Oldalak

2011. január 19.

Konyakos meggyMegpróbáltam házi körülményekre adaptálni az örök kedvencet, a konyakos meggyet. Két kísérleti adagom volt: az egyiknél konyakba áztatott meggyszem került némi konyakos meggylével a kicsokizott bonbonformába, majd mélyhűtőben fagyasztottam. Eztán nem túl meleg olvasztott csokival próbáltam lezárni a fagyott töltelékű bonbonokat, amilyen gyorsan csak bírtam. Azonban a lehető leggondosabb csokizás ellenére tesztalanyaim túlnyomó többsége itt-ott szivárgott. Ekkor jött a másik verzió, ahol a meggyszemek kísérőjéül adott töltelék ugyan nem 100%-ig folyékony, de szinte ugyanannyira konyakos: egy hígabb ganache-t készítettem jó sok konyakkal, ez került a meggyek tetejére-aljára. És ez már működött! Szépen ki lehetett szedni a formából, kóstolásnál ez is folyt, amikor beleharaptunk. Így ezt a második, "felhasználóbarát" verziót teszem most közzé.

Ezt a receptet szeretettel ajánlom az Anyukámnak, aki ma ünnepli a születésnapját.


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 15 fél meggy (nálam befőtt)
- kb. fél deci konyak
- 4 dkg + 15 dkg étcsokoládé
- 2 ek. tejszín


A meggyszemeket leöntöm a konyakkal, és legalább egy éjszakát állni hagyom.
A 15 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megdermed.
A tejszínt megmelegítem, és beledobom az összetört 4 dkg étcsokit, addig kavarom, míg elolvad a csoki. Utána a meggyről konyakot kanalazok rá, hogy egy laza állagú ganache-t kapjunk (nekem kb. 1 evőkanálnyi ment rá). A krémet szobahőmérsékleten lehűtöm.
A bonbonforma mélyedéseibe egy-egy konyaktól szaftos meggyszemet rejtek, majd mellé-fölé óvatosan adagolok a konyakos ganache-ból, vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A megtöltött formát egy kis időre ismét hűtőbe teszem.
A maradék étcsokit újraolvasztom és temperálom, majd ezzel lezárom a bonbonokat. Kb. egy órára hűtőbe teszem, végül óvatosan kifordítom a formából.


További verziók a neten A főzés tudománya blogban és Ízbolygónál. Cukroskata autentikus beszámolója a gyári konyakmeggy-előállításról, és izgalmas kísérlete a házi verzió elkészítésére itt.

20 megjegyzés:

 1. Anyukádnak sok boldogságot kívánok én is!

  Nagyon pompázatos ez a konyakosmeggy!

  VálaszTörlés
 2. Sok boldog születésnapot kívánok anyukádnak.
  A konyakos meggy szuper lett!

  VálaszTörlés
 3. Isteni! Máris viszem a recit. :)
  Anyukádnak boldog szülinapot!

  VálaszTörlés
 4. Éltesse még nagyon soká a jó Istenke Édesanyádat. Nagyon ügyes lánya van ám neki.
  Ja, és ma reggel már ettünk konyakmeggyet. Igaz bótit.

  VálaszTörlés
 5. Boldog szülinapot anyukádnak

  VálaszTörlés
 6. Boldog születésnapot anyukádnak!
  Nekem ugyan csak októberben lesz (nagyon kerek), de nem kaphatnék egy dobozkával! Nagyon szeretem! Ezek pedig csodaszépek!

  VálaszTörlés
 7. Először is, anyukám nevében is köszönöm a jókívánságokat, átadom neki!

  Tatin, remélem, megérte várni!

  Gesztenye, köszönöm, nekem is nagyon bejött, jó sok konyakkal :)

  Pixie Pie, vidd nyugodtan, majd kíváncsi vagyok, hogy ízlik!

  4Gyerek, itt egy jó alternatíva legközelebbre a bóti helyett :)

  Bianka, köszi!

  Tücsök Bogár, köszönöm a dicséretet! Majd igyekszem októberig nem elfelejteni :) Bár én a helyedben nem várnék addig, kipróbálnám... csak mert megérdemeljük! :D

  VálaszTörlés
 8. "Házi" konyakos meggy!:-)Csuda dolgokat alkotsz!
  Boldog szülinapot az Anyukádnak!

  VálaszTörlés
 9. Nagyon boldog születésnapot Anyukádnak!

  Ezek a kis rózsák...hát valami csodálatosak!!!

  VálaszTörlés
 10. Boldog Szülinapot Anyukádnak! Nagyon ügyes vagy, szuperek a konyakmeggyek. Nagyon jó ötleteid vannak, és csodálattal nézem a blogodat! :) Próbáld ki úgy, ahogy az eredeti kézzel készítettet csinálják. A meggyet kell sokáig áztatni konyakban, majd lecsepegtetni. Az kerül a csokiburokba,meg porcukor, és úgy kell lezárni. Egy két nap állástól a meggyben lévő konyak megolvasztja a cukrot, és attól lesz folyós a belseje. Én nem szoktam bonbonozni de lehet megér egy próbát.

  VálaszTörlés
 11. Ez jó ötlet, és biztos finom. Én is tettem már kísérletet konyakmeggy készítésére, nem mondhatnám, hogy nagy sikerrel.
  Az eredmény itt látható :-)

  VálaszTörlés
 12. A konyakos meggy a kedvencem. A bonbonok királynője. Az ízt koronázza a csodálatos rózsa forma.
  A mai napot gyönyörűvé varázsoltad ezzel a látvánnyal.

  VálaszTörlés
 13. Ez igen, nagyon szép és milyen finom lehet!

  VálaszTörlés
 14. Nelli, köszönöm!

  Edith, nekem is az egyik kedvencem ez a forma, mióta az unokatesóm meglepett vele karácsonyra!

  MKata, köszönöm az ötletet, nagyon kíváncsivá tettél! Legközelebb mindenképp kipróbálom, jó lenne ezt a verziót továbbfejleszteni! Még nem hallottam, hogy így készül a kézzel gyártott!

  Cukroskata, köszönöm szépen a linket! Végigolvastam, sok hasznos van a kommentekben is! Minjárt be is linkellek a bejegyzésbe!

  Anzsu, reméltem, hogy tetszeni fog :))

  Ottis, köszönöm, kedves vagy!

  VálaszTörlés
 15. Sajnos bonbonkészítésben nem vagyok jó, különben már neki is álltam volna! Evésben viszont világbajnokságot is nyerhetnék! :))

  VálaszTörlés
 16. Erinacea!
  Ma készítettem egy ígéretes konyakos meggyet, pár nap múlva kiderül:-))
  Az eddigi próbálkozásaim nem sikerültek:-)

  VálaszTörlés
 17. Szió!

  Még ez is egy megoldás lehet: http://www.cherryqueen.hu/hogayankeszul.html

  Házi fondant kell csinálni, abba belegyúrni a meggyet, az megy a csokiburokba, majd le lehet zárni, mert nem folyik. Dermedés után kell pihentetni, amíg a meggy kiengedi a konyakot, és az megolvasztja a fondant. Fondantot többek közt itt találsz http://kiskukta.blogspot.com/
  legfelül a blog címe felett. ( Nincs személyes ismeretség, és reklámozási szerződés sem, :) viszont az összes fondantot amit csináltam ez alapján készítettem, és soha nem csalódtam)

  Szamos Miklós pedig így készíti a konyakos meggyet, ami igen jó alapja lehet a kísérleteidhez! http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?p=Konyakmeggy

  Remélem nem baj, hogy ennyi mindent írtam, én úgy sem fogom megcsinálni ( ha csak nem esnek ma holnap bonbon formák az égből) és gondoltam amiket megnéztem megosztom veled is!

  Jó kísérletezést!

  VálaszTörlés
 18. Tücsök Bogár, hát az evésben én sem vagyok rossz:)

  Gesztenye, örülök, hogy a poszt, meg utána az ötletáradat (már ezért megérte felrakni!) meghozta a kedved a próbálkozáshoz! Én is szeretnék majd a sok-sok ötlet közül kipróbálni új verziókat, de majd ha februárban hazamentem Bécsből :) Addig is kíváncsiam várom, Te mire jutsz!

  MKata, komolyan mondom, nagyon-nagyon köszönöm, hogy leírtad ezeket az ötleteket, már alig várom, hogy nekiálljak az újabb kísérleti adagnak!

  VálaszTörlés
 19. Erinacea!
  Én már a poszt és az ötletáradat előtt is kísérleteztem, meg előtte már kiolvastam minden odavonatkozó dolgot, csak nem sikerült kivitelezni. Most nem állok messze tőle, de azt hiszem ez volt az utolsó próbálkozásom konyakos meggy ügyben, mert amennyit szórakoztam vele, nem éri meg. Főleg, ha nem is olyan lesz, amilyet szeretnék:-)

  VálaszTörlés
 20. Gesztenye,ne haragudj, csak azt hittem, most kaptad az ötletet. No de már igazán kiváncsivá tettél, hogy mire jutottál! Persze az én posztolt verzióm nem "az igazi", nem is olvastam utána, csak ami eszembe jutott, kipróbáltam, és azzal ízre (meg a befektetett munkát illetően is) meg voltam elégedve :) De még szeretnék újabb verziókat is találni, kipróbálni!

  VálaszTörlés