7-féle volt a rekordom egy nap alatt, de az már sok volt a jóból! De egyszer majd tartunk kóstolót!

    Vianne, az az érdekes, hogy nem tudnám megmondani, valahogy harmóniában van a kettő.

    Ditta, tortában csak kezdő vagyok, de a két legszuperebb barátném már csinált nekem süntortát :)

    Bianka, köszönöm!

    4Gyerek, kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd a cucc! Vasakarat nálam is nuku :) Megyek és megnézem az új bonbonformákat!

    VálaszTörlés
  20. Ez azért nem járja, hogy mire végre ideérek, mindent megesztek ! Nekem csak a nézelődés jut ? - de igy is akartam valahogy, mert ha betévedek hozzád, a nálam nem dekákat, hanem plusz kilókat jelent :)))

    Annyira izgat a bonbon készítés, de nem merek hozzáfogni. Nem tudom miért. Talán azért meg még formám sincs ? lehet!

    VálaszTörlés
  21. Jaj, Viki, neked is hagytunk ám!!! És bonbonformát meg szerezni kell, mert nagyon jó buli a bonbonkészítés!!

    VálaszTörlés
  22. Vikiiiiii, gyere hozzám. 3 formát töltöttem tele ilyen finomsággal, most tettem rájuk a végső csokiréteget, még a hűtőben vannak.
    S csak azért nem volt elég a karemellkrém a 3 formára, mert nyalakodtam. Ez van.
    De így is lesz 39 ilyen finomság, a maradék 6 db az csak mogyoróvajas belsővel rendelkezik.
    Hú, de várom elmondhassam fíííínom.

    VálaszTörlés
  23. 4Gyerek, mehetek én is?? Nálunk már rég elfogyott! A karamellkrémnél lehetetlen nem nyalakodni :) Várom a posztod és a virtuális kóstolót!

    VálaszTörlés
  24. Na, ez az anyag nagyon ODABASZ!! Nálam eddig ez veri a toppot... bár asszem ezt már személyesen is közöltem a drága művésznővel. Ha tehetném ilyet osztogatnék az összes etióp faluban!

    VálaszTörlés