Oldalak

2010. december 15.

Csokis - mogyorós tömör gyönyör



Teljesen egyetértettem Ms. Poppy-val, aki a Süssünk-főzzünk könyvből! akció összefoglalóját a Stahl Judit-féle szakácskönyvekből készült receptekkel kezdte: Stahl Judit elindított valamit a magyar háziasszonyokban, akár szeretjük a stílusát, akár nem. Az én szakácskönyvgyűjteményem első komolyabb darabjai is tőle származnak, kedvencem a Végre otthon! című könyve, amiből már több recept is az állandó repertoár része lett. Egyik nagy kedvencünk ebben a könyvben a Nutellás habtorta: egy végtelenül egyszerű nutellás-csokis-rumos krém kekszalapon. Bár egyesek szerint a kekszalap nem is kellene ide, elég csak az a habkönnyű krém is...
No, itt jött az ötlet, hogy a Nutellás habtorta krémje bonbonban végezze. Nagyon finom, a Sport szeletre enyhén emlékeztető bonbon született. Végül nem tudtam ellenállni a csábításnak, és némi mogyorókrokantot is szórtam a csokiburokba, csak hogy legyen mit ropogtatni.

Hozzávalók 30 darabhoz (2 szilikonforma):
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg Milka Noisette (lehet helyette sima tejcsoki is, én a mogyoróízre erősítettem rá ezzel)
- 10 dkg + 5 dkg étcsokoládé
- 3-4 teáskanálnyi mogyorókrokant
- 5 dkg Nutella (nálam most mogyorónugát volt)
- 1 dl tejszín
- 2 ek. rum vagy néhány csepp rumaroma

A 10-10 dkg tejcsokoládé és étcsokoládé kétharmadát vízfürdő felett megolvasztom és temperálom. A csokival kikenem a szilikonformák mélyedéseit alaposan, ahol szükséges, javítom (bővebben itt). A csokiburkokat bőven megszórom mogyorókrokanttal, majd kb. 20 percre hűtőbe teszem a formákat dermedni.
A krémhez összeolvasztom a Milka Noisette-et, az 5 dkg étcsokit, a Nutellát/mogyorónugátot és a tejszínt. Mikor már egynemű krémet kaptam, hozzáadom a rumot vagy rumaromát. A krémet kicsit kihűtöm, majd egy pici kanállal beletöltöm a bonbonformák mélyedéseibe, hagyva helyet a lezáráshoz. A krémmel töltött formákat ismét a hűtőbe teszem rövid időre.
Megolvasztom és temperálom a 10-10 dkg tej- és étcsokoládé maradék egyharmadát, majd az olvasztott csokival lezárom a bonbonokat. A formákat egy órára hűtőbe teszem, majd kifordítom belőlük a bonbonokat.



Ötlet:
Stahl Judit: Végre otthon! - Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek. Kulinária Kiadó 2006. Nutellás habtorta.

15 megjegyzés:

  1. Én is tegnap csokis rumosat készítettem, csak egész folyós krémmel próbáltam ki, nagyon izgultam, hogy nem tudom rendesen lezárni, de nagyon jó lett.

    VálaszTörlés
  2. Bianka, az az :)

    Gesztenye, úgy látszik, egy rugóra jár az agyunk :) Majd megnézem! Én most direkt a Stahl-torta krémjét akartam reprodukálni, ugyanis meglepetés lesz a torta nagy rajongójának, már le is tiltottam a blog nézegetéséről, míg meg nem kapja :D

    VálaszTörlés
  3. Ebbe a tömör gyönyörbe szívesen beleharapnék.

    VálaszTörlés
  4. Hobbychef, :D És a rumtól még hangulatjavító hatása is van :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon cukik a szívecskék! Most így délután szívesen megennék belőle...mondjuk ötöt :)

    VálaszTörlés
  6. Colors in the Kitchen, köszi! Én még most is megennék párat, de egyelőre visszafogom magam :)

    Ditta, köszönöm szépen, kedves vagy!

    VálaszTörlés
  7. Kár, hogy nem kerekek, és nem gurulnak, mert szívesen nyitnám az ajtót, vagy az ablakot :))

    OFF:: megkaptad a mai -dec.15-i e-mail-em?- fontos!!

    VálaszTörlés
  8. Viki, majd jól meglengetem, és dobom feléd, csak kapd el :)
    OFF: Igen, válaszoltam is!

    VálaszTörlés
  9. Én is ilyet akarok, akarok, akarok........... Na jó, jó nem kiabálok ennyire, inkább csak szeretnék, szeretnék :-))))))))
    (Megkaptam)

    VálaszTörlés
  10. Most kezdem! de tényleg:) rum helyett más lesz benne, de ez legyen meglepi, majd amikor feltöltöm a versenybe, kiderül :)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. A töltelék nagyon finom, igaz elég sok mogyorót daráltam bele, mivel kicsit folyós lett a krém :)
    Krokkantot nem kaptam, ezért gabonagolyókat daráltam le, szerencsére nem szívta meg magát a töltelékkel.
    Én ezt is muffin formában készítettem el, igaz amiatt, hogy nem színültig töltöm (de azért jó magasan)nem egyenes a lezárása..

    VálaszTörlés