Ismét a fantasztikus Andrew Garrison Shotts adta az ízpárosítás ötletét: a fahéj és a mogyoró együtt egyszerűen fantasztikus! Ehhez egyszerűen nincs mit hozzátenni, ki kell próbálni!
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 5 dkg mogyorónugát
- 4 dkg tejcsokoládé
- 2 ek. tejszín
- 5 mk. fahéjkivonat (a receptet ld. a bonbon alatt)
- 15 dkg étcsokoládé
Az étcsokit felolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Hűtőbe teszem a formát, míg a csokihüvely megdermed.
A krémhez a tejszínt, a tejcsokit és a mogyorónugátot összeolvasztom, majd lassan adagolom hozzá a fahéjkivonatot, és közben kóstolgatom, mikor elég fahéjas. A kész krémet félreteszem kicsit hűlni.
Miután kihűlt, beleadagolom a bonbonforma mélyedéseibe. Az étcsoki maradékát újraolvasztom és temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A forma kb. egy órára hűtőbe kerül, utána óvatosan kifordítom belőle a csokikat.
Ötlet:
Andrew Garrison Shotts: Making Fine Chocolates. Flavour-Infused Chocolates, Truffles and Confections. London, 2006. Cinnamon - Hazelnut, pp. 118-119.
Fahéjkivonat
Az ötlet Dolce Vitától származik, azonban én eltértem az ő készítési módjától. Ugyanis én a végén nem adtam hozzá cukorszirupot, ez szerintem felesleges, ha nem likőrt készítünk. Inkább a vaníliakivonat elve alapján készítettem el.
Hozzávalók:
- 5 dl vodka
- kb. 7 dkg fahéjrúd
A vodkába beáztatom az összetört fahéjrudakat, és kb. két hétig hagyom összeérni. Utána leszűröm a kivonatot, és csinos üvegekbe töltöm. Remek süteményekbe, krémekbe vagy akár gasztroajándéknak is. Én a kávémba is löttyintek belőle egy mokkáskanálnyit.
Ha ezt kóstolni kell akkor én jelentkezem főkóstolónak!:-)
VálaszTörlésMár el is csentem egyet!:-)
Erre ébredni azért nem semmi. A kávém után 1-2 darab jöhetne belőle csak úgy kényeztetésből. :)
VálaszTörlésLáttam milyen későn írtál bejegyzést hozzám az éjjel.Csak nem bonbont gyártottál éjnek évadján?:-)
VálaszTörlésVallomással tartozom.Tatin vagyok, fahéj függő. De nem akarok lejönni a szerről. :)
VálaszTörlésA spájzban egy kilós őrölt fahéj figyel, hogy véletlenül se fogyjon el.
Ha maradt a többiek után pár darabka bonbon, akkor azt kérném.
Tényleg nem tudom már, hogy mit is irjak...:)
VálaszTörlésFANTASZTIKUSAN néz ki!!! És irtó fincsi lehet!!!!!!!
Ennyi finomság... A családod büszke lehet rád!!! :)
Csodálatos :) szerintem lassan rendelésre is gyárthatnál :)
VálaszTörlésNagyon gyönyörű és finom dolgokat készítesz,jövök majd csemegézni!:-)
VálaszTörlésgondolkodj el a kedvünkért egyik bejegyzésed videóval történő szemléltetésén. tuti nagy sikered lenne azzal IS.
VálaszTörlésfahéjfüggő már jelentkezett. mondjam, hogy a mogyoróimádatom kisgyerekkorom jelen van, mikor egy ősszel arra nógattam a családot, menjünk ez erdőbe mogyorót gyűjteni, mert én biza mogyorótortát akartam.
Nelli, jöhetsz főkóstolónak, de remélem, tudod, milyen nehéz munka ennyi bonbont kóstolni :) Most éjjel nem bonbonoztam (bár nem áll távol tőlem az ilyesmi), csak alapból bagoly-típus vagyok, éjjel 1-2 előtt nem nagyon szoktam aludni :)
VálaszTörlésTücsök Bogár, szerintem is ideális (fahéjas) kávé mellé :)
Tatin, csatlakozom hozzád. Amióta kész lett a fahéjkivonat, néha csak odamegyek, és megszagolgatom :) De tényleg szuper a fahéj mogyoróval, próbáld ki!
Jaj, Edith, teljesen elpirultam :)Nagyon kedves vagy!
Bianka, köszönöm, kedves vagy, majd megfontolom :D
Ditta, várlak sok szeretettel! Én meg majd jól belakom a szép tortáidból!
4Gyerek, lassan pszichológiai témájú bloggá nevezem ki a blogot, annyian gyűltünk itt össze mi, függők :) Sebaj, szerintem pár szem bonbonnal jól kezelhető a dolog:) Hát a videó az nagyon jó ötlet, de ezzel több gond is van: nincs kamerám (azért egy digitális fényképezőgéppel nem az igazi), nem is értek a videózáshoz, és amióta Á la carte olyan igényes videórecepteket tesz fel, biztos nem lenne képem valami förmedvénnyel jelentkezni :)
Eri ezt a fajta bonbonok fogynak ki a dobozból ! Pedig azok nem is háziak!:) Csodásak!:)
VálaszTörlésMár megint micsoda finomságot hoztál, nagyon szépek!
VálaszTörlésSzeretem:)
VálaszTörlésMary, köszönöm! Ha látnád, család milyen sebességgel tüntet el egy-egy adag házi bonbont :)
VálaszTörlésOttis, köszönöm, kedves vagy!
Anditanti, én is :)
Főkóstoló jelentkezik!:-)Jelentem ma kaptam bonbonformát a szülinapomra a lánykámtól, aki a Te lapodon itt oldalt találta, hogy honnan lehet rendelni.Szóval most már minden adott!:-)Ez volt az egyik örömöm ma a másik pedig, hogy már Ő is szorgalmasan látogatja a gasztroblogokat!:-)
VálaszTörlésNelli, hát ez nagyon szuper, úgy örülök!!!! És milyen a formád, mármint milyen formájú? Nagyon kíváncsi vagyok, milyen bonbonnal fogod felavatni! A lányoddal meg akkor majd jól cserélgethetitek a blogokon olvasott recepteket!
VálaszTörlésJa, és a legfontosabbat el is felejtettem: Nagyon sok boldog szülinapot, Nelli!
VálaszTörlésHihetetlen, miket alkotsz! Csodás, izgalmas bonbonok! A fahéj kivonat nagy ötlet-vittem-köszi!
VálaszTörlésTrinity, köszönöm szépen! A fahéjkivonatot én is nagyon szeretem, olyan sok dologhoz fel lehet használni!
VálaszTörlésHát, úgy 10-12 db-ig meg sem állnék. :D
VálaszTörlésGyönyörű szép a bonboniered!
Csatlakozom a többiekhez!!!
VálaszTörlésAz én gyengéim is a bonbonok... Ami azt hiszem meg is látszik:)
A kávézás is nagy szenvedélyem a kettő együtt pedig maga a mámor.
nagyon jó hozzád betérni.
Megkérnélek rá, hogy nézz be hozzám szeretnék adni neked valamit!!!
Raindrop, szerintem is nehéz abbahagyni :) A bonbonier anyáé, karácsonykor meg az ünnepek közt jól lenyúltam az összes ilyen szuper cuccát fotózni :)
VálaszTörlésCeffa, köszönöm a kedves szavaid!
Erinacea!Köszi a jókívánságot!:-)
VálaszTörlésÖrvény formájú a forma.
Gyűjtöm a bátorságot a kipróbáláshoz.
Legfeljebb kidobom ha nem sikerül.
Nelli, az örvény nagyon elegáns, azt én is nagyon szeretem, jól választott a lányod! És sikerülni fog, én tudom!!! :)
VálaszTörlés