Oldalak

2011. június 27.

Karamellizált almás - gyömbéres jégkrém: VKF XLIII.




Még tavaly készítettem először Tatin fagyit, azaz almát karamellizáltam és lényegítettem át fagyivá. Idén eszembe jutott, hogy némi gyömbért is kéne belereszelni: és milyen igazam volt! Valami egészen frenetikus ízkombináció született így: karamell, alma, fahéj, gyömbér... külön-külön is érződnek az ízek, de mégis harmonikus az egész. A fagyim fagyigép nélkül készült. Komoly rejtély, de talán ez eddig a legfantasztikusabb, legkrémesebb állagú házifagyim evör: egyszerűen egy szem jégkristály sem képződik benne!
Az már csak hab a tortán, hogy a fagyi ismét csokiburokba bújt... Szeretettel küldöm Reninek, a 43. VKF háziasszonyának (végre egy jégkrém, amit a kiírásnak megfelelő időpontban posztoltam :D)!


Hozzávalók 6 adaghoz:
Karamellizált almás - gyömbéres fagyi:
- 35 dkg alma (pucolás, magozás előtt) - nálam Granny Smith volt
- 15 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- 1 mk. fahéj
- 1 ek. citromlé
- 2 cm gyömbér reszelve
- 3 ek. mascarpone
- 2 dl tejszín
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé
Díszítés:
- karamell 2 ek. cukorból

A fagyit előző nap készítem el. Az almát meghámozom, kimagozom, majd vékony szeletekre vágom. A szeletekre ráöntöm a citromlét, majd rászórom a fahéjat, ráreszelem a gyömbért, és lazán összeforgatom. A cukrot karamellizálom, majd beledobom a vajat, és keverem, míg elolvad. A vajkaramellára mehetnek az almaszeletek, és kavargatom, míg az alma pici levet ereszt. Addig főzöm, míg az alma megpuhul, és a leve nagy része is elfő. Miután kicsit kihűlt, összeturmixolom a mascarponéval és a tejszínnel, majd mehet egy éjszakára a massza a hűtőbe.
Másnap egy kis dobozban fagyasztóba teszem a fagyit, vagy elkészítem a fagyigépben. Az étcsokit megolvasztom (temperálni nem szükséges feltétlenül), majd egy-egy evőkanálnyi csokit a szilikon (muffin)forma forgatásával, illetve egy ecset segítségével eloszlatok a mélyedésekben. Mehet hűtőbe, míg a csoki megszilárdult.
Ezután megtöltöm a mélyedéseket fagyival, hagyva helyet a lezáráshoz is. A fagyasztóba teszem a formát pár órára. Miután a fagyi megfagyott, megolvasztom az étcsoki maradékát, majd egy-egy teáskanálnyit gyors mozdulatokkal eloszlatok a fagyi tetején, rásegítve egy ecsettel - tényleg sietni kell, mert a csoki nagyon gyorsan szilárdul a fagyin. Ismét mélyhűtő fél-egy órára.
A jégkrémeket kifordítom a formából. Két evőkanálnyi cukorból karamellt készítek, ezzel csurgatom meg a jégkrémek tetejét.

17 megjegyzés:

  1. Istenien hangzik, és nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ott van! Ebből kérek szépen :)))

    VálaszTörlés
  3. Sült alma, karamell, fahéj! Micsoda hozzávalók újra! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez valami mennyei lehet! Nekem csokiburok nélkül is jöhetne, csak a fagyi:)

    VálaszTörlés
  5. Flóra, köszönöm!

    Ami, köszi, küldök fénypostával :)

    Andi, egy fahéjfüggőnek kötelező :D

    Moha, köszönöm szépen! Persze a csokiburok elhagyható :)

    VálaszTörlés
  6. Erinacea,ez fantasztikus lehet,nagyon tetszenek ezek a csokiburkos fagyijaid!:-)

    VálaszTörlés
  7. Ditta, köszönöm szépen, jól rákattantam én is a csokiburkos fagyikra :)

    Bence/Emőke, tessék kipróbálni, tényleg nagyon király :)

    VálaszTörlés
  8. Én is gondolkoztam valami gyömbéresen, mert még sosem ettem fagyiban, nagyon tetszetős, csokis és karamelles, ügyi vagy!:)

    VálaszTörlés
  9. Ez ismét a júújj kategória:D Mikor kóstolható?

    VálaszTörlés
  10. Reni, köszönöm :))

    Bianka, köszi!

    Erika, a gyömbér nagyon szuper fagyiban, érdmes vele kísérletezni!

    Anditanti, reméljük, minél előbb :D

    VálaszTörlés
  11. Nagyon klassz lett, nekem gyömbér nélkül jöhet:-))

    VálaszTörlés
  12. Gesztenye, köszi! Szerintem gyömbér nélkül sem lenne rossz :)

    VálaszTörlés
  13. Jaj, már a látványtól is büntudatom támadt. (kicsit koplalok mostanság)
    Valami fantasztikus ez a találmányod is.

    VálaszTörlés
  14. Viki, nagyon köszönöm! Én is egy pici adagot ettem csak meg, szigorúan délelőtt :)

    VálaszTörlés