2012. december 23.

Mozart-szaloncukor házi pisztáciamarcipánnal




Nagy favorit nálunk Karácsonykor a Mozart-szaloncukor, aminek egy kezdetleges verzióját még a blog első évében posztoltam itt. Azonban a Greweling-féle házi marcipán sikerén felbuzdulva idén már saját készítésű pisztáciamarcipánnal készítem a Mozart-szaloncukrot. A pisztáciamarcipán állagával nagyon meg voltam elégedve, nagyon szépen összeállt, egyáltalán nem morzsálódott, szuperül bele lehetett csomagolni a mogyorónugát-darabokat.

Ezzel a poszttal szeretnék a blog minden kedves olvasójának nagyon boldog, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánni!



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Pisztáciamarcipán:
- 50 gr blansírozott mandula
- 50 gr sótlan pisztácia (megtisztítva mérve)
- 80 gr cukor
- 25 gr akácméz
- 30 gr víz
- 1-2 szem keserűmandula vagy pár csepp színtelen keserűmandula-aroma

- 100 gr mogyorónugát
- kb. 250 gr étcsokoládé




Először a pisztáciamarcipánt készítem el. A mandulát és a pisztáciát 3-4 percre forró vízbe áztatom, majd lecsepegtetem, és aprítógépben durvára aprítom. Ezután cukorszirupot készítek: a vizet, a cukrot és a mézet egy kisebb lábasba teszem, és 122 fokosra melegítem. A kész cukorszirupot ráöntöm az összeaprított mandula-pisztácia keverékre, és összekeverem, hogy mindenhol befedje a magokat, majd szobahőmérsékletűre hűtöm. A cukorszirupos magokat aprítógépben addig aprítom, míg egy tömbbé áll össze, és sima, egyenletes lesz az állaga. Ha keserűmandula-aromát használunk, azt az aprítás elején adjuk a magokhoz, majd kóstoljuk, hogy kell-e még pótolni. Érdemes pulzálva aprítani, és a gép falára tapadt masszát egy kanállal időnként lekaparni. Ha kész, a masszát sütőpapíron átgyúrom, rudat formázok belőle, és folpackba csomagolva pár órára a hűtőbe teszem.



A mogyorónugátot 20 pici téglalapra vágom fel: ezek lesznek a szaloncukrok közepei. A pisztáciamarcipánból kisebb diónyi darabokat veszek, először golyót formázok, majd kilapítom, és belecsomagolom a mogyorónugát-rudacskákat, végül a kezemmel hosszúkás szaloncukor-formát alakítok ki.

Jobbról Mozart-golyók, balról szaloncukrok félkészen
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, és egy villa segítségével egyenként megmártom benne a szaloncukrokat, majd ezeket sütőpapírra ültetem, míg a csokiburok megszilárdul.
Végül a szaloncukrokat csomagolom: méretre vágott selyempapírba és csillogós sztaniolba, amit ezüst színben alufóliából is szabhatunk házilag.



Tipp: Ha golyókat formázunk, Mozart-golyókat készíthetünk :)


4 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Nagyon szépek, ismét! Békés Karácsonyt! Ági

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szépen köszönöm, Ági!

Unknown írta...

A mogyorónugát elkészítésére nincs valami tipped?

Praliné Zsuzsi írta...

Ildi, nézd meg ezt a posztot, szerintem ez tökéletes házi mogyorónugátnak: http://www.pralineparadicsom.hu/2012/07/gianduja-mogyoropasztas-csoki-hazilag.html.