Gondoltam, unjátok már az eperdömpinget a blogon, jöjjön hát valami egészen más!
Már régen ki szerettem volna próbálni a gesztenyét pralinéba töltve. Azonban úgy éreztem, hogy kellene valami extra a sima gesztenyekrémhez. Szerencsére lapult a hűtőben még Metaxába áztatott aszalt meggy, így jött az ötlet, hogy a konyakos meggyszemek adják majd a pralinémhoz a csavart. És hogy a gesztenye harmonizáljon a meggyszemekkel, a pürésített gesztenyét is alaposan meglocsoltam konyakkal. Utána pedig gyorsan beáztattam egy újabb adag aszalt meggyet Metaxába, mert az bármikor jól jöhet :)
Már régen ki szerettem volna próbálni a gesztenyét pralinéba töltve. Azonban úgy éreztem, hogy kellene valami extra a sima gesztenyekrémhez. Szerencsére lapult a hűtőben még Metaxába áztatott aszalt meggy, így jött az ötlet, hogy a konyakos meggyszemek adják majd a pralinémhoz a csavart. És hogy a gesztenye harmonizáljon a meggyszemekkel, a pürésített gesztenyét is alaposan meglocsoltam konyakkal. Utána pedig gyorsan beáztattam egy újabb adag aszalt meggyet Metaxába, mert az bármikor jól jöhet :)
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 5 dkg főtt, hámozott gesztenye (helyette mehet gesztenyemassza is)
- kb. 2-3 ek. tejszín
- kb. 1-2 ek. konyak
- 15 szem konyakba áztatott aszalt meggy
- 20 dkg étcsokoládé (70% nálam)
- rézszínű csillámpor a formák díszítéséhez (elhagyható; csillámpor-lelőhelyek: Food-Pack Kft. és Écsy Kft.)
Először elkészítem a konyakos gesztenyekrémet. A főtt gesztenyeszemeket aprítógépben összeaprítom. Ehhez lassanként adagolok tejszínt és konyakot ízlés szerinti arányban, és habosra keverem. A tejszín és a konyak mennyiségét csak nagyjából adtam meg, ugyanis ez függ attól, hogy masszával vagy főtt gesztenyével dolgozunk (a főtt verzió többet felvesz), ezért érdemes lassan adagolni ezeket. A végeredménynek egy habos-könnyű krémnek kell lennie. Ha kicsit édesebbre szeretnénk, lehet mézzel vagy porcukorral ízesíteni, nekem erre nem volt szükség.
A bonbonforma mélyedéseit kikenem csillámporral: a legegyszerűbb egy ecset segítségével felvinni. Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki visszaszilárdul.
A kicsokizott mélyedések aljába egy-egy szem konyakba áztatott aszalt meggyet rejtek. Erre adagolok habzsákból konyakos gesztenyekrémet ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A formát kis időre újra hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Hűtés után óvatosan kifordítom a formából.
Ez a 100. bejegyzésem a Praliné Paradicsomban. Nagyon köszönöm, hogy olvastok, és velem és a Pufisünnel bonbonoztok!!!!
Ebben az érdekes időben jól is jön egy ilyen őszies hangulatú bonbon.:)
VálaszTörlésA gesztenyéhez nagyon jól passzol a meggy. Hát még a metaxa!
Gratulálok a 100. bejegyzésedhez! Kizárólag bonbonból, ilyen rövid idő alatt ennyit összehozni, nem kis teljesítmény! Még sok sok gyönyörűséget mutass nekünk!
Júújj, ez nagyon finom lehet. Gesztenye, meggy és a csoki...hmmm... mesés!
VálaszTörléskonyak nélkül jöhet:-),gesztenyét imádom,tuti megcsinálom !
VálaszTörlésTatin, köszönöm szépen! Bár a 100 bejegyzésben volt néhány játék is :)
VálaszTörlésAnditanti, köszönöm, érdemes kipróbálni!
Vanocska, próbáld ki, ízleni fog! Ha a konyakot nem szereted/szeretitek, mehet rummal, ha az alkohol a gáz, akkor rumaromával. De simán tejszínnel is finom lesz, ekkor mindenképp mehet hozzá egy kis méz szerintem!
Gratula a 100.-hoz!
VálaszTörlésMegint egy csoda!Szokás szerint fini lehet!
Pufi Sün pedig nagyon ariiiiiii!
Ez már megint csak csábító. Gratulálok a századik bejegyzésedhez, Sünike pedig nagyon édes :) - mint a pralinéid :)
VálaszTörlésMegint szépet és finomat alkottál.
VálaszTörlésA gesztenyekrém nálunk is nagy kedvenc. Minden karácsonykor ilyen krémmel töltöm a karácsonyi tortát, vagy 30 éve, elmaradhatatlan süti, mert isteni a tölteléke:-))
Gratula a 100. hoz:-))
Viki, köszönöm szépen :)
VálaszTörlésGesztenye, köszi, gondoltam, hogy neked kedvenced lehet, már csak a nicked miatt is :)
Meg az én kedvencem is! :) Imádom a gesztenyés dolgokat :)
VálaszTörléseste konyak, reggel konyak....bíztos tudod ;)
VálaszTörlésamúgy ki nem állhatom a konyakot, de bonbonokba meg imádom. ki érti ezt?
üdv a sünikédnek, aranyos. jó látni őt is.
Gesztenyeeee :)
VálaszTörlésAmi, akkor hajrá, próbáld ki :)
VálaszTörlés4Gyerek, van ilyen, meg fordítva is :) Pl. én nagyon szeretem a banánt de csak magában, utálom fagyinak, csokinak stb.
Bianka, bizony :D
Sokszor vissza jöttem olvasni de még nem írtam semmit. Nem soká neki állok megcsinálni remélem sikerül! :)
VálaszTörlésNagyon szép lett! Gratulálok a 100. bejegyzéshez! :)
Mary, úgy örülök, hogy tetszik! Remélem, nektek is ízleni fog!
VálaszTörlésMár egy szemet megkóstoltam és finom.
VálaszTörlésMeggy helyett vörös áfonya ment bele. Konyak helyett rum aromát használtam.
Mary, szuper! Így kell ezt csinálni, jól testreszabdtad!
VálaszTörlésMary, örülök, hogy ízlik!!!!
VálaszTörlésNagyon finom lehet!Gyönyörűek!
VálaszTörlésDitta, köszönöm!!!
VálaszTörlésCsak aszalt meggyel lehet csinálni? Sima bontott meggy nem jó?
VálaszTörlés