Oldalak

2011. március 28.

Marcipános málnakrémmel töltött praliné



Az elmúlt hétvégém bonbonilag a maradékhasznosítás jegyében telt: mivel ez volt egy időre az utolsó hétvégém Heidelbergben, így fel kellett használnom a hűtőben árválkodó bonbonnak valókat. Mi volt itthon? Egy kis maréknyi fagyasztott málna, egy megkezdett darab marcipán, maradék tejszín, és jó adag fehércsoki. A málnáról és a marcipánról mindjárt beugrott az a videó, amin Wagner Bea a Keserédesből ínycsiklandó málna-marcipános bonbont készít. A videót érdemes megnézni, nagyon hangulatos, és nagyon szépen látszik, hogy dolgozik egy profi a polikarbonát formákkal (én is a polikarbonát formáim kipróbálására gyúrok elméletben, így többször megnéztem már; a héten, remélem, a gyakorlati kipróbálásra is sor kerül!). Tehát a maradékok egy részéből málnás-marcipános praliné készült, néhány módosítással. Tudom, már kismillió málnás bonbon van a blogon, de a marcipánnal isteni páros, és valami egész fantasztikus állaga van, érdemes kipróbálni!!!


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 1 marék (fagyasztott) málna
- 2 ek. málnapálinka
- 3 dkg marcipán
- 1 mk. méz
- kb. 3 ek. tejszín
- 3 dkg + 10 dkg fehércsokoládé


A málnára előző este rálöttyintem a málnapálinkát, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a málnát pürésítem, majd átpasszírozom, hogy a magoktól megszabaduljak. A pürét a mézzel kb. 5 percig forralom, míg picit besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a tejszínt, majd a marcipánt belereszelem, és addig kevergetem-melegítem az elegyet, míg egynemű masszát nem kapok. Ha ez megvan, lehúzom a tűzről, és beledobom az apróra vágott 3 dkg fehércsokit, összekavarom, míg a csoki elolvad. A krémet félrerakom hűlni. Ha túl sűrűnek érzem, még egy kis málnapálinkával vagy tejszínnel lehet hígítani.
A 10 dkg fehércsokit megolvasztom és temperálom (ettől lesz olyan szép fényes, mint a képen), majd kikenem vele a szilikonforma mélyedéseit. Érdemes kétszer, én csak egyszer tettem, így az oldalaknál egy picit átüt a töltelék. A kikenések után hűtőben 20 percig dermesztem a csokiburkot.
A mélyedésekbe habzsák segítségével beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet a lezáráshoz is. Visszateszem egy kis időre a hűtőbe.
A fehércsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.



A Facebookra már megérkeztek az első képek a húsvéti játékra. Gyertek, bonbonozásra fel!

23 megjegyzés:

  1. Nem hiszed el, szinte éreztem az ízét ennek a finomságnak, amikor olvastam a hozzávalókat. :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen megkóstolnám (ezt is):D
    Imádok mindent, amiben marcipán és még málna is van!!!

    VálaszTörlés
  3. csurog a nyálam! :D Alkohol kell bele! kíváncsi vagyok már a polikarbonát formára :D

    VálaszTörlés
  4. Kicsit se bánom, hogy ez is málnás. Sőt, külön köszönet érte, mert ezt is nagyon szeretem,... azaz csak szeretném:D

    VálaszTörlés
  5. Ez hihetetlen!
    A málnafüggők...! Ugyanis tegnap én is málnás szivecskéket gyártottam, majd küldöm játszani őket!:))
    Ui: nem lettem ilyen szépek!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű benne az a málnakrém,meg az egész:-)

    VálaszTörlés
  7. eszméletlen vagy.
    de ez így a csúcs. másképp hova járnánk ahol tuti rendszeresen nyálat lehet csorgatni?

    VálaszTörlés
  8. Tatin, csináld meg, nagyon fog ízleni!

    Bianka, köszi!

    DebiGabi, köszönöm, én is így vagyok ezzel! Hidd el, ez sem nehezebb, mint a macaron :)

    Bence/Emőke, engem már megevett a kíváncsiság :) A málnapálesz magában is jöhet kanalas orvosságnak:)

    Mary, köszönöm szépen!

    Anditanti, lesz majd kóstoló neked :D

    Erika, várom nagyon, kíváncsi vagyok, nálad milyen lett!

    Ditta, köszönöm!

    Egycsipet, hát még az íze :)

    4Gyere, nagyon aranyos vagy :) Igyekszem nyálcsorgató dolgokat felrakni! Remélem, Te is játszol majd!

    VálaszTörlés
  9. Atyagatya! Ez nagyon csábítóóóóóóóóóó!!:)))

    VálaszTörlés
  10. El nem tudom képzelni, honnan jönnek az ötleteid!:-)Elképesztően finom lehet!
    Alig várom mindig, hogy a félbevágott képhez érjek!:-)

    VálaszTörlés
  11. Ez is szuper lett, étcsokival is működne nálam:-)

    VálaszTörlés
  12. Uh, ez nem semmi, nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  13. Vera, majd csinálok neked kóstolót! :)

    Nelli, nagyon sok mindenről eszembe tud jutni egy-egy új bonbon, de speciel itt a videó tálcán kínálta az ötletet :)

    Gesztenye, köszi! A fehércsokiból volt több maradék, így lett az a burok, meg a gyülömcsöseket szeretem is azzal, de tutira finom étcsokival is!

    Zsiri, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Ismét írok, mivel szeretem a blogod, küldök "egy jó szót", ami egy játék kezdete is!:)

    VálaszTörlés
  15. Szeretettel küldök Neked "egy jó szót":)

    VálaszTörlés
  16. Erika, Családi tűzhely, nagyon szépen köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. oké-oké....igyekszem addig valamit még összedobni. remélem sikerül.
    ha nem, akkor majd keresek egyet az archívumból.

    VálaszTörlés
  18. 4Gyerek, addig még több mint 2 hét van, hajrá!

    VálaszTörlés
  19. Nagyon csábító!! Látom a málnaszerelem nem lankad:)
    Teljesen egyetértek, hozzám is begyűrűzött, a napokban felteszem majd ami készült belőle

    VálaszTörlés
  20. Vianne, nem bizony, sőt! Kíváncsi vagyok, mi készült nálad!

    VálaszTörlés