Oldalak

2017. augusztus 23.

Kecskesajtos cheesecake bogyós gyümölcsökkel



Klasszik sült cheesecake, kecskesajttal felturbózva. Még az idei Gourmet Fesztiválon ettem egy zseniálisan finom, sütés nélkül készült epres kecskesajtos sajttortát (ha jól emlékszem, a Kiosk készítette), azóta motoszkált a fejemben a saját verzió elkészítése. Én a sütős változatot készítettem ropogós diós aljjal. A tetejére pedig kék bogyós gyümölcsök, áfonya és szeder kerültek, nekem ezek passzolnak legjobban a kecskesajttal.

Hozzávalók:

Kekszes alap:
- 65 g zabkeksz
- 30 g darált dió
- 30 g vaj

Sajtos réteg:
- 300 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia; én ált. a Lidl Goldessa sajtkrémjét használom)
- 200 g friss kecskesajt (Chavroux)
- 80 g cukor
- 1 ek. liszt
- 100 g tejföl
- egy kezeletlen citrom héja
- 2 tojás

Gyümölcsös réteg:
- 150 g szeder és áfonya vegyesen
- 2 lap zselatin
- egy csipet feketeribizli-bors (elhagyható)

Ez a mennyiség elég egy 18 cm-es tortakarikához; én most négy mini, 11 cm-es tortácskát készítettem belőle.


A kekszes alaphoz a zabkekszet összetöröm, és összekeverem a dióval és az olvasztott vajjal. A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelem, majd egy kanál hátával vagy kézzel belelapogatom-tömörítem a vajas morzsát. 160 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütöm.

A sajtos réteghez minden hozzávalót összedolgozok egy kézi habverő segítségével. A kekszes alapra öntöm, és kb. 40 percig sütöm 160 fokon: akkor jó, amikor a közepe már teljesen megszilárdult, a széle pedig épphogy kezdene pirulni. Kiveszem a sütőből és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

A gyümölcsös réteghez a szedret és az áfonyát egy kevés feketeribizli-borssal melegíteni kezdem, majd 2-3 percig forralom, hogy levet eresszen, közben villával nagyjából összetöröm. Ekkor feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat, és a torta tetejére öntöm. Visszateszem a hűtőbe, míg a gyümölcsös réteg meg nem szilárdul.


2017. augusztus 13.

Mák * sárgabarack * vanília torta



Igazi nyári torta a testvérem szülinapjára: mákos lapok, sárgabarack-kompót, vaníliás diplomatakrém, könnyű sárgabarackos joghurtmousse. A díszítés viszonylag egyszerűbb lett - bár a 40 fokos kánikulában szerintem a tortasütés már alapjáraton hőstett volt :)
Tudom, a sárgabarackszezon gyakorlatilag véget ért már, de sárgabaracklekvárból is el lehet készíteni; akkor a cukormennyiségnél számolni kell azzal, hogy a lekvár már eleve cukrozott. Viszont nagyon jól tud még működni ez a recept szilvával is, aminek pont most jött el a szezonja; a poszt végén írom majd, hogyan!

Hozzávalók egy 20 cm-es tortakarikához:

Mákos piskóta:
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- egy kezeletlen citrom héja
- 100 g tojás (kb. két tojás)
- 70 g liszt
- 30 g darált mák

Sárgabarack-kompót:
- 100 g sárgabarackpüré*
- 100 g sárgabarack (hámozva)
- 4 g pektin
- 20 g cukor

Diplomatakrém:
- 250 g tej
- 1 rúd vanília
- 60 g tojássárga
- 50 g cukor
- 25 g liszt
- 1,5 lap zselatin
- 150 g habtejszín

Barackos joghurtmousse:
- 115 g sárgabarackpüré*
- 115 g natúr joghurt
- 50 g cukor
- 3 lap zselatin
- 100 g habtejszín

Barackzselé:
- 150 g sárgabarackpüré*
- 2 lap zselatin
- 1 ek. cukor

*Sárgabarackpüré: ezt úgy készítem el, hogy a sárgabarackokat egy-két percre forró vízbe teszem, majd lehúzom a héjukat. Eltávolítom a magot, pürésítem, végül szitán átpasszírozom a barackot. Végül hozzákeverek egy evőkanálnyi frissen facsart citromlét. 




A mákos piskótához a puha vajat a porcukorral és a lereszelt citrom héjával kihabosítom. Hozzáadom két-három részletben a lazán felvert tojásokat is. Végül beleforgatom a lisztet és a darált mákot. Sütőpapíron két, 20 cm-nél kicsit nagyobb átmérőjű lapot kenek ki a masszából, majd 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütöm. A kisült piskótából egy 20 cm-es és egy 18 cm-es lapot szúrok ki, majd hagyom teljesen kihűlni.

A sárgabarack-kompóthoz a barackpürét és az apró kockákra vágott barackot melegíteni kezdem, hozzáadom a cukorral összekevert pektint, majd 1-2 percig forralom folyamatosan kevergetve. 18 cm-es tortakarikába öntöm a kész kompótot és kifagyasztom.

A diplomatakrémhez a tejből, a vaníliarúd kikapart magjaiból, a tojássárgákból, a cukorból és a lisztből sűrű pudingot főzök. Leveszem a tűzről, hozzáadom a hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, két részletben beleforgatom a felvert tejszínhabot is.

A barackos joghurtmousse-hoz a barackpürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapokat. Hozzákeverem a joghurtot. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, beleforgatom a felvert tejszínhabot is.

Jöhet az összeállítás. A nagyobb piskótalap köré tortakarikát teszek. Ráhelyezem a kifagyott barackkompótot, majd ráöntöm a diplomatakrémet. Erre óvatosan ráhelyezem a második piskótalapot, és finoman belenyomom. Ráöntöm a joghurtmousse-t, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.

A barackzseléhez a barackpürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne a zselatinlapokat. Hagyom kicsit hűlni, majd a joghurtmousse-ra öntöm, és visszateszem a tortát a hűtőbe, míg a zselé meg nem szilárdul.

Én barackkal, színezett fehércsoki-lapokkal, fehércsokis-tejszínes habrózsákkal és mákkal díszítettem.



Szilvás verzió:
A szilvás verzióhoz én vörösboros szilvapürét készítenék. Ehhez fél kiló megtisztított szilvát másfél deci vörösborral addig főzök, míg a szilva meg nem fő és szét nem esik. Ekkor turmixolom és szitán átpasszírozom. Én mindenképp reszelnék bele egy kevés tonkababot is.