Oldalak

2010. december 20.

Forralt boros - gyömbéres praliné


Az előző posztban ígértem, hogy hozom a forralt boros pralinésorozat második darabját is. Ebben a változatban a fűszeres forralt bor mellett a kandírozott gyömbér játssza a főszerepet, a mellékszereplők pedig a marcipán és a fehércsoki. Jó kis szereposztásnak bizonyult!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3-4 darab kandírozott gyömbér
- 3 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg marcipánmassza
- 2-3 ek. forralt bor
- színes cukorgyöngyök a díszítéshez

Az étcsoki kétharmadát megolvasztom és temperálom. A csokival alaposan kikenem a bonbonforma mélyedéseit, majd kb. 20 percre hűtőbe teszem.
A töltelékhez lereszelem a marcipánmasszát, és összeolvasztom a fehércsokival és a forralt borral. Végül hozzákeverem a feldarabolt gyömbért. A tölteléket kicsit kihűtöm, majd egy kiskanállal vagy habzsákkal beleadagolom  a kicsokizott mélyedésekbe. Rövid időre a hűtőbe száműzöm a formát.
Megolvasztom és temperálom az étcsoki maradékát, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy órára hűtőbe teszem, végül kifordítom a formából a bonbonokat. Ecsettel egy kevés olvasztott csokit kenek a bonbonok tetejére, és ráragasztom a cukorgyöngyöket.



Tipp:
Forralt bor helyett finom lehet még pezsgővel vagy limoncellóval is.

Karácsonyi bonbonválogatás: borzas barackpálinkás,
forralt boros-gyömbéres, fűszeres szilvás és mogyorós-csokis tömör gyönyör

11 megjegyzés:

  1. A gyömbéresen kivül, jöhet mind!
    Hosszú évek vágyakozás után, idén végre kaptam cukrozott gyömbért, és szomorúan kellett megállapitanom, hogy én nem szeretem. :(
    A csini dobozért külön plusz pont! :D

    VálaszTörlés
  2. nagyon szép látvány!!!! :):)

    VálaszTörlés
  3. a dobozka minden egyes ízesített formájából egy darab felkészül, kész....indul hozzám.

    VálaszTörlés
  4. Milyen szépek lettek! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Nelli, sajnos már nincs kóstolóm belőlük :)

    Tatin, én is idén vettem először cukrozott gyömbért, de nekem bejön!

    Vizicsibe, köszönöm!

    4Gyerek, küldöm, nyisd az ablakot :)

    Ami, köszönöm a dicséretet!

    Bianka, köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  6. Családi tűzhely, igen, szerintem is :)

    VálaszTörlés
  7. Uhh, ez biztos nagyon finom lehet :) Imádok mindent, amibe bor kell :) Ismerek egy tök jó boros oldalt, ha kérdésed lenne borokkal kapcsolatban http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen a linket, Szilvi!

    VálaszTörlés