Oldalak

2011. június 23.

Zölddió - likőr: a kezdetek



A zölddió-likőrt nagyon szeretem, a nagybátyámék rendszeresen készítenek is, így már volt alkalmam kóstolgatni az igazi házi verziót. Tavaly Bécsben is vettem egy kis üveggel, ami aztán diós szaloncukorban végezte. Az utóbbi napokban láttam felbukkanni a tejbegríz blogon és Reninél. Nosza, még egy-két blogban utánanéztem a témának, (pl. itt és itt) és arra az elhatározásra jutottam, hogy lopok pár szem zölddiót, jó lesz még ez a likőr bonbonokba! És a poén a végén: még csak lopnom sem kellett, mert kiderült, hogy Anyáéknál van egy fácska elbújva :)))

Ennyivel sötétebb egy nap állás után

Hozzávalók:
- 7 dl vodka (tiszta szesszel lenne az igazi, de nekem nem nagyon megy az udvarlás a gyógyszertárosoknak - na meg ugye a tiszta szesz ára...)
- kb. 20 szem zölddió (Figyelem: addig jó csak a zölddió, ha még kötőtűvel át lehet szúrni!)
- 1 vaníliarúd felhasítva
- 1 fahéjrúd
- 6 szem szegfűszeg

- 5 dl víz
- 25 dkg cukor

A zölddiót megmosom, félbevágom (szigorúan gumikesztyűben, mert nagyon fog!), majd egy nagy befőttesüvegbe rakom, mehet rá a vodka, és hozzáadom a fűszereket. Légmentesen lezárom a befőttesüveget, és a spejzba rakom 6 hétre. Közben pár naponta kicsit fel kell rázni az üveget.

A 6 hét leteltével a vízből és a cukorból majd szirupot főzök, kihűtöm, majd beleöntöm a befőttesüvegbe. Újabb egy hetet állni hagyom. Végül gézlapokon keresztül átszűröm, és üvegekbe töltöm a kész likőrt.

A végkifejletről itt olvashattok!

9 megjegyzés:

  1. és akkor mentél a kötőtűvel a fára? :) - miért mennyi az alkohol a gyógyszertárban? azt hittem olcsó.. :S

    VálaszTörlés
  2. Jah, meg asszem nem is szabad elvileg kiadnunk csak valami minimális mennyiséget... Anno fertőtlenítéshez akartam venni, és közölték, hogy max fél (?) decit adhatnak ki :(

    VálaszTörlés
  3. Emőke, neeeem :) Ha késsel simán át lehet vágni, akkor is jó :) Az alkoholnak, úgy hallottam, olyan 12ezer körül van literje...

    Judyt, nekem is ezt mondták anno :(

    VálaszTörlés
  4. nem is tudtam a kötőtűs verziót. anno a zölddió befőttem nagyon elbuktam, remélem ez a likőr azért jó lesz. nálam is áznak már vagy 2 hete, szintén zenész, lévén készleten csak vodka volt. és innen eltűntek a polcokról a tiszta szeszes üvegek. régen roskadoztak a polcok, áruk elérhető volt.

    VálaszTörlés
  5. 4Gyerek, akkor majd megvitatjuk a vodkás likőrteszt eredményeit pár hét múlva :)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, pedig nagyon finom! A nagynénémék szoktak csinálni, náluk kóstoltam.

    VálaszTörlés
  7. Esetleg zöld dió lekvárban nem gondolkodtatok? Sehol nem lelek jó receptre :-(( Valaki tud esetleg és megosztaná?

    VálaszTörlés
  8. Emil, én sajna nem ismerek ilyen receptet, még nem is kóstoltam :(

    VálaszTörlés