2013. június 14.

Étcsokis-barnasörös sorbet



Nem túl gyakran szoktam sorbetet vagy granitát készíteni, inkább a krémesebb (főzött) fagyikra szavazok. Most valahogy mégis bekattant, hogy nekem sorbet kell, méghozzá csokis. Nagyon csokis. Viszont hozzá nem víz alapú cukorszirupot készítettem (ami a sorbet jellemző hozzávalója a fagyikkal szemben, ahol tejet és tejszínt használunk), hanem a vizet egy az egyben barnasörre cseréltem. Még jobb lenne egy fokkal a Guinness hozzá, de hát az épp nem volt kéznél. A cukor pedig muscovado lett, aminek a melaszos ízvilága szuperül passzol a sörhöz és az étcsokihoz. Nekem nagy kedvencem lett!



Hozzávalók:
- 50 gr muscovado cukor (vagy nádcukor)
- 3 dl barnasör (vagy Guinness)
- 25 gr holland kakaópor
- egy csipet fleur de sel
- 70 gr étcsokoládé (min. 60% kakaótartalommal)
- 1 tk. vaníliakivonat



A sörből egy decinyit összeforralok a muscovado cukorral: addig forralom, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Egy tálba kimérem a kakaóport, kisebb kockákra-darabokra töröm az étcsokoládét, és erre ráöntöm a forró cukros sörrel. Kézi habverővel addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Ekkor hozzákeverem a fleur de selt és a vaníliakivonatot, majd végül a maradék sört is hozzáöntöm. A masszát egy lapos mikródobozba öntöm, és teljesen kihűtöm a hűtőben.
Miután kihűlt, a sorbetalapot a mikródobozban a fagyasztóba teszem, és kb. egy óra múlva egy villával átkaparom, összetöröm a képződő jégkristályokat. Ezt a műveletet félóránként ismétlem, míg meg nem fagy a sorbet. Ekkor gombócolva tálalom. Gondolom, a sör miatt és a csoki zsírtartalma miatt nem fagy csontkeményre, pár perc alatt nagyon jól adagolhatóvá válik. Fagyigép nem kell az elkészítéséhez.


6 megjegyzés :

Erika írta...

Én is csokifagyira készülök (krémsajtos), de ez zseniális, sörrel, nádcukorral!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszi! A krémsajtos verzió is szuperül hangzik! :)

Chef Viki írta...

Jézusisten... Ezt pont nekem találták ki!!!

:-))))))))

Praliné Zsuzsi írta...

Chef Viki, na akkor egyezik az ízlésünk! :)) Próbáld ki!

Konyhavirtuóz írta...

Én kipróbáltam, nagyon kíváncsi voltam hogy milyen a csoki és a sör hűsítő kombinációja. Tömény csokibomba! A sör íze elég intenzív, úgyhogy nem egy kis könnyed kanalaznivalóról van szó...:))

Praliné Zsuzsi írta...

Konyhavirtuóz, de szuper, örülök, hogy kipróbáltad! :) Hát igen, ez hardcore csoki- és sörrajongóknak való tömény élvezet, nem a könnyed, hűsítő gyümölcs sorbetekre hasonlít :)