Oldalak

2011. január 22.

Fahéjas - mogyorós rózsapraliné


Ismét a fantasztikus Andrew Garrison Shotts adta az ízpárosítás ötletét: a fahéj és a mogyoró együtt egyszerűen fantasztikus! Ehhez egyszerűen nincs mit hozzátenni, ki kell próbálni!



Hozzávalók 15 darabhoz:
- 5 dkg mogyorónugát
- 4 dkg tejcsokoládé
- 2 ek. tejszín
- 5 mk. fahéjkivonat (a receptet ld. a bonbon alatt)
- 15 dkg étcsokoládé

Az étcsokit felolvasztom és temperálom, majd kikenem vele a bonbonforma mélyedéseit. Hűtőbe teszem a formát, míg a csokihüvely megdermed.
A krémhez a tejszínt, a tejcsokit és a mogyorónugátot összeolvasztom, majd lassan adagolom hozzá a fahéjkivonatot, és közben kóstolgatom, mikor elég fahéjas. A kész krémet félreteszem kicsit hűlni.
Miután kihűlt, beleadagolom a bonbonforma mélyedéseibe. Az étcsoki maradékát újraolvasztom és temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. A forma kb. egy órára hűtőbe kerül, utána óvatosan kifordítom belőle a csokikat.

Ötlet:
Andrew Garrison Shotts: Making Fine Chocolates. Flavour-Infused Chocolates, Truffles and Confections. London, 2006. Cinnamon - Hazelnut, pp. 118-119.

Fahéjkivonat



Az ötlet Dolce Vitától származik, azonban én eltértem az ő készítési módjától. Ugyanis én a végén nem adtam hozzá cukorszirupot, ez szerintem felesleges, ha nem likőrt készítünk. Inkább a vaníliakivonat elve alapján készítettem el.

Hozzávalók:
- 5 dl vodka
- kb. 7 dkg fahéjrúd

A vodkába beáztatom az összetört fahéjrudakat, és kb. két hétig hagyom összeérni. Utána leszűröm a kivonatot, és csinos üvegekbe töltöm. Remek süteményekbe, krémekbe vagy akár gasztroajándéknak is. Én a kávémba is löttyintek belőle egy mokkáskanálnyit.

23 megjegyzés:

  1. Ha ezt kóstolni kell akkor én jelentkezem főkóstolónak!:-)
    Már el is csentem egyet!:-)

    VálaszTörlés
  2. Erre ébredni azért nem semmi. A kávém után 1-2 darab jöhetne belőle csak úgy kényeztetésből. :)

    VálaszTörlés
  3. Láttam milyen későn írtál bejegyzést hozzám az éjjel.Csak nem bonbont gyártottál éjnek évadján?:-)

    VálaszTörlés
  4. Vallomással tartozom.Tatin vagyok, fahéj függő. De nem akarok lejönni a szerről. :)
    A spájzban egy kilós őrölt fahéj figyel, hogy véletlenül se fogyjon el.
    Ha maradt a többiek után pár darabka bonbon, akkor azt kérném.

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nem tudom már, hogy mit is irjak...:)
    FANTASZTIKUSAN néz ki!!! És irtó fincsi lehet!!!!!!!
    Ennyi finomság... A családod büszke lehet rád!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Csodálatos :) szerintem lassan rendelésre is gyárthatnál :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon gyönyörű és finom dolgokat készítesz,jövök majd csemegézni!:-)

    VálaszTörlés
  8. gondolkodj el a kedvünkért egyik bejegyzésed videóval történő szemléltetésén. tuti nagy sikered lenne azzal IS.
    fahéjfüggő már jelentkezett. mondjam, hogy a mogyoróimádatom kisgyerekkorom jelen van, mikor egy ősszel arra nógattam a családot, menjünk ez erdőbe mogyorót gyűjteni, mert én biza mogyorótortát akartam.

    VálaszTörlés
  9. Nelli, jöhetsz főkóstolónak, de remélem, tudod, milyen nehéz munka ennyi bonbont kóstolni :) Most éjjel nem bonbonoztam (bár nem áll távol tőlem az ilyesmi), csak alapból bagoly-típus vagyok, éjjel 1-2 előtt nem nagyon szoktam aludni :)

    Tücsök Bogár, szerintem is ideális (fahéjas) kávé mellé :)

    Tatin, csatlakozom hozzád. Amióta kész lett a fahéjkivonat, néha csak odamegyek, és megszagolgatom :) De tényleg szuper a fahéj mogyoróval, próbáld ki!

    Jaj, Edith, teljesen elpirultam :)Nagyon kedves vagy!

    Bianka, köszönöm, kedves vagy, majd megfontolom :D

    Ditta, várlak sok szeretettel! Én meg majd jól belakom a szép tortáidból!

    4Gyerek, lassan pszichológiai témájú bloggá nevezem ki a blogot, annyian gyűltünk itt össze mi, függők :) Sebaj, szerintem pár szem bonbonnal jól kezelhető a dolog:) Hát a videó az nagyon jó ötlet, de ezzel több gond is van: nincs kamerám (azért egy digitális fényképezőgéppel nem az igazi), nem is értek a videózáshoz, és amióta Á la carte olyan igényes videórecepteket tesz fel, biztos nem lenne képem valami förmedvénnyel jelentkezni :)

    VálaszTörlés
  10. Eri ezt a fajta bonbonok fogynak ki a dobozból ! Pedig azok nem is háziak!:) Csodásak!:)

    VálaszTörlés
  11. Már megint micsoda finomságot hoztál, nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  12. Mary, köszönöm! Ha látnád, család milyen sebességgel tüntet el egy-egy adag házi bonbont :)

    Ottis, köszönöm, kedves vagy!

    Anditanti, én is :)

    VálaszTörlés
  13. Főkóstoló jelentkezik!:-)Jelentem ma kaptam bonbonformát a szülinapomra a lánykámtól, aki a Te lapodon itt oldalt találta, hogy honnan lehet rendelni.Szóval most már minden adott!:-)Ez volt az egyik örömöm ma a másik pedig, hogy már Ő is szorgalmasan látogatja a gasztroblogokat!:-)

    VálaszTörlés
  14. Nelli, hát ez nagyon szuper, úgy örülök!!!! És milyen a formád, mármint milyen formájú? Nagyon kíváncsi vagyok, milyen bonbonnal fogod felavatni! A lányoddal meg akkor majd jól cserélgethetitek a blogokon olvasott recepteket!

    VálaszTörlés
  15. Ja, és a legfontosabbat el is felejtettem: Nagyon sok boldog szülinapot, Nelli!

    VálaszTörlés
  16. Hihetetlen, miket alkotsz! Csodás, izgalmas bonbonok! A fahéj kivonat nagy ötlet-vittem-köszi!

    VálaszTörlés
  17. Trinity, köszönöm szépen! A fahéjkivonatot én is nagyon szeretem, olyan sok dologhoz fel lehet használni!

    VálaszTörlés
  18. Hát, úgy 10-12 db-ig meg sem állnék. :D
    Gyönyörű szép a bonboniered!

    VálaszTörlés
  19. Csatlakozom a többiekhez!!!
    Az én gyengéim is a bonbonok... Ami azt hiszem meg is látszik:)
    A kávézás is nagy szenvedélyem a kettő együtt pedig maga a mámor.
    nagyon jó hozzád betérni.

    Megkérnélek rá, hogy nézz be hozzám szeretnék adni neked valamit!!!

    VálaszTörlés
  20. Raindrop, szerintem is nehéz abbahagyni :) A bonbonier anyáé, karácsonykor meg az ünnepek közt jól lenyúltam az összes ilyen szuper cuccát fotózni :)

    Ceffa, köszönöm a kedves szavaid!

    VálaszTörlés
  21. Erinacea!Köszi a jókívánságot!:-)
    Örvény formájú a forma.
    Gyűjtöm a bátorságot a kipróbáláshoz.
    Legfeljebb kidobom ha nem sikerül.

    VálaszTörlés
  22. Nelli, az örvény nagyon elegáns, azt én is nagyon szeretem, jól választott a lányod! És sikerülni fog, én tudom!!! :)

    VálaszTörlés