Oldalak

2013. június 3.

Epres minitorták fehércsokimousse-szal



Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni azt a fajta tortát, amelynek az oldala félbe vágott eperszemekkel van kirakva. A múlt héten annyiszor találtam magam szembe ilyen torta képével a neten, hogy már nem halogathattam tovább. Nálam minitorták készültek sima piskóta alapon, a krém pedig vaníliás fehércsokimousse lett eperzselével a tetején. A mousse-t meg lehet bolondítani akár levendulával vagy ibolyasziruppal is!

Hozzávalók 4 minitortához:
Piskóta:
- 2 tojás
- 2 ek. xilit (vagy cukor)
- 2 ek. fehér tönkölyliszt
- 1 ek. víz
- késhegynyi sütőpor
Fehércsokimousse:
- 100 gr fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
- 1 rúd vanília
- 6-7 db pillecukor (marshmallow) = kb. 30 gr
- kb. 16 kisebb szem eper
- 2-3 ek. eperlekvár (nálam CSIKOS levendulás-citromfüves szamócalekvár)
Eperzselé:
- 100 gr eperpüré (kb. 150 gr megtisztított eperből átpasszírozva)
- pár csepp citromlé
- 30 gr xilit (vagy cukor)
- 3 gr pektin (lelőhelyek pl.: Kaldeneker Lekvárosház, ill. az ő termékeik már Spar üzletekben is megtalálhatók, erről bővebb infó a honlapjukon; szegedi Cukrászdiszkont)

+ kb. 20 gr fehér csokoládé vagy eperszemek a díszítéshez



A piskótával kezdem. A tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket a xilittel/cukorral kemény habbá verem. Hozzáforgatom a sárgákat, majd óvatosan belecsurgatom a vizet. Végül beleforgatom az átszitált, sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. egy centi vastagságban szétterítem (meg szoktam nézni fölé tartva egy desszertgyűrűt, hogy biztosan kijöjjön a piskótából négy karika), majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Hagyom hűlni, majd 8 cm átmérőjű desszertgyűrűvel négy korongot szaggatok ki.

A mousse-hoz a tejszínből fél decit egy lábasba öntök, belekaparom a vaníliamagokat, és beletépkedem a pillecukrokat. Addig melegítem kavargatva, míg a pillecukrok el nem olvadnak. Ekkor beledobom a pillecukros tejszínbe a kockára tört fehér csokit, és egyneművé keverem. A csokis masszát szobahőmérsékletűre hűtöm. A maradék tejszínt kemény habbá verem, majd a csokis masszához forgatom.

Jöhet az összeállítás. Minden desszertgyűrű aljára egy piskótakorongot teszek, amelyet előzőleg lekvárral megkentem. A kisebb eperszemeket megtisztítom, félbevágom, majd körberakom velük a piskótakorongokat. A mousse-t a piskótakorongokra kanalazom, hogy ellepje az eperszemeket. Ekkor letakarom a desszertgyűrűket fóliával, és beteszem pár órára a hűtőbe, hogy a mousse megszilárduljon.

Jöhet az eperzselé. Az eperpüréhez teszek pár csepp citromlét, majd forróra melegítem. A pektint és a xilitet/cukrot összekeverem, és folyamatos keverés mellett fokozatosan az eperpüréhez öntöm. A pürét forrásig melegítem, majd kb. egy percig forralom utána. Kevergetve kicsit langyosra hűtöm, majd négyfelé osztom a négy minitorta tetején. A minitortákat ismét hűtőbe teszem pár órára (nálam egy éjszakát álltak).

Másnap hajszárítóval körbemelegítem a desszertgyűrűket, és óvatosan lehúzom a minitortákról. Lehet eperszemekkel díszíteni, de én csokidíszeket csináltam. A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd vékonyan szétterítem mintás transzferfólián. Pár perc múlva, amikor a csoki már kezd szilárdulni, de még nem törékeny, kicsi kiszúrókkal négy formát szúrok ki, majd megvárom, hogy a csokiréteg teljesen megszilárduljon. Ekkor leválasztom a fóliáról a kész csokidíszeket, és a zselébe szúrom.



Tipp: Négy minitorta helyett készíthetünk egy nagyobb tortát is. 18 cm-es tortához én ugyanígy két tojásból készítenék piskótát, a mousse-ból kb. másfél adag kell, illetve érdemes nagyobb eperszemeket használni. Az eperzseléből is másfél adag kell szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése