2011. szeptember 15.

Szüret és bonbon - JÁTÉK a Praliné Paradicsomban



Nemrég 300-an lettünk a Praliné Paradicsom Facebook-oldalán, és ott már ígértem, hogy jön hamarosan egy kis bonbonos játék a blogban. A Facebook-on kisebbfajta közvéleménykutatást is végeztem arról, hogy miket szeretnétek nyerni, így ennek megfelelően próbáltam a nyereményeket alakítani. A játék témája az évszaknak megfelelően:

Szüret és bonbon


Két kategóriában lehet játszani:

1. Azoknak, akik már készítettek bonbont, illetve szívesen próbálkoznának vele:
Készítsetek egy olyan bonbont, amely legalább egy hozzávalója révén (szőlő, bor, mazsola stb.) kapcsolódik a szürethez. A bonbon készülhet (polikarbonát vagy szilikon) formában, lehet kézzel gömbölyített, kocka alakú, bármilyen. A kész bonbonról készült fotót töltsétek fel a blog Facebook-oldalára a recepttel együtt (illetve ha saját blogban publikáljátok, elég a link is), vagy küldjétek el nekem e-mailben.
Nyeremény: bonbonkészítéshez valókat tartalmazó csomag (tartalma egyelőre meglepetés :D)

2. Azoknak, akik (még) nem mernek belevágni a bonbonkészítésbe:
Írjátok meg a bejegyzés alatt kommentben, hogy hogyan képzelnétek el egy szüreti bonbont: mi legyen benne, hogy nézne ki, milyen csokiból lenne a burok, hogyan díszítenétek stb. -  engedjétek szabadon a fantáziátokat!
Nyeremény: egy doboz általam készített bonbon - ha a nyertes szeretné, szívesen elkészítem az általa megálmodott szüreti bonbont, illtve bármi mást a blogról. Ha a nyertes igényli, együtt is elkészíthetjük az ajándék bonbonadagot, és szívesen bevezetem a bonbonozásba.

Határidő: szeptember 25 (vasárnap) éjfél.

Legyél a blog követője (akár Facebook-on, akár itt), gyere és ötletelj!

26 megjegyzés :

vanocska írta...

De jó ötlet ,jövö héttől időm tengernyi és akkor elkészitem az addig kitalált bonbont!

BirgánAndi írta...

Micsoda remek ötlet ez a játék kíírás!:)) Bizony, aki nyerni szeretne, picit kreatívkodjon! Fogyi ide, vagy oda biztos benevezek.:D

Erzsébet írta...

Én a 2. kategóriában neveznék - nem mertem még kipróbálni a bonbon készítést, de "szemezek" vele :-)
Az én szüreti bonbonom valami ilyesmi lenne: kicsi,kerek (szőlőszem alakú), kívül fehércsoki, belül mazsolából, csokiból készített jó kis tömör krém, annak a belsejében egy pici golyó borzselé. Hmmm...

Nelli írta...

Ez az!Annyira szeretek nálad játszani!Én is fogok bonbont készíteni!:-)

Bianka írta...

2. :)
Szőlő szemű, belül mazsola és tokaji, kívül keserű csokoládé.
Mazsolát nem is fontos

marcsis írta...

Máris egy remek alkalom, hogy új, szerelmetes tevékenységemnek hódoljak!
A hétvégén bonbont gyártok ismét!
Marcsi

Kreatív konyha írta...

Esélytelen vállalkozás lenne 2 szuperaktív fiam mellett bonbont készíteni.
Viszont elképzelek egy fehércsokis-cserszegi fűszeres borral ízesített külsőt és egy aszalt sárgabarackos belső tölteléket.

Erika írta...

De örülök, hogy ismét bonbont készíthetek, amúgy már a tokaji bor is megvan hozzá, a többit majd inkább megmutatom....!:)

Vianne írta...

De jó! Jövök én is játszani, ötlet alakul:)többet is hozhatok?

Praliné Zsuzsi írta...

Örülök, hogy tetszik nektek a játék!

Vianne, persze, nagyon örülök, ha többet is hozol!

Emoke írta...

Mivel hétvégén szüretelünk és lesz must, ezért az ötletem a mustzselés, étcsokis burkolatú bonbon 1 szem szőlőszemmel töltve, szőlőleveleken tálalva. :) Ha elfér benne egy vékony réteg, akkor az vmi szőlőpüré lenne. :)

Kriszti írta...

Nos, itt az én ötletem! Nekem az jutott eszembe, hogy tegyünk bele igazi, egész szőlőszemet! Nem tudom, miért, de valahogy a fantáziám a piros szőlő körül mozgott, amióta csak gondolkozom a recepten, úgyhogy legyen piros! Természetesen a magok nem illenek bele, úgyhogy mag nélküli. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha flambíroznánk előtte a szőlő szemeket egy kis törkölypálinkával. A kitöltő közegnek tejszínes borsodó jellegű krémet képzelek (persze vörösborból),azért tejszínes, hogy lágyítson a törköly pálesz ízén. Ha beleharapsz szinte kifolyik a krém, de a közepén ott van a félig puha-félig roppanós szőlőszem. Én nem tudom, hogy milyen csokiburkok vannak, de ha létezik fele tejcsoki-fele étcsoki keverékű, akkor olyanba tenném. És olyan kerek, sima tetejű bon-bonnak képzelném, és úgy lenne, hogy kikenem a formát a csokival és amikor még nem száradt meg teljesen, akkor teszem bele az egy szem szőlőt, és ha szerencsém van, akkor kilátszik egy ponton a szőlő :)

esszencia írta...

Most a 2. kategóriában neveznék és az álmom:
Egy csillogóan éjfekete, roppanós, félgömb alakú burok, ami szelídén átölel egy réteg buja édes mascarpone krémet, melynek tetejéről kacéran buggyan elő a lebukó nyári nap minden édes fényét magába záró, mély lila színben pompázó, leheletnyi rozmaringgal pikánsan fűszerezett, lágy szőlőzselé.

esszencia írta...

És még néhány:

2:Egy bársonyos vajkaramellalap rajta egy bourbon whiskyben párolt szőlőszem, körbevéve tejszínes krémmel és elbújtatva egy tündöklő csokoládé ruhában.

3: Apró bordákkal ékített étcsokoládékehely, melynek mélyén egy mustban áztatott aranymazsola lustán üldögélve, de boldogan cipeli a ránehezedő hársfavirággal megbolondított, csavarosan tornyosuló krémtakarót.

4: Dióhabban úszó, rumban ázott mazsolaszemek selymes fényű fehércsokoládé lepelben.

esszencia írta...

Újabb álom képek jelentek meg :D
5:Egy csoki nélküli :-)
opálos fényben ragyogó kocka, ami édes fehérmustból készül, tetején csábítóan illatozó pirított, vágott dióval.

6:Pirított pekándióval dúsított, fehér szőlőzselé, egy téglalap formába zárva, tükörfényes felületének egy sarkában egy szőlőlevél motívummal.

7:Őszi faleveleket mintázó héj étcsokoládéból, fehér cirádákkal, belsejében vajban és cukorszirupban gyengéden megfőzött, apró mazsolaszőlő szemek körülötte bodzavirágkrém.

8:Haladóknak:-)
pici gruyeresajt ropogós szeletek, alul és felül szőlőkrém, egy ovális házban tetején tengerisó díszítéssel.

Névtelen írta...

Szerintem tokajis-mazsolás-diós, sok-sok étcsokival, borzas csokimáz gombócként. Hmmm, de finom! :)

Isaura58 írta...

Arra gondoltam, hogy ha szüret, akkor szüreti lakoma. Csülökkel. Ha viszont csülök, akkor torma. Igazi, jóféle hazai, friss. (Ha lehet a csokit csilivel házasítani, akkor tormával miért ne?)
Én egy trüffelt képzeltem el, 60%-os csokiból, tejszínnel (esetleg minimális barna cukorral) és frissen reszelt tormával Épp csak annyival, hogy szépen megférjen a csokoládé kesernyés ízével, de ne legyen túl csípős. (De ha valaki szereti, lehet kimondottan csípős is.) A trüffelgolyókat fehér csokiba és/vagy étcsokiba kevert tormaporral vonnám be. Esetleg kakaó és tormapor keverékében forgatnám meg.
Ehhez száraz Arany Sárfehér pezsgőt kínálnék. (Sajnos, méltatlanul ismeretlen, és lebecsült ez a pezsgő. 24 hónapos érlelés után kerül palackokba. Ez a pezsgő száraz, savas, karakteres, de érezhető rajta a sárfehér szőlő könnyed, gyümölcsös illata.)

Isaura58 írta...

Írás közben meglódult a fantáziám.
A tormás bonbon töltött változata jutott eszembe. Egy kör alakú formára gondoltam. Ilyen szilikon formákban készülne a csokihüvely. A töltelék tejszínes, tormás, sárfehér pezsgős krém lenne. Ezt kézzel keverném ki, betölteném, csokival zárnám.
A másik változatból kihagynám a pezsgőt (technikai okok miatt) és habszifonban készíteném el a tejszínes-tormás krémet. Ezt tölteném a csokihüvelyekbe, majd zárnám a bonbonokat.

Isaura58 írta...

Egy újabb ötlet...
Étcsokiból csokihüvely, amit kapros-túrós krémmel töltenék meg.
Mielőtt megdermedne, pici friss kaprot szórnék a tetejére.

Isaura58 írta...

Szia, Erzsébet!
Ne félj belevágni. Én mindenféle kütyüt begyűjtöttem. Az első szilikonformámat még Svájcból hozták. Kb. 3 évig "dédelgettem", amíg bele mertem vágni. Amíg nem kezdtem bele, addig nem is rontottam el. Aztán csak elkezdtem. Eddig a ronda, de finom kategóriát készítettem. Az utolsó alkalommal már egészen jó lett a temperálás.
Először a trüffelekkel próbálkozz. Ott kisebb a hibalehetőség. Sokat segített, hogy pár éve a Keserédes szervezett csokiklubot. Nagyszerű foglalkozás volt. Megmutatták a temperálást, a trüffelkészítést. Mindenki csinálhatott pár trüffelgolyót. Sőt a szaloncukrot is kipróbálhattuk. Kaptunk recepteket is. Utána meg egy mikulás előtti héten a körúti hobbiboltban csokiöntés volt, azon vettem részt.
Szóval, nyugodtan vágja bele. Hidd el, hogy aki ajándékba kapja vagy megkóstolja, nagyon fog örülni neki és értékelni fogja.
A sikerélmény után már könnyű lesz a folytatás.

Isaura58 írta...

Tényleg az utolsó ötleteim!
Egy répatorta bonbonra gondoltam. (A répatortát eleve úgy készítem, hogy a liszt fele darált dió, a répamennyiség fele pedig cékla. Aki kóstolta, annak nagyon ízlett.)
Tehát: csokihüvelyben nagyon finomra darált sárgarépa és cékla. Lime-mal és héjával ízesítve. Ezt a keveréket Erinacea főzött diókrémjével fognám össze. A tetejét csokival zárnám le.
De trüffelváltozatot is el tudok képzelni belőle. A töltelékből kisebb golyókat csinálnék és csokiba vagy fehér csokiba mártanám.

Ha viszont csak céklát használnék, akkor mandulabélből főznék krémet. Ezt viszont fehér csoki bevonattal látnám el.

Noni írta...

Még nem volt elég bátorságom bonbont bonbont készíteni, de a tökéletes szüreti kreáció számomra ilyen lenne: mivel imádom a mustot, finom, édeskés mustból készítenék (valahogyan..) mousse állagú krémet. Ezt és tejszínkémet tennék két rétegben a bonbonba. Ezekbe még belerejtenék egy roppanós szőlőszemet. A burok tejcsokoládéból készülne, levél alakú formában, a levélerezet pedig fehér csokoládéból lenne. Talán a fehér csoki mintába tennék aranyport, vagy a kész bonbonokat hinteném meg arannyal. Szép lenne:)

Linyah írta...

A belsejében legyen vaníliakrém mazsolával, a külseje étcsokiból, rajta egy szem dióval.

Katucikonyha, írta...

Én is csak a második kategóriába mernék jelentkezni, főleg, hogy még soha nem próbáltam bonbont készíteni, meg amúgy is te profi vagy.
Én szüret és Karácsony közötti állapotokat idéznék meg: aranymazsola tokajiba áztatva - szegfűszeggel, fahéjjal, szegfűborssal, esetleg csillagánizzsal és egy ici-pici narancshéjjal - néhány napra, majd a mazsolákat pürésíteném. 72%-os csokiburokba tenném, egy réteg a mazsolás pépből, majd egy marcipános-fehércsokis réteg és a lezárás. Kicsit forraltboros jellegű, ezért a karácsonyi hangulat.

Várom, hogy az egyes kategóriákba milyen finomságokat küldenek majd!

Linyah írta...

Talán ilyen nem volt még:
birsalmalekváros/zselés töltelék pirított dióval étcsoki külsővel.
(Ha nem is kifejezetten szüreti, de a szüret idejéhez illik.)
Esetleg fehércsoki pötyökkel lehetne a tetejére szőlőt mintázni. Kis szinezőanyaggal sárga és piros szőlő is lehetne.

Zöldpötty írta...

Most így alakult, csak a 2.kategóriába szállok be.
Hozzávalók:
- szőlőfürt formájú polikarbonát forma
- fehér csokoládé
(- étcsokoládé)
- mazsola (annyi, ahány bonbont készítünk)
- tokaji aszú

A mazsolákat beáztatjuk a tokaji aszúba fél-egy napra.
Ha szeretnénk, akkor szőlőfürtös forma minden egyes fürtjébe egy pötty étcsokit teszünk. Kicsit hagyjuk szilárdulni, majd elkészítjük a fehércsokis csokihüvelyt.
- Beleteszünk mindegyik lyukba egy-egy tokajiban áztatott mazsolát.
- Töltelék: a tokaji aszút picit megmelegítjük (éppen csak), majd a hideg vízbe áztatott zselatinlapot belekeverjük. Hagyjuk nagyjából kihűlni, majd belenyomjuk a csokihüvelybe a borzselét.
- Ha eleget "pihent" a töltelék, akkor, akkor betalpazzuk a fehér csokival.
Ha ez megszilárdult, akkor kedves egészségünkre.