2013. május 19.

"Dunakavics" házilag



Most egy kis retró következik, némi kötelező ételfestékkel megspékelve! Gyerekkoromban egyértelműen a Dunakavics volt a kedvencem a konkurensével, a Francia drazséval összevetve. A legfrissebb GoodFood-ban (2013. II. évf. 5. szám, május; 70. old.) pedig rátaláltam a receptjére, úgyhogy - bár nem csinálok gyakran ételfestékes cuccokat - megszállt a nosztalgia, és kipróbáltam. A recept nagyon egyszerű, egy ételfestékkel színezett cukorszirupot kell készíteni, amelyet adott hőfokra melegítünk. Tulajdonképpen ugyanúgy járunk el, mint a karamellizált, majd csokival bevont drazsék esetében, amikor a karamelles réteget készítjük. Kicsit utánanéztem a guglin, még egy hasonló recept forog közkézen házi dunakavicsra, amely pl. itt is megtalálható. Itt egyrészt annyi az eltérés, hogy invertáló anyag (ecet) is szerepel, ez mondjuk nem szükséges szerintem, hiszen úgyis az a lényeg, hogy a cukorszirup szépen kikristályosodjon a magokon. Illetve itt a cukorsziruppal bevont magvakat utólag színezi, ami szerintem nem olyan jó megoldás, mert egyrészt nem lesz olyan egynemű a szín, másrészt az összerázás során lepotyoghat a cukorburokból.
A GoodFood-os recepten is érdemes alakítani: drasztikusan csökkenteni érdemes a cukorszirup mennyiségét (túl sok színezett cukor marad ki). Tökéletesen a boltira nem fog hasonlítani a házi változat külsőre: drazsírozó gép nélkül nem fogja a színezett cukormáz 100%-osan fedni a mogyorószemeket, illetve a gépi változatot méhviasszal szokták még fényezni is. A házinak inkább rusztikus a külseje, de ízre olyan. (Nagyon kíváncsi lennék, a GoodFood fotóján milyen magokat drazsíroztak: a kis szemek simán kisebbek fél földimogyoróknál is, és tökéletesen egynemű a borításuk, ami ezzel a módszerrel nekem sajnos nem jött össze... update: utólag kiderítettem, hogy a GF-os fotón mandulaszilánkok vannak cukorborításban.)

Hozzávalók:
- 200 gr cukor
- 140 gr víz
- pár csepp vízben oldódó ételfesték
- 200 gr földimogyoró (az eredeti Dunakavics nem sózott mogyoróból készül, de szerintem sóssal is finom lehet)



A cukrot és a vizet kimérem egy nagyobb lábasba, és melegíteni kezdem. Ahogy melegszik, vizes ecsettel lemosom a lábas falára tapadt cukorszemcséket, és hozzáadom az ételfestéket. A szirupot maghőmérővel mérve 116 fokig melegítem. Ekkor leveszem a tűzről, és beleöntöm a mogyorót. Fakanállal addig keverem, míg a cukorszirup kikristályosodik a magok körül, és a magok elválnak egymástól. Ekkor visszateszem  a tűzhelyre, és pár percig folyamatosan kavargatva tovább melegítem. Kipróbáltam enélkül is, de így lett nekem igazán ropogós a cukorréteg. Végül sütőpapírra terítem a bevont mogyorószemeket, és hagyom, hogy teljesen kihűljenek. Légmentesen lezárva tárolom.

Egyébként ha engem kérdeztek, szerintem sokkal finomabb az a karamellizált mogyoródrazsé, amelyet aztán temperált csokiba forgatunk... :)

12 megjegyzés :

Kati írta...

Imádom a Dunakavicsot, ezt ki kell próbálnom:)

Csigabige írta...

Hát ez nagyon jó ötlet! Odavagyok a Dunakavicsért! Ezt mindenképpen ki kell majd próbálnom!

Praliné Zsuzsi írta...

Kati, Csigabige, örülök, hogy tetszik! :)

Anikó írta...

Már nagymama korban vagyok, de nekem most is az egyik kedvencem a Dunakavics /gyerekkorom óta/, rendszeresen veszem, eszem, muszáj lesz kipróbálnom a receptedet:-))))

Névtelen írta...

én kipróbáltam, de azon kívül, hogy ázik a mogyoró a cukorszirupban nem történik semmi. Pedig egyszerűnek tűnt a recept, de nekem csalódás volt.

Praliné Zsuzsi írta...

Névtelen, próbáltad erőteljesen kevergetni a cukorszirupban ázó mogyorót? Ugyanis az a titka, keverés közben a cukorszirup egy vékony rétegben kikristályosodik a magokon. Viszont ahogy írtam is a bevezetőben, tökéletesen egyenletes bevonatot nem lehet nem-gépi módszerrel elérni, csak kb. úgy fogja bevonni, ha jól kevered, ahogy az a képeimen is látszik.

Lajos írta...

Kedves Zsuzsi!

Ezzel a módszerrel lehetne Zizit is készíteni? Az volt a másik nagy kedvencem. Na meg a régi Fruti aminek még nem találtam házi receptjét.

Praliné Zsuzsi írta...

Sajnos a Zizire nem igazán emlékszem, csak hogy puffasztott rizsből volt, de esetleg tegyél egy próbát kis adaggal ezzel a módszerrel. Házi Frutti-recept: a nemrég megjelent Édes meglepetések című könyvben van egy recept (Gyümölcsös olvadó rágó, 46. oldal), ami leírás és kinézet alapján szerintem kb. házi Frutti lesz, nézd meg ebben a könyvben! Itt írtam erről a könyvről: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/11/edes-meglepetesek-konyvajanlo.html.

Névtelen írta...

Szerintem ez a cukorszirup tul hig ahhoz, hogy megszilarduljon. Porcukor+viz cukormazba forgatasnal ropogos cukorkereg lesz a mogyoron.

Praliné Zsuzsi írta...

Ha hőfokkal együtt pontosan betartjuk a receptet, akkor a képen látható módon tökéletesen meg fog szilárdulni ez a cukorszirup :)

Kisgésa írta...

Szia Zsuzsi az én maghőmérőm csak 70 fokig mér, de csodás dunakavicsokat csináltam sós mogyoróból!!!😃😃😃 Tökéletes recept😃

Unknown írta...

Kipróbáltam, sőt a piros színűt ízesítettem egy kis chilivel.
Nagyon jó lett.