Oldalak

2011. június 2.

Epres jeges praliné - majdnem VKF XLIII.



Itt a nyár, a kánikula, egyre nehezebb csokizni-bonbonozni, arról nem is beszélve, hogy az ember jobban kívánja ilyenkor a jeges édességeket. Kapóra jött hát Reni, Az élet napos oldala című blog írójának a VKF-kiírása: ahogy olvastam, már ki is találtam, hogy fagyit fogok csokiba tölteni. Nagy kedvenceim a csokis külsejű jégkrémek, imádom ropogtatni a jeges csokiburkot körülöttük. A jeges praliné ezt az élményt hozza falatnyi kiadásban. Díszíthetünk vele fagyikelyheket, vagy bekaphatunk egyet-egyet hűsítőképpen.
Vianne és Gesztenye már bevetette a bonbonformákat fagyikészítésre, de nekem hiányzott még a roppanós csokiburok a fagyi köré. Íme, a jeges praliné-sorozat első darabja, ötleteim már vannak a folytatásra!

Update: Most olvastam újra Reni VKF-kiírását, miszerint június 27-től kellene közzétenni a VKF-re szánt recepteket. Sebaj, a fagyis csigák most már maradnak, majd lesz más jeges praliné VKF-pályaműnek :D


Hozzávalók 10 darab jeges pralinéhoz:
Eperfagyi:
- 30 dkg eper
- 1 kis pohár tejföl lecsepegtetve
- 1 tk. méz
- 1 ek. epres-rebarbarás likőr
- 1 tk. frissen facsart citromlé
- kb. fél deci tejszín
Külső burok:
- 15 dkg étcsokoládé (nálam 70%)


A fagyihoz a tejfölt kb. fél nap alatt lecsepegtetem, hogy jó sűrű és krémes legyen. Használhatunk helyette mascarponét is, de a tejföl gazdaságosabb :) Az epret leturmixolom, egy kis csészényit félreteszek a püréből. A többihez hozzámixelem a fagyi hozzávalóit. Mi egyáltalán nem édesen szeretjük a gyümölcsfagyikat, így érdemes az édességet kóstolni, és plusz mézzel tovább édesíteni, ha kell. A masszát a fagyigépben kikevertetem, majd dobozba öntöm, ráöntöm a félretett pürét, és egy villával márványosra keverem. Ha nincs fagyigépünk, akkor botmixerrel kb. háromszor átkeverjük óránként, és az utolsó keverés után márványosítjuk az eperpürével.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Érdemes minél nagyobb, mélyebb formát használni. Miután a csokihüvely megdermedt, belekanalazom a félig fagyos fagyimasszát, és a mélyhűtőben kb. egy órát dermesztem. A lezáráshoz temperálom a csoki maradékát, majd elkészítem a talpakat. Itt érdemes egyenként rákanalazni a fagyibonbonokra a csokit, majd rögtön elsimítani, mert a fagyira érve a csoki szinte azonnal megfagy. Tehát itt nem működik a bonbonoknál bevált módszer, hogy a csokit ráöntöm a formára, széthúzom egy spatulával a csokit, majd lehúzom a felesleget, mert túl gyorsan fagy meg a csoki. A fagyibonbonokat mélyhűtőben egy órát fagyasztjuk, majd kifordítjuk a formából, és mélyhűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt érdemes 5-10 percet hagyni szobahőmérsékleten a jeges pralinékat.



17 megjegyzés:

  1. sok ilyet még! ez jóóó!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez bonbonos fagyis megoldás! Így akkor nyáron sem fogjuk nélkülözni a tuti receptjeidet!

    VálaszTörlés
  3. Bence/Emőke, köszi!!! Igyekszem, ötletek már vannak!

    Tatin, köszönöm szépen! Jövök posztokkal a nyáron, még ha nem is olyan gyakran, mint a télen! Vannak még talonban "hagyományos" bonbon-posztjaim is:)

    VálaszTörlés
  4. brutáljóóóóóóóóó

    na majd akkó várom a többi ilyen hideg finom nyaliságot.

    VálaszTörlés
  5. Mmm, nyami-nyammmi, biztos nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  6. 4Gyerek, okés, jönnek :)

    Gesztenye, köszönöm szépen!

    Angéla, tényleg finom volt! :)

    VálaszTörlés
  7. Az agyunk továbbra is egyre jár:)))
    Már meg sem lepődöm. Levendulafagyi töltésű bonbon született meg bennem a napokban, a megvalósítása hétvégén.
    Gyönyörűek lettek:))

    VálaszTörlés
  8. Naggyon jó! és az a sok eper...!:)

    VálaszTörlés
  9. Vianne, hát igen :D

    Erika, köszönöm! A sok eper az kell :)

    VálaszTörlés
  10. Újabb csoda! Istenien hangzik!
    Elkészült az egyik bonbonod, köszi szépen!
    http://martyhobby.blogspot.com/2011/06/mogyoros-karamellas-praline.html

    VálaszTörlés
  11. Márti, köszönöm! Örülök, hogy kipróbáltad a bonbont, nagyon szuper lett!!!

    Mary, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  12. Remegve nézem, ebben a meleg lakásban. :D
    Folyik a nyálam is...

    VálaszTörlés
  13. Raindrop, meg tudlak érteni! Itt is elfogyott már :(((

    VálaszTörlés
  14. Nagyon finom lehet,fantasztikusan néz ki!

    VálaszTörlés