2012. december 11.

Fűszeres narancsos forrócsoki-pálca



Szeretek forrócsoki-pálcát készíteni ajándékba, mert nagyon praktikus gasztroajándék, ami pikk-pakk készen van. Eddig készült már mogyorónugátos forrócsoki-pálca, illetve nagyon egyszerűen készíthetők különböző fűszerekkel ízesített forrócsoki-pálcák, de azon agyaltam, hogy lehetne még tovább menni az ízesítésében, még több variációs lehetőséget találni. Folyékony ízesítőt (pl. alkoholokat) nem adhatunk a csokihoz, ugyanis akkor nagyon durván megbontjuk a szerkezetét, és nem fog összeállni szép fényes forrócsoki-pálcának. Végül rájöttem a megoldásra: a csokihoz ízesítőül olyan kivonatot lehet még használni, ami olajban oldva esszenciálisan tartalmazza az adott ízt. Ebből - mivel nagyon koncentrált - csak pár cseppre van szükség, és egyáltalán nem zavarja meg ebben a mennyiségben a temperált csokoládét. Én Terre Exotique márkájú édes narancskivonatot vettem a Culinarisban, amit fahéjjal és őrölt chilivel kombináltam. De nagyon sok izgalmas ízben kapható még ez a kivonat (pl. levendula, grapefruit, bazsalikom, bergamott, citrom, csillagánizs), érdemes kísérletezni!

Hozzávalók 3 darabhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- pár csepp narancskivonat (nálam kb. 10)
- őrölt fahéj vagy chili ízlés szerint

- műanyag felespoharak (jobban szeretem ezeket használni formának, szerintem a szilikon bonbonforma kicsi forrócsoki-pálcához, így viszont szép 30-35 grammos forrócsoki-pálcáink lesznek)
- fa spatula (pl. gyógyszertárban vagy papírboltban kapható)

A csokoládét megolvasztom és temperálom, majd belekeverem a kivonatot és a fűszert. Érdemes közben kóstolgatni a csokit, és úgy beállítani az ízesítést. A felespoharakat kb. jó félig-kétharmadig töltöm a csokival, hűtőbe teszem, majd pár perc múlva óvatosan beleállítom a fa spatulákat. Kb. egy órát hűtöm, utána a temperált csoki szépen elengedi a felespoharat, és óvatosan ki lehet ütögetni a forrócsoki-pálcákat belőle.
Celofánba csomagolva szép ajándék lesz.

Felhasználás: A forrócsoki-pálcát egy bögrébe tesszük, 2 deci forró tejet öntünk rá, 1-2 percig állni hagyjuk, majd felkeverjük. Kisebb habverővel vagy tejhabosítóval ki is lehet picit habosítani.

4 megjegyzés :

Névtelen írta...

Úgy szeretnék ilyet csinálni, de csak hosszúkás jégkocka tartóm van, pedig a hagyományosban láttam még ilyet elkészítve. Hol vetted hozzá a felespoharakat?
nara

Praliné Zsuzsi írta...

Én Müllerben vettem, de papírboltokban is láttam már, meg talán egy-egy dm-ben is.

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi,
narancshéjat lehet hozzá keverni?
Köszi,
Juli

Praliné Zsuzsi írta...

Juli, én nem kevernék hozzá narancshéjat. Egyrészt picit "darabossá" tenné a forrócsokit, másrészt a narancshéj tejszínben vagy tejben hosszabb ideig áztatva tudja kiengedni az aromáját, így nem biztos, hogy tudna érvényesülni a forrócsokiban. Plusz ez az eltarthatóságát is lerövidítené.